HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Prijs fosfaatrecht omhoog in rustige markt

De prijs voor fosfaatrechten is in de voorbije week gestegen tot een prijsniveau van iets boven € 180 per netto-kilo.

De handel in fosfaatrechten is alles behalve wild. Niet dat er niks gebeurt, maar grote partijen worden niet verkocht. Door de bank genomen ligt de grootte van de verhandelde partijen tussen 150 en 300 kilo fosfaat.

Gelet op de hectische handel van eind vorig jaar, zijn melkveehouders die moeten of willen bijkopen wat rustiger. Zij kopen liever verspreid over het jaar verschillende partijen dan in een keer de volle mep. Het risico dat ze de hoofdprijs betalen voor het benodigde aantal rechten, is hierdoor kleiner.

De huidige prijs voor fosfaatrechten ligt rond € 180 per netto-kilo fosfaat. Dat is wat hoger dan in de voorbije weken. Handelaren wijzen naar een beperkte beschikbaarheid als reden voor de lichte prijsstijging. De vraag is ook niet sterk, maar nog altijd iets groter dan het huidige aanbod.

Handelaren en bemiddelaars verwachten dat de prijs niet veel verder stijgt op korte termijn. Ze houden voor de komende weken rekening met een prijs die rond € 180 per netto kilo blijft liggen.

Prognose: stabiele markt.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  ach die handelaren kan je niet geloven. Er is genoeg fosfaat te koop; er zijn alleen een hoop boeren die zeggen tegen de makelaar; ik wil het pas verkopen bij 200, 190 of 185. Als ze lang genoeg wachten krijgen ze dat; of de markt stort toch in 1 en zakt tot 160 euro. De stoppende boer heeft normaal gesproken een lange adem, dus we weten het weer rond december.

 • jhp

  De vraag nog iets groter dan het aanbod, en grote partijen worden niet verkocht.
  Dat past niet helemaal bij elkaar.

 • aanbod zat zie internet....

 • Elke keer als de fosfaatrechten zakkende is en vroeger het melkquota zakkende was is de boerderij er als de kippen bij om te schrijven dat er weer een stijgende lijn in de prijs zit... De adverteerders (handelaren en makelaars) bepalen wat de boerderij schrijft, zo willen ze de markt beïnvloeden. De boerderij is verre van een onafhankelijk weekblad!

 • melkveehouder .

  Twee weken geleden schreven ze het tegenovergestelde. Daar zullen de adverteerders niet blij mee zijn geweest 🤣🤣

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.