Rundveehouderij

Achtergrond

Vlotte handel in lammeren houdt aan

Hoewel de handel in lammeren goed verliep, zat een hogere prijs er niet in op de veemarkt in Leeuwarden.

Ook voor slachtschapen werd een stabiele prijs gehanteerd. De vraag naar ram- en ooilammeren wordt door handelaren omschreven als goed. Dat is voor de tijd van het jaar opvallend, omdat januari en februari doorgaans wat mindere maanden zijn in de afzet van het lamsvlees.

Goed gewicht

Een verklaring in de goede vraag kan worden gezocht in het feit dat de rammen en ooien goed in gewicht zijn. Dat houdt in dat inkopers meer kilo’s krijgen voor hun geld. Omdat van een strenge vorst of aanhoudende sneeuw geen sprake is, groeien de dieren goed waardoor ze mooi op gewicht zijn.

Gelijke prijzen

Voor zware rammen (boven 25 kilo) ligt de prijs nu op € 112,50 tot € 122,50 per dier, terwijl voor de zware ooien (boven 20 kilo) € 84,50 tot € 97,50 per dier wordt betaald. Hoewel een vergelijking vanwege btw-aanpassingen wat mank gaat, liggen de prijzen gelijk of net iets boven het niveau van een jaar terug.

Stemming is positief

Omdat de afzet van de lammeren goed is, verwachten handelaren dat er in de komende weken nog wel wat meer prijsverhogingen aan zitten te komen. In welke orde van grootte durven ze niet te zeggen, maar de stemming in de markt is in ieder geval positief.

Prognose: hogere prijzen

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.