Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zuivelmarkt is tam met iets lagere prijzen

Een handelaar vat de ontwikkelingen in de zuivelmarkt in 1 zin samen: “Het is allemaal net een fractie lager dan vorige week.” Alleen de markt voor foliekaas toont een stabiel beeld en is daarmee een uitzondering.

Het aanbod aan foliekaas is heel normaal voor de tijd van het jaar, terwijl de vraag op dit moment goed past bij dit aanbod. Prijzen voor Goudse kaas liggen nog altijd rond de € 2,90 per kilo. Wel is de export wat minder vanwege het huidige prijsniveau, maar dat loopt de markt nog niet voor de voeten.

Voor mageremelkpoeder geldt dat de prijsrally van de voorbije maanden gestopt is. ZuivelNL verlaagde de prijs al met € 20 naar € 1.930 per ton. De prijsontwikkeling van mageremelkpoeder op de GDT-veiling – een plus van 3,9% – geeft wel hoop. Dat Brazilië de antidumpingheffing op melkpoeder uit de Europese Unie heeft opgeheven, is nog niet merkbaar in de markt. Dat is nog te kort dag.

Boter en room noteren deze week ook wat lager. Room zit tussen de € 4,80 en € 4,90 per kilo, terwijl voor boter rond de € 4.200 per ton werd betaald op de DAO-veiling. De officiële boterprijs van ZuivelNL staat nog op € 436 per 100 kilo, maar die prijs daalde wel deze week. Voor mageremelkconcentraat ligt de prijs nu op zo’n € 1,55 per kilo.

Dat het allemaal wat rustiger verloopt in de zuivelmarkt werkt ook door richting de spotmarkt voor rauwe melk. Die zakt met 50 cent per 100 kilo naar € 32 per 100 kilo af-boerderij.

Prognose: lichte prijsdruk.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Een handelaar........maar liever dat nog dan het bord voor de kop van de zakenman.......

Of registreer je om te kunnen reageren.