Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Maishandel komt meer en meer op gang

De vraag naar kuilmais komt steeds meer op gang.

Hoewel het nog niet altijd direct tot aankoop van mais leidt, zien handelaren dat melkveehouders zich wel duidelijk oriënteren in de maismarkt.

Noodzaak om mais te kopen

Gezien het relatief hoge prijsniveau en de grote verschillen in kwaliteit wordt volgens handelaren wat langer nagedacht voor aankoop van de mais. Of er ook direct mais gekocht wordt, hangt vooral af van de noodzaak om daadwerkelijk te kopen. Handelaren zien dat de ruwvoervoorraden bij melkveehouders over het algemeen wel wat kleiner zijn dan vorig jaar.

€ 65 en € 70 per ton

De prijs voor kuilmais ligt grofweg tussen de € 60 en € 70 per ton. Voor de beste mais wordt zelfs nog iets meer dan € 70 per ton betaald. De beschikbaarheid van deze mais is echter zeer beperkt. De meeste mais wordt voor prijzen tussen de € 65 en € 70 per ton verkocht. Voor de wat mindere kwaliteit ligt de prijs hier nog weer iets onder. Handelaren schatten in dat de prijs voorlopig op dit niveau blijft staan.

Prijs voor tarwegistconcentraten daalt

Een daling zien we bij de prijs voor tarwegistconcentraten. Die daling vloeit voort uit lagere prijzen voor andere eiwitrijke producten zoals soja. Ook is de beschikbaarheid wat groter dan in de voorbije weken, omdat de productie van ethanol, waar tarwegistconcentraat een restproduct van is, aantrekt. De prijs voor tarwegistconcentraten ligt tussen de € 1,90 en € 2,20 per % droge stof.

Geen rariteiten

Qua hooi en stro loopt de handel gewoontjes door. De markt kent geen rariteiten en de prijzen voor zowel hooi als stro blijven op een relatief hoog niveau staan. Handelaren verwachten dat de noteringen voor dit voer de komende tijd in ieder geval de komende periode niet tot nauwelijks gaat veranderen. Het aanbod blijft in lijn met de huidige vraag en dat is ook de komende weken zo, aldus handelaren.

Prognose: stabiele markt

Eén reactie

  • tinusje

    Kun beter wat goedkope gerst voeren....

Of registreer je om te kunnen reageren.