Rundveehouderij

Achtergrond

Melkvet iets beter op afwachtende zuivelmarkt

Een licht herstel van de roomprijs is deze week een van de weinige opbeurende feitjes op de zuivelmarkt.

Tegen het einde van deze week werd zo’n € 4,60 per kilo betaald voor room. Ook de boterprijs ging een tikje omhoog. Voor het overige is de markt behoorlijk afwachtend. Inkopers willen graag eerst een indruk krijgen van wat de voorjaarsaanvoer gaat doen en voelen zich niet zo gedrongen om niet snel veel aan te kopen.

Kaasmarkt redelijk stabiel

De kaasmarkt is redelijk stabiel en voelt voor nu niet slecht, maar een kleine spelbederver is dat is opgemerkt dat Nederlandse (Goudse) foliekaas in Griekenland voor € 2,85 per kilo wordt aangeboden. Verder verwachten kopers de komende maanden meer aanbod. De markt voor mozzarellakaas is vaster. De prijs beweegt zich iets boven de € 3,00 per kilo.

Rustige markt voor melkpoeders

De markt voor melkpoeders is ondertussen heel erg rustig. Mageremelkpoeder noteerde begin deze week zo’n € 1950 per ton. Handelaren verwachten dat deze prijs de komende tijd niet meer heel veel omhoog gaat. Te meer omdat er ook nog steeds grote hoeveelheden product – deels voormalig interventiepoeder – in handen zijn van private partijen. De vrees is eerder dat de melkpoederprijs de komende maanden opnieuw onder druk kan komen te staan. Te meer omdat de export niet heel erg vlot loopt.

De spotmarkt voor rauwemelkpoeder is vrij rustig. Enerzijds lijkt er een lichte opwaatrse invloed door ietsje betere roomprijzen, anderzijds drukt goedkoop aanbod van elders de prijzen weer.

Prognose: melkvet licht duurder, overige markt stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.