Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Verduurzaming omstreden thema in Duitse melkveehouderij

Duurzame zuivel lijkt ook in de Duitse zuivel helemaal ingeburgerd.

Zie de snelheid waarmee de vraag naar VLOG-producten om zich heen grijpt. Bij Arla in Duitsland is gebruik van gentechvrij veevoer verplicht, bij DMK maakt VLOG-melk al ongeveer een derde van de melkplas uit, en andere bedrijven blijven niet achter. Ook weidegang en andere initiatieven voor een duurzamere zuivelproductie grijpen snel om zich heen.

Niet voldoende waardering

Gemiddeld worden de melkveehouders er minder hoog voor beloond dan in Nederland, maar er komt extra geld voor. Toch zorgt het niet voor meer tevreden melkveehouders. Velen hebben niet het gevoel dat de waardering van consument en maatschappij voor al deze inspanningen voldoende tot uiting komt. “We werken keihard om tegemoet te komen aan de wensen van de maatschappij, maar wat krijgen we ervoor terug? Enkel meer kritiek.”

Verdere verduurzaming nodig

Het roept ongetwijfeld herkenning op bij de Nederlandse veehouders. Ook zij voelen zich vaak van alle kanten bekritiseerd. Toch weten ze ook dat weidegang echt wordt gewaardeerd, en dat er zoals al genoemd vaak een goede beloning tegenover staat. Daarbij bestaat er in Nederland over het algemeen wel een soort overeenstemming over het feit dat verdere verduurzaming nodig is.

Duitsland is verdeeld

In Duitsland is er meer verdeeldheid over deze kwestie. Niet alleen is er soms sprake van druk van zuivelverwerkers op collega-bedrijven om niet te snel te gaan met de ontplooiing van nieuwe initiatieven, zoals glyfosaatvrije productie. Ook valt bij sommige groepen boeren een roep te horen om niet akkoord te gaan met het verbod op de aanbindhouding van melkkoeien, zo stelt Peter Stahl, voorzitter van het Milchindustrie Verband Deutschland (de Duitse NZO). Zo’n roep helpt echter niet, stelt Stahl. Het is slecht voor het imago van de sector en het is deel van het verleden, stelt hij. Ook het eerste moet volgens hem worden afgekeurd. Het past niet bij gezond ondernemerschap. Er blijft plek voor melk zonder extra duurzaamheidskenmerken, maar een dergelijk product zal vooral bestemd zijn voor afzetmarkten die weinig belang hechten aan deze plussen, bijvoorbeeld in Afrika. De Duitse markt vraagt zuivel die is geproduceerd volgens scherpere standaarden.

Laatste reacties

  • ghsmale

    Weide gang wordt gewaardeerd door de burgers,
    nu de politiek nog, die jagen met hun beleid de koeien weer de stal op.

  • koestal

    Door vernatting van de weide worden de koeien weer op stal gejaagd.Dus het werkt averechts.

Of registreer je om te kunnen reageren.