Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Nieuwe directeur moet ZuivelNL meer smoel geven

Brancheorganisatie ZuivelNL heeft per 18 maart een nieuwe algemeen directeur in de persoon van Janine Luten. Zij moet de organisatie meer smoel geven aan de slag met een breder en zwaarder takenpakket en actiever naar buiten treden, zegt voorzitter Jorrit Jorritsma.

ZuivelNL heeft Janine Luten (45) aangesteld als de nieuwe algemeen directeur. Dat is nog niet ter vervanging van de zittende directeur Folkert Beekman, maar voorlopig naast hem. Voor de buitenwereld komt de aanstelling enigszins als een verrassing. Daarom aan voorzitter Jorrit Jorritsma de vraag waarom zij is aangesteld.

“Wij zien dat de werkdruk bij ZuivelNL groter wordt. Er komen meer en zwaardere dossiers op ons af. Daar moeten we extra energie op inzetten.”

Wat komt er dan allemaal op ZuivelNL af? ZuivelNL heeft toch een vrij afgebakende doelstelling, met een beperkt aantal dossiers?

“Ik wil nog niet vooruitlopen op wat er allemaal op ons afkomt, maar het zit allemaal in de discussie rond ZuivelNL. Denk aan zaken als de klimaatdoelstellingen voor de Zuivel en zaken rond de Duurzame Zuivelketen.”

Links ZuivelNL-voorzitter Jorrit Jorritsma. Rechts directeur Folkert Beekman. - Foto: Ton Kastermans
Links ZuivelNL-voorzitter Jorrit Jorritsma. Rechts directeur Folkert Beekman. - Foto: Ton Kastermans

U maakt nieuwsgierig. Als ik uw woorden zo hoor, rijst de vraag of ZuivelNL soms een klimaatorganisatie wordt?

“Nee, nee. Zo moet je het niet zien. Wij moeten de keten versterken. We zijn actief op meerdere terreinen. Bijvoorbeeld ook op zaken als diergezondheid, export en arbeid.”

Wat is er dan aan de hand. Schuiven de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en LTO Nederland meer werk naar jullie toe?

“We zitten wel in de discussie daarover. We zijn bezig met het maken van afspraken over een betere werkverdeling. Nu zijn er taken die bijvoorbeeld nog door de NZO worden behartigd, of door LTO, maar die niet helemaal op hun terrein liggen. Dat willen we aanpassen. Vandaar dat ons takenpakket naar verwachting zwaarder wordt.”

Een vaak gehoorde klacht van melkveehouders is dat de zuivelindustrie en aanverwante instanties steeds verder hun erf op kruipen. Heeft dat ook met de verschuiving van taken te maken?

“Het is wel zo dat we de verantwoordelijkheden scherper neer willen leggen waar ze horen te liggen. Dat iedereen ook weet wie wat doet.”

Janine Luten - Foto: ZuivelNL
Janine Luten - Foto: ZuivelNL

Daar hoort dan ook meer transparantie bij, openbare besluitvorming en zo, toch? Boeren die contributie betalen, mogen immers ook weten wat er met hun bijdrage gebeurt.

“Of de vergaderingen ook openbaar worden, daar zijn we nog niet uit, maar we zullen zeker meer naar buiten treden en als er uitkomsten zijn van besluitvorming, zullen we daar scherper en duidelijker over gaan communiceren naar iedereen in de keten.”

Het verhaal gaat dat jullie ook bezig zijn de Dutch Dairymen Board binnen te halen.

“Een week of 3 geleden hebben we een goed gesprek gehad met hen. Waar dat toe leidt, weten we nog niet. Het zou mooi zijn als ze erbij kwamen.”

Zult uzelf ook meer naar buiten treden?

“Ik heb de afgelopen periode op diverse plaatsen verteld over wat ZuivelNL doet: bij LTO, op leveranciersbijeenkomsten, zelfs in het buitenland. De grootste verantwoordelijkheid zal echter liggen bij de algemeen directeur. Die is het gezicht van ZuivelNL.”

Laatste reacties

 • .....

  Een belangenbehartiger uit de linkse WUR -school dan weet je wel hoe de wind gaat waaien de komende jaren

 • Een zwaarder takenpakket, maar bij ZuivelNL kunnen de hogere kosten middels een hogere heffing op melk gemakkelijk binnen gehaald worden. En voor die hogere heffing komen dan weer nieuwe eisen terug.

 • Boerke Toon

  Totaal overbodige club die werkt voor de zuivel en tegen de veehouders. In werkend Nederland zitten de werkgevers en de werknemers toch ook niet een organisatie. Waarom dan hier wel? Zuivel en veehouders hebben elkaar nodig maar er zijn zeker ook tegengestelde belangen.

 • koestal

  Heeft ze er wel kaas van gegeten ?

 • analytische boer

  Vreemde opmerking. Qua opleiding zou deze mevrouw royaal kennis van zaken moeten hebben. Geen idee of ze veganistisch is.

 • gjh

  Deze organisatie moet opgeheven worden kost veel geld en totaal geen verstand van zaken . Waardeloos volk wat maar dom zit te lullen en tegen de boer is.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb haar even nagekeken bij LinkedIn. Het is iemand met zeer ruime kennis en ervaring. In haar profielbeschrijving wordt gemeld dat ze gespecialiseerd is in verandermanagement en het bij elkaar brengen van mensen van verschillende niveau’s. Ze is momenteel directeur van Wageningen Academie.

 • koestal

  Er zijn teveel organisaties in de zuivelwereld en veehouderij,die moeten allemaal door de boeren betaald worden,kost bakken vol geld.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.