Rundveehouderij

Achtergrond

‘Stamboeken moeten meer samenwerken’

Johan van der Ven is na 18 jaar gestopt als voorzitter van het Verbeterd Roodbont-stamboek. Hij ziet grote veranderingen in het stamboek en het ras.
Johan van der Ven (56) in Wijk en Aalburg (N.-Br.) heeft afscheid genomen als voorzitter van het Verbeterd Roodbont-stamboek. Er is nog geen opvolger benoemd. - Foto: Van Assendelft
Johan van der Ven (56) in Wijk en Aalburg (N.-Br.) heeft afscheid genomen als voorzitter van het Verbeterd Roodbont-stamboek. Er is nog geen opvolger benoemd. - Foto: Van Assendelft

Wat is het grootste verschil met toen u begon?

“In die tijd bestond het bestuur uit grote, gerenommeerde fokkers en waren er leden met grote aantallen dieren. Die zijn er haast niet meer, de meeste leden houden de dieren hobbymatig, vaak met een volledige baan ernaast. Het aantal leden neemt de laatste jaren wel weer toe. Ook het ras is veranderd. Ze zijn nu groter en de benen zijn veel beter.”

In 2030 moet de helft van de dikbilkoeien natuurlijk afkalven. Gaat dat lukken?

“Dat wordt heel moeilijk. Ik schat dat een kwart van de dieren wordt gemeten; een deel van de fokkers wil er niks mee. Het is niet gemakkelijk dat te veranderen. Aan de andere kant hebben we nog 11 jaar de tijd en zijn dan 3 generaties verder. Ik vind kwalijk dat van de 3,5 ton subsidie van de overheid nauwelijks iets bij de ondernemers is terechtgekomen, maar vooral bij LTO. De stamboeken staan aan de zijlijn, dat was niet de afspraak.”

Hoe is het rendement?

“Dat is te laag. Door de keizersnede is het ras uitgesloten van een aantal concepten. Dat is een nadeel. Maar ik zie ook kansen: ons ras is echt Nederlands en prima te houden op lokaal geteelde grondstoffen. We kunnen er ook gemakkelijk een laagje vet op krijgen. Ondernemers moeten zelf de markt op, bijvoorbeeld naar keurslagers.”

Wat zou u uw opvolgers nog mee willen geven?

“Zoek samenwerking met andere stamboeken. We kunnen het als klein stamboek niet alleen. Ook binnen de federatie zijn kansen blijven liggen. Ieder stamboek denkt vooral aan zichzelf, dat was bij ons ook het geval. VleesveeNL heeft de taken die we als stamboeken hebben laten liggen goed opgepakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.