Rundveehouderij

Achtergrond 16 reacties

Nieuw elan bij FrieslandCampina na tegenvallend 2018

Al was 2018 geen goed jaar voor FrieslandCampina, de coöperatie en onderneming stralen nieuw elan uit.

In de tweede helft van het jaar ontstond er een omslag. Deels door de markt, want de hele zuivelsector merkte dat, en deels doordat er een begin merkbaar was van een beter bedrijfsbeleid. Daarbij houdt de melkprijs zich goed, is de markt stabieler en positiever, terwijl er ook optimisme is over de impact van PlanetProof-zuivel.

Lees ook: FrieslandCampina betaalt 46 cent na

Meer ledenmelk naar PlanetProof-keurmerk

Het kan heel goed zijn dat bij nader inzicht toch veel meer dan 10% van de ledenmelk in aanmerking kan komen voor het PlanetProof-keurmerk omdat er zo veel leden moeite voor willen doen, meent coöperatievoorzitter Frans Keurentjes. Hij noemt de animo verrassend groot, zowel onder de leden zelf als onder afnemers. De laatste groep is breed en varieert van discount-supermarkten als Aldi en Lidl tot grote buitenlandse voedingsbedrijven. FrieslandCampina kan zich met de extra duurzame melk goed onderscheiden ten opzichte van veel concurrenten, zonder dat concessies hoeven te worden gedaan op prijs, stelt Keurentjes.

Verdere verhoging garantieprijs

De garantieprijs is ondertussen aangetrokken in de eerste maanden van dit jaar. Schumacher verwacht dat er de komende 3 tot 4 maanden nog wel een verdere verhoging aankomt. Voor de periode daarna kan hij naar eigen zeggen geen uitspraken doen. Schumacher wil eerst beoordelen hoe de eiwitprijzen zich ontwikkelen. Wel signaleert hij dat de algehele volatiliteit op de zuivelmarkt de laatste tijd is afgenomen.

Daling aantal leden-leveranciers

Bij de resultaten over 2018 wil de onderneming liefst niet te lang blijven stilstaan. “Aan die resultaten is goed af te zien hoe nodig het was dat we begin vorig jaar besloten om in te grijpen,” vat Keurentjes de situatie samen.

Mede door de forse discussie onder de leden in 2018 en door aangescherpte regelgeving daalde het aantal leden-leveranciers ondertussen wel van 12.707 naar 12.104. Een kleine helft van die 600 leden-leveranciers was stopper, maar er waren ook 340 overstappers, zo meldt het bedrijf. Het grootste deel daarvan ging naar Royal A-ware. Sommige van die overstappers hebben volgens coöperatie-voorzitter Frans Keurentjes nu alweer spijt. Hij wil echter niet zeggen om hoeveel veehouders het zou gaan. Volgens Keurentjes is de stemming onder de leden ondertussen fors verbeterd. De melkprijs is relatief goed en er is veel belangstelling voor de PlanetProof-melkstroom.

Meer geld beschikbaar voor nieuwe investeringen

Over de verdere voornemens van FrieslandCampina in 2019 wil de top nog geen harde uitspraken doen. Wel is duidelijk dat de onderneming door een reeks besparingsinitiatieven, zoals vervanging van veel ‘interimmers’ door mensen in vaste dienst, en door een beter kasstroombeheer, veel meer geld beschikbaar heeft voor eventuele nieuwe acquisities. Ook lijkt de verwachting gerechtvaardigd dat het bedrijf binnenkort nieuwe investeringen in kaasproductie aankondigt.

Laatste reacties

 • draaier

  Stemming onder de leden flink verbeterd? Praat Frans eigenlijk weleens met zijn leden?

 • Zuperboer

  Frans Vlogt

 • kleine boer

  Stemming fors verbetert ? Waarom dan ? Wegens goed presteren?

 • kanaal

  frans vraagt leden wel om mening ,maar gaat gewoon zijn eigen regeltjes invoeren.

 • Trot

  Worden nu boswachter verdiend beter. Als melken

 • wmeulemanjr1

  'Sommige praten met ruime fantasie'

 • Alco

  Sommige overstappers hebben alweer spijt. Wie dan?
  Stemming flink verbetert. Niets van gemerkt.
  Het is bij mij zo dat ik al die propaganda verhaaltjes in het overzicht al helemaal niet meer lees.

 • boerderij12

  wat een flutartikel, schrijf dan niks

 • JohannesJPKrol

  Eens met Draaier en alle andere reacties, onvoorstelbaar wat boswachter Frans zegt. Hoe lang houdt hij dit nog vol. Hij weet echt niet wat er onder zijn leden leeft!

 • deB.

  Boers gedrag van die keurentjes! Sommige hebben alweer spijt......?? al zou dat zo zijn, dan nog moet hij daar nog geen waarde oordeel aan verbinden als rfc er. Wat een flutniveau!

  Dezelfde taal als boertjes over de buurman roddelen...bah

 • info58

  je kunt ook spijt hebben als je iets te laat doet

 • egbert

  De melkprijs ligt lager dan men denkt men rekend nu met hogere gehalten voor deze melkprijs maar wij hebben dat niet in de gaten met ons allen.
  Reken de Nieuw-Zeelandse prijs met hun gehalten maar eens om kun je wel eens verrast worden.
  Per 1 maart nu zijn er heel veel leden opgestapt deels gedwongen om kapitaal vrij te maken voor p rechten deels door onvrede en de 10 cent maatregel.
  De fc moet nu weer zeer veel geld op tafel leggen om al die uittredende leden te betalen. Een groot gedeelte van die melk werdt met de garantieprijs door geleverd
  naar andere bedrijven dus dat mindere hoeveelheid melk is niet alleen maar voordeel. De fc moet vele miljoenen mee geven aan deze leden.
  De winst is veel te mager ze kunnen nog net de garantieprijs betalen en daar is ook alles mee gezegd.
  De belofte dat ze de goede weg weer te pakken hebben eerst zien dan geloven.
  De tekst mede door de hoge garantieprijzen stond ons resultaat onder druk.
  Deze prijs is een gemiddelde van vele er had moeten staan mede door slecht functioneren stond ons resultaat zwaar onder druk dat was vele malen eerlijker geweest.
  Ik hoop van harte dat de garantieprijs nog jaren zo blijft bestaan als stok achter de deur voor de directie.

 • koestal

  ze gaan nu weer hun best doen,de winst was te mager.Nu zijn we er weer.

 • kleine boer

  Zie campina facebook het promo filmpje .... triest gewoon welke boer spuit elk jaar al zijn gras dood en zaait het opnieuw in zo worden we dus weer weg gezet door de eigen cooperatie...

 • frl

  @kleine boer. Ja inderdaad dat filmpje , hoe dom kun je zijn.

 • deB.


  Walgelijk filmpje, hoe dom kun je zijn als je daarin wilt figuren, kansloze domme boer, om zulke taal over je lippen uit te kramen!

  Typisch zo'n hollekruiper in de raad bij rfc en die andere blije mooi weer speler Agrifirm

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.