Rundveehouderij

Achtergrond

Robotmelken en separeren in verlengde stal

Hennipman bouwde in 2014 een pure ligboxenstal zonder melkstal. Het melken gebeurde in de oude stal. Nu is de stal verlengd en zijn er 3 melkrobots bijgekomen. Vrijdag is er open dag.

Maatschap Hennipman bouwde in 2014 een pure ligboxenstal voor 140 melkkoeien. Zonder melkstal, separatie en tierelantijntjes. Het melken gebeurde in de oude stal. Eind 2018 is de nieuwste stal verlengd. Er zijn 3 melkrobots bijgekomen. “Er heerst veel meer rust in de stal en we zitten op bijna 3,2 melkingen per dag”, zegt Elbert Hennipman.

Hoe was de oude situatie?

“Dit bedrijf is altijd in etappes gegroeid. Met oog voor de portemonnee. In 2014 was nieuwbouw mét melkstal en separatie nog te duur. Met alleen ligboxen wisten we de bouwkosten op € 2.183 per koeplaats te houden. Dat betekende wel dat ik in mijn tweedehands 2x10 zij-aan-zij in de oude stal moest blijven melken. Om daar te komen moesten de koeien 30 meter lopen, terwijl ik elke dag 6 uur moest melken. Dat was zeker niet ideaal, maar financieel gezien was het toen de beste oplossing.”

Het was een flinke investering maar bovenal een beloning na bijna 5 arbeidsintensieve jaren

Wat is er nu bijgekomen in de stal?

“De stal is 20 meter verlengd. Er zijn 3 Lely A5-melkrobots, 45 extra ligboxen, een separatieruimte met 4 boxen, een zandhok en een tanklokaal bijgekomen. Het was een flinke investering van € 580.000 (inclusief grondwerk). Maar het was bovenal ook een beloning na bijna 5 arbeidsintensieve jaren. De (verlengde) stal heeft zo uiteindelijk € 4.783 per koeplaats gekost.”

Lees verder onder de foto

Elbert Hennipman (36) heeft in maatschap met zijn vrouw Jannie (36) een veebedrijf in Westbroek (U.): Hoeve Heizigt. De maatschap heeft 170 melkkoeien, 60 stuks jongvee (grotendeels uitbesteed) en 80 hectare land in gebruik. - Foto: Herbert Wiggerman
Elbert Hennipman (36) heeft in maatschap met zijn vrouw Jannie (36) een veebedrijf in Westbroek (U.): Hoeve Heizigt. De maatschap heeft 170 melkkoeien, 60 stuks jongvee (grotendeels uitbesteed) en 80 hectare land in gebruik. - Foto: Herbert Wiggerman

Waarom koos u voor melkrobots en Lely?

“Ik heb mijn eigen bouwkundig teken- en adviesbureau (2,5 dag per week) en Jannie werkt 3 dagen in het UMC in Utrecht. Dat vraagt veel tijd en zzp’ers zijn duur in de Randstad. Er is veel concurrentie en melkers zijn lastig te vinden. Over de robots werden we het snel eens. Het ging tussen Lely en Fullwood. De keuze viel op Lely vanwege de prijs-/kwaliteitsverhouding én de software. En randapparatuur is bij Lely geïntegreerd. Dat vonden we een groot voordeel.”

Kunt u daarvan een voorbeeld geven?

“Een voorbeeld is de koepositiebepaling die bij Lely via een app gaat. Als er een ophaal- of attentiekoe is, kan ik het dier met deze app vlot opzoeken. Ik zie direct op mijn telefoon waar ik de koe kan vinden. Het voordeel hiervan is dat ik niet meer hoef te speuren en op mijn gemak naar het dier kan lopen. In de tussentijd kan ik vervolgens de andere koeien rustig controleren.”

Zijn er meer zaken veranderd?

“Ja, in de stal liggen gewone roosters, maar in het nieuwe deel voor de melkrobots zijn die roosters verdiept. Daar ligt geprofileerd rubbber op. Zo hebben koeien meer grip en kunnen ze vlot draaien. Het verbetert ook de klauwgezondheid. Daarnaast hebben we een hek voor één van de melkrobots geplaatst zodat we een tijdelijke wachtruimte kunnen creëren. Dat hek kan ik met mijn mobieltje bedienen. Tot slot is het dak van het nieuwe deel geïsoleerd. Dat moet vooral in de zomer voor meer koecomfort zorgen. Zo is het klimaat bij de melkrobots het meest optimaal.”

Familie Hennipman houdt vrijdag 15 maart van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Adres: Kerkdijk 85 in Westbroek.

Of registreer je om te kunnen reageren.