Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Kalverhouders slikken te lage vergoeding

De vergoeding die vleeskalverhouders ontvangen, is momenteel lager dan wat ze moeten beuren om op langere termijn al hun kosten te kunnen dekken en in de business te blijven.

Dit zei Hans de Bie, marktmanager Food & Agri bij Alfa Accountants op een eind vorige week gehouden seminar voor kalverhouders. De huidige contractvergoeding voor blankvleeshouders ligt momenteel net iets boven de € 200 per kalf, rosé-houders ontvangen gemiddeld € 3,52 per kilo geslacht gewicht. Om alle kosten te betalen, inclusief aflossingen, vervangingsinvesteringen en privé-uitgaven is een kiloprijs nodig van € 3,93 exclusief btw. Voor blankvleeskalveren zou de contractvergoeding € 254 moeten bedragen. Nu wordt voor een aantal van die posten weinig tot niets meegerekend.

Investeringen uitstellen

Het is echter niet zo dat vleeskalverhouders allemaal acuut in de problemen komen door de te lage vergoeding, nuanceert De Bie. Kalverhouders die geen grote investeringen meer hebben gepland, kunnen genoegen nemen met lagere vergoedingen. Daarbij kunnen vervangingsinvesteringen wel een tijdje worden uitgesteld, maar zeker voor de langere termijn moet de vergoeding dus omhoog, aldus de vertegenwoordiger van Alfa.

Goede vooruitzichten

De kans dat dit ook echt gebeurt, is op zich redelijk goed. Zeker op de iets langere termijn, zo maakte een vertegenwoordiger van de Pali Groep duidelijk. In Europa mag de kalfsvleesmarkt het iets moeilijker hebben, buiten Europa zijn de afzetvooruitzichten prima. Kalfsvlees heeft een uitstekend imago en op een aantal markten, onder meer in Azië, zijn consumenten bereid om daar ook goed voor te betalen.

Laatste reacties

 • kalverhouders die geen grote investeringen hebben gepland kunnen genoegen nemen met lagere vergoedingen??? klinkt een beetje zeer knullig.

 • tja een conclusie van een dik betaalde werknemer van alfa.......

 • f.p.zomer

  Melkprijs is ook te laag.

 • Gradje 1966

  Van Drie die lacht er mee en denkt weer aan miljoenen winst er bij Deze heersers in de sector hebben alles in de hand en ze laten je net niet kapot gaan maar veel mogen andere niet verdienen de koeienboeren niet en de kalverhouders ook niet deze organisatie denkt alleen maar aan zich zelf het zijn grote dictators

 • wilcovanlaar1

  Gradje, de kalverhouderij is anders wel een gezonde sector. waar al jaren geld verdient wordt. Dat kunnen andere sectoren niet allemaal zeggen !

 • farmerbn

  Ik denk ook dat gradje niet goed op de hoogte is. De heer De Bie moet even zijn cijfers uitleggen.

 • deuveren

  Als je geen grote investeringen in petto hebt dan hoef je ook niet veel te verdienen? Bijzonder...

 • Alco

  Kalverhouders kregen veel subsidie. Niet voor niets is deze sector de enorm uitgebreid.

 • Alco vertel eens...kregen veel subsidie?? is het je bekend dat er jaren wordt afgebouwd aan de subsidie en dat de teller nu op 0 staat dit jaar? de sector is enorm uitgebreid maar dat is de laatste jaren ;)


 • Gat

  Idd alco!

 • farmerbn

  Kalverhouders krijgen 200 euro per kalverplaats per jaar en misschien produceren 5 kalveren evenveel mest als één koe. 500 kalveren dus gelijk aan 100 melkkoeien maar die kalverhouder krijgt 100.000 euro per jaar voor plaatsingkalveren, warm water én arbeid. Die koeienboer met 100 koeien houdt geen 100.000 euro over voor stalling, warm water en arbeid. Maw de kalverhouder werkt veel minder en houdt meer over. Stop met melken en ga kalveren houden.

 • Vhouder

  beste farmerbn je vergeet nog dat die kalverhouder zijn mest verkoopt voor tientje de kuub. inderdaad onzin net als wat jij verteld

 • beste farmerbn mag ik je uitnodigen ??
  we beginnen volgende week weer met een nieuwe ronde, je klinkt namelijk als de een burger die ik ooit kende toen wij nog in de melkerij zaten. Hij vertelde me dat wanneer een koe zoveel liter melk produceert x zoveel cent per liter die boer best rijk was en kijk eens ook nog een dikke auto en trekker op de dam. hij vergat er helaas bij te rekenen dat er ook weer geinvesteerd moest worden om niet stil te blijven staan of omdat het oude ook wel eens af gaat. Verder de mest wordt misschien goedkoper maar gratis is het nog steeds niet laat staan geld toe. Maar goed je nam onze arbeid toch over voor pakweg een week of 5 ??

 • farmerbn

  Ik maakte een vergelijking tussen een kalverboer met 500 plaatsen en een koeienboer met 100 koeien. Stel ze hebben allebei 50 ha of allebei geen grond. In beide gevallen denk ik dat de kalverboer meer verdient en minder uren maakt.

 • Mbmb

  Farmernb heeft zeker het artikel niet gelezen. De vergoeding is niet voldoende voor kosten dekking op lange termijn. Dit geldt over de hele linie, de boer vangt gewoon niet genoeg en moet groeien om te blijven bestaan. De kalfsvleessector is trouwens wel enorm te grazen genomen met de betaalrechten want de meesten hebben geen of nauwelijks land. Dus betaalrechten naar nihil. Verder is de subsidie op welzijnsvriendelijke vloeren een sigaar uit eigen doos. Die vloer een zijn enorm duur. De subsidie verdwijnt mooi in de zak van de vloer fabrikant.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.