Rundveehouderij

Achtergrond

Slechte vleesafzet drukt prijs slachtkoe

De prijsverhoging op de veemarkt in Leeuwarden van vorige week is woensdagavond weer gecorrigeerd.

De notering voor een P-kwaliteit koe ging weer iets omlaag. Het aanbod aan slachtkoeien was met 481 dieren wat ruimer dan een week eerder. Het hielp de handel, die toch al stroef was, niet. Los van de veemarkten lijkt het aanbod aan slachtkoeien nog altijd aan de relatief krappe kant. Handelaren merken dat de rechtstreekse aanvoer bij de slachterijen niet overdreven is.

Vleeshandel blijft slecht

De vleeshandel blijft onverminderd slecht. Vooral het achtervlees kan maar moeilijk worden verkocht. Daarnaast leveren ook huiden een stuk minder op. Dat zorgt ervoor dat het voor slachterijen moeilijk is om de prijzen te verhogen. Het liefst zouden ze de prijs verder verlagen om de marges wat te vergroten, maar het aanbod aan slachtkoeien is daar niet ruim genoeg voor.

Hogere prijs niet haalbaar

Een hogere prijs vanwege het krappe aanbod is sowieso geen haalbare kaart. Dat de prijs voor een P-kwaliteit koe op de veemarkt in Leeuwarden dan ook met 5 cent zakte, komt niet als een verrassing. De notering voor deze dieren ligt nu op € 2,20 tot € 2,55 per kilo geslacht gewicht. Daarmee blijft de prijs, ook inclusief btw, achter bij een jaar terug.

Voor de komende weken is een stabiele prijs het hoogst haalbare. Februari is voor de vleeshandel doorgaans een moeilijke maand en dus er weinig hoop op een aantrekkende vraag.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.