Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Graskruidenmengsels vaak niet gecertificeerd

Veel van de kruiden in mengsels voor kruidenrijk grasland zijn niet gecertificeerd als voedermiddel. Keuringsinstantie NAK zoekt een oplossing en waarschuwt leveranciers dat ze glashelder moeten melden dat de gebruikelijke kwaliteitsgaranties ontbreken.

De vraag naar zaadmengsels voor kruidenrijk grasland neemt dit voorjaar flink toe, nu zuivelbedrijven als Royal Friesland Campina, Cono en Royal A-ware bezig zijn om melk met een duurzame plus in de schappen van supermarkten te brengen. De grootwinkelbedrijven zien graag meer kruidenrijk grasland voor biodiversiteit en betalen daar enkele centen per kilogram melk extra voor.

Veel soorten zaadmengsels ongereguleerd

Voor doorzaaien of inzaaien van grasland met klavers en kruiden zijn tal van mengsels in de handel. Sommige bevatten wel 15 tot 20 verschillende soorten kruiden. Een deel ervan is gereguleerd en zou een cultuur- en gebruikswaardeonderzoek moeten hebben gehad in één van de EU-landen. Maar veel soorten zijn ongereguleerd: er is niks voor geregeld.

Lees verder onder de foto

Kruidenrijk graszaadmengsel. Voor doorzaaien of inzaaien van grasland met klavers en kruiden zijn tal van mengsels in de handel. Sommige bevatten wel 15 tot 20 verschillende soorten kruiden. - Foto: Ronald Hissink
Kruidenrijk graszaadmengsel. Voor doorzaaien of inzaaien van grasland met klavers en kruiden zijn tal van mengsels in de handel. Sommige bevatten wel 15 tot 20 verschillende soorten kruiden. - Foto: Ronald Hissink

EU-richtlijn groenvoedergewassen

Een woordvoerder van certificeringsinstantie NAK zegt dat veel mengsels niet voldoen aan de EU-richtlijn voor groenvoedergewassen. “Zaden die niet gereguleerd zijn, mogen niet samen met gecertificeerde zaden worden verpakt en de aanduiding ‘voor groenvoederdoeleinden’ mag er niet op staan’, zegt de woordvoerder.

“Met de gezondheid van melk van koeien die erop grazen zal niks mis zijn. Maar de boer heeft minder zekerheid over wat hij koopt. Gecertificeerd zaad is raszuiver, vrij van onkruid en heeft voldoende kiemkracht. En gebruikseigenschappen zoals voederopbrengst zijn bekend.”

Apart verpakken en mengen op zaaimachine

De NAK zegt met bedrijven in gesprek te gaan ‘om ze te vragen te stoppen met in de handel brengen van mengsels die niet aan de voorschriften voldoen’. Gecertificeerd zaad en ongereguleerde kruidenmengsels apart verpakken (en dus mengen op de zaaimachine) is een voorlopige oplossing waar NAK genoegen mee neemt. Aanvullende regels voor het gebruik van ongereguleerde zaden moeten komen uit overleg tussen kwekersorganisatie Plantum en LTO.

‘Geen vrij spel voor rommelaars’

“Het probleem zit in de ongereguleerde soorten”, zegt Hendrik Nagelhoud van DLF. “Die mogen we niet meemengen. En bijvoorbeeld smalle weegbree is wel gereguleerd, maar er is geen cultuur- en gebruikswaardeonderzoek van.” Naast DLF dringen ook Barenbrug en Limagrain aan op duidelijkheid van de NAK en Plantum. “We willen inspelen op de vraag. Maar het moet ook geen vrij spel worden voor rommelaars”, zegt Jos Groot Koerkamp van Limagrain.

Regels Planet Proof-melk nog niet bekend

Zowel Friesland Campina als Aware waren niet op de hoogte van het probleem met de zaaizaden. RFC zegt dat de regels van SMK voor Planet Proof-melk nog niet bekend zijn. Woordvoerder Tamara Chaloulakis van A-ware zegt: “De NAK zit in een procedure om zaaizaden voor kruidenrijke mengsels te certificeren. Tot die tijd volgen we de tussenoplossing. Veehouders kunnen het best advies vragen van hun zaadleveranciers.”

Lees ook: Kruidenrijk gras: gezond voor bodem en koe

Eén reactie

  • koestal

    Echt kruidenrijk,wat wil je nog meer?

Of registreer je om te kunnen reageren.