Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs blankvleeskalveren gaat verder terug

De blankvleesmarkt zit in de hoek waar de (stevige) klappen vallen. Ook deze week moet de prijs een duidelijke stap terug doen.

Het loopt absoluut niet lekker in de blankvleesmarkt. Het aanbod aan blankvleeskalveren is nog altijd aan de ruime kant. De mestperiode loopt uiteen van zo’n 26 tot 28 weken. Dat is lang voor deze tijd van het jaar. Dat er nog zoveel kalveren worden aangeboden, heeft te maken met een tegenvallende vraag aan het einde van vorig jaar. Toen zijn veel minder dieren verwerkt.

Daarnaast is het ook in de vleeshandel alles behalve vlekkeloos momenteel. De vraag valt vies tegen en dat zorgt ervoor dat de prijzen onder druk staan. Ook huiden, die normaal nog wel goed hun weg vinden in de markt, worden tegen veel lagere prijzen afgezet. Onder andere hierdoor staat de totaalverwaarding van het kalf onder druk. En dat is direct terug te zien in de prijzen.

Voor een blankvleeskalf (O+P-) ligt de prijs nu op € 4,17 tot € 4,27 per kilo geslacht gewicht (excl. btw). Daarmee blijft de prijs duidelijk onder het niveau van een jaar terug. Op korte termijn wordt ook geen verbetering verwacht. Februari is sowieso een moeilijke maand in de vleeshandel en daar komt ook nog eens het ruime aanbod aan kalveren bij.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van blankvleeskalveren vind je in Boerderij op Maat:  

Blankvleeskalveren Denkavit

Of registreer je om te kunnen reageren.