Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Eerste 4 maanden bepalend voor voeropname vleesvee

Vroeg bijvoeren van vleeskalveren met kracht- en ruwvoer zorgt voor een optimale ontwikkeling van de pens, zo geeft de Franse gezondheidsdienst voor dieren aan.

In het kader van een plan van de Franse overheid om antibioticaresistentie terug te dringen, organiseerde een regionale Franse gezondheidsdienst een bijeenkomst voor vleesveehouders. Aan de orde kwam onder meer de pensontwikkeling bij kalveren, die bepalend is voor toekomstige prestaties.

De ontwikkeling van het maagdarmstelsel van jonge mestrunderen is na de eerste 4 maanden voltooid. Ook de omvang van de pens in verhouding tot de rest van het maagstelsel verandert daarna niet meer. Bij de geboorte van een kalf beslaat de pens zo’n 20% van het totale maagstelsel, maar na 4 maanden moet dit 80% zijn. Als dat niet het geval is, wordt de potentiële groei vertraagd.

Voor een optimale ontwikkeling van de pens kan een kalf al vanaf een paar weken worden bijgevoerd met hooi en krachtvoer. - Foto: Penn Communicatie
Voor een optimale ontwikkeling van de pens kan een kalf al vanaf een paar weken worden bijgevoerd met hooi en krachtvoer. - Foto: Penn Communicatie

In het ergste geval blijft het kalf klein, heeft het een ruige vacht, een opgeblazen buik en vermagert het na het spenen. Dat zijn de kalveren waarvoor de meeste antibiotica wordt gebruikt. Om die situatie te voorkomen, is het zaak om het melkrantsoen zo vroeg mogelijk aan te vullen met ruwvoer en krachtvoer. Dat kan vanaf 2 weken na de geboorte, want dan is het kalf al in staat om vast voer te vreten.

Ruw- en krachtvoer combineren is belangrijk

De vezels in ruwvoer zorgen ervoor dat de pens oprekt, wat leidt tot een grotere voeropname. Krachtvoer heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van de hoeveelheid en omvang van de penspapillen, die nutriënten opnemen. Ook stimuleert krachtvoer de productie van vluchtige vetzuren in de pens. Die zorgen weer voor de ontwikkeling van de pensflora, zodat de voeropname verder toeneemt.

Juist de combinatie van ruwvoer en krachtvoer is hierbij belangrijk, zo stelt de Franse gezondheidsdienst. Een voergift zonder krachtvoer kan namelijk tot problemen leiden, omdat de pens dan wel groter wordt, maar de penspapillen achterblijven. Niet bezuinigen op krachtvoer dus, is het devies. Een optie is om het zelf samen te stellen.

Componenten als ureum en koek van zonnebloemen of grondnoten, die in Frankrijk wel gebruikt worden, moeten daarbij gemeden worden en ook het geven van kuilvoer voordat de dieren 6 maanden oud zijn wordt afgeraden. Zetmeelhoudend en/of eiwitrijk voer van goede kwaliteit is juist wel geschikt. Een passend rantsoen kan bijvoorbeeld bestaan uit 25% korrelmais, 25% pulp, 25% luzerne, 25% soja- of koolzaadkoek, aangevuld met een mineralen- en vitaminemengsel. Leidraad voor de samenstelling is een combinatie van circa 1.000 VEM, 180 gram ruw eiwit en 120 gram ruwe celstof per kilo droge stof.

Foto: Penn Communicatie
Foto: Penn Communicatie

Om vezels en krachtvoer goed te kunnen verteren, moeten de dieren over voldoende water en zout beschikken. Geadviseerd wordt om drinkbakken in de kalverboxen aan te brengen of om te zorgen dat de kalveren toegang hebben tot de bakken bij de koeien.

Eén reactie

  • boerke brabant

    wellicht een beetje flauw maar wat zijn die kalveren uit Frankrijk toch goed ontwikkeld op een leeftijd van 8 maanden... dat krijg je als ze wat later nummert..(die op de foto zijn iets meer dan 3 dagen oud..) Wat moeten we dan nog geloven van dit verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.