Rundveehouderij

Achtergrond

Vleeshandel houdt druk op slachtkoeienmarkt

De prijzen voor slachtkoeien kwamen niet in beweging op de veemarkt in Leeuwarden. Een nog altijd tegenvallende vleeshandel zit hogere prijzen in de weg.

Op de veemarkt in Leeuwarden werden zo’n 50 dieren minder aangeboden dan een week eerder. Dat had echter weinig invloed op de handel, want de koeien werden redelijk vlot verkocht, tegen dezelfde prijzen als een week eerder. Voorlopig zien handelaren ook weinig veranderen in de prijssetting voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden.

Geen prijsstijging

Voor een P-kwaliteit slachtkoe ligt de prijs op € 2,20 tot € 2,55 per kilo geslacht gewicht (excl. btw). Een jaar terug zette de prijs voor slachtkoeien in deze periode iedere week kleine stapjes naar boven. Zo’n prijsstijging zit er dit jaar niet in. De opbrengsten uit de vleeshandel vallen nog altijd tegen, waardoor een hogere prijs voor slachtvee niet haalbaar is op dit moment.

Minder slachtkoeien uit Duitsland

Positief is de ontwikkeling van het aanbod aan slachtkoeien in Duitsland. Het aanbod wordt iedere week wat kleiner en dat geeft de markt wat verlichting. Tot een duidelijke prijsverhoging leidt dit echter nog niet in de Duitse markt, maar de verwachting is dat die de komende periode wel komt. Dat zou de concurrentiepositie van Nederlandse vleesverkopers in de Europese vleeshandel wat kunnen verbeteren, omdat het Duitse vlees dan duurder wordt.

Nederlands aanbod slachtkoeien beperkt

In Nederland blijft het aanbod aan slachtkoeien aan de krappe kant. Handelaren zien daar op korte termijn ook geen verandering in komen. De druk om koeien weg te doen, is er niet in deze tijd van het jaar en de melkprijs is niet slecht. Verbetering van de markt in Nederland moet dus worden gezocht in de vleeshandel. Die verbetering komt er volgens handelaren pas na Carnaval, het eerste weekend van maart.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.