Rundveehouderij

Achtergrond

Hogere maisprijs in kalme voermarkt

De ruwvoermarkt blijft nog altijd zeer kalm. Dat veel melkveehouders nu bezig zijn met voorjaarswerk, is direct merkbaar in de handel. Er wordt wat minder gebeld.

Meer kuilmais verhandeld

De eerste maanden van het jaar is naar inschatting van handelaren meer kuilmais verhandeld dan vorig jaar. Daar moet echter wel bij worden vermeld dat eind vorig jaar juist minder is verhandeld, omdat toen nog werd gewacht op duidelijkheid over de kwaliteit van de aangeboden mais.

Nu die duidelijkheid er is, wordt meer mais verkocht. Storm loopt het niet, maar handelaren spreken van een constante handel die goed is. De prijs voor goede mais kan oplopen tot € 70 per ton of zelfs daarboven. Er zijn echter ook partijen die voor krap € 60 per ton worden verkocht. De spreiding in kwaliteit is groter dan in voorgaande jaren.

Weidehooi duur

De handel in hooi en stro is betrekkelijk rustig. Weidehooi is nog altijd aan de dure kant en wordt weinig gekocht door veehouders. Afzet van dit product gaat momenteel vooral richting maneges. Voor weidehooi in grote balen ligt de prijs op zo’n € 285 per ton, al worden er ook prijzen genoemd die daar nog boven liggen.

In bijproducten, zoals aardappelspersvezels en erwtenvezels, loopt de handel stabiel door. Ook voor bierbostel geldt dat de markt zich in rustig vaarwater begeeft. Het aanbod vindt zijn weg in de markt en handelaren zien geen redenen om aan te nemen dat de markt op korte termijn grote verandering laat zien. Zij rekenen op een markt met stabiele prijzen.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.