Rundveehouderij

Achtergrond 36 reacties

‘Dit was niet te voorzien’

Voor een kleine groep biologisch melkveehouders dreigt het einde door de fosfaatregels. De campagne Red de Bioboer zet hen in de schijnwerpers. Max van Tilburg is een van de knelgevallen. Hij begon 15 dagen na de peildatum 2 juli 2015 met melken.

De datum 2 juli 2015 is elke melkveehouder bekend. Het is de peildatum voor de fosfaatregeling. Max van Tilburg kent die datum natuurlijk ook. Voor hem staat nog een tweede dag in zijn geheugen gegrift: 17 juli 2015. Het is de dag dat zijn eerste koeien werden aangevoerd. Hij is een starter die net te laat met melken is begonnen. Geen fosfaatrechten, 0 kilo.

Max van Tilburg: “Mijn keus om op deze plek boer te worden, leidt niet tot vergroting van het fosfaatoverschot.” - Foto: Herbert Wiggerman
Max van Tilburg: “Mijn keus om op deze plek boer te worden, leidt niet tot vergroting van het fosfaatoverschot.” - Foto: Herbert Wiggerman

Van Tilburg (40) krijgt nu steun van de campagne Red de bioboer die De Natuurweide (coöperatie van biologische boeren) samen met Greenpeace, Milieudefensie en Wakker Dier heeft opgezet. Volgens de initiatiefnemers dreigt 1 op de 20 biologisch melkveehouders ten onder te gaan als gevolg van de fosfaatregels. En dat mag niet gebeuren. Van Tilburg is een van die knelgevallen.

Net als vader en broers wordt Van Tilburg melkveehouder

De vader en 2 broers van Van Tilburg zijn melkveehouder. Hijzelf was agrarisch adviseur, maar het boerenbloed kriebelde. Hij kreeg de kans om pachter te worden op landgoed Gunterstein in Breukelen (U.). Op het landgoed wordt al eeuwen gemolken, ook door de voorgaande pachter. Van Tilburg nam een bestaand grondgebonden melkveebedrijf over.

Begin 2015 wordt hij officieel pachter op het landgoed. Hij begint met aanpassing van de gebouwen, verwijdert asbest en renoveert de melkstal. Hij neemt koeien van zijn broer over en die arriveren op 17 juli 2015 op zijn bedrijf. En dan begint de ellende.

Fosfaatregels dreigen einde te maken aan het nieuwe bedrijf

Eerst maakt hij zich niet druk, want Den Haag koerst aan op een grondgebonden melkveehouderij. De fosfaatregels zullen van die grondgebondenheid uitgaan, neemt hij aan. Een jaar later heeft hij 75 koeien en 30 stuks jongvee op 70 hectare. En geen mestoverschot. Hij maakte plannen voor een boerderijwinkel en een Bed & Breakfast. Over een paar weken vindt de opening plaats.

Ik ben gewoon het aantal koeien gaan melken dat hier tot eind 2014 gemolken is

Inmiddels heeft hij € 35.000 aan heffing betaald en nog steeds geen fosfaatquotum. De aanslag over 2018 dreigde het definitieve einde van zijn bedrijf te betekenen, maar het lukte hem op het laatste moment fosfaatrechten te leasen en te kopen van en met zijn broers. “Tegen marktwaarde, want anders grijpt de fiscus in.”

Was dit als agrarisch adviseur niet te voorzien?

Tot nu toe komt Van Tilburg voor geen enkele uitzonderingsregeling in aanmerking. Hij begon gewoon te laat met melken. Natuurlijk, hij heeft bezwaar aangetekend, de procedure loopt en hij is hoopvol. “Misschien tegen beter weten in. Tot nu toe lijkt het erop dat het ministerie zich vastbijt in haar eigen regels en bang is om maatwerk te bieden voor het kleine groepje bioboeren dat echt pech heeft gehad.”

Dit is precies wat ik wil: koeien verzorgen, melken, voeren, maaien

In zijn vorige leven was hij agrarisch adviseur. Had hij dit allemaal niet kunnen voorzien? “Ik ben gewoon het aantal koeien gaan melken dat hier tot eind 2014 gemolken is. Zonder deze dieren kan ik geen rendabel bedrijf runnen en verliest de verpachter na al die eeuwen zijn eigen boer. Mijn keuze om hier boer te worden, leidt dus niet tot vergroting van het fosfaatoverschot. Politiek Den Haag wilde juist deze richting op. Had ik kunnen verwachten dat de politiek daar opeens weer afstand van zou nemen?”

Duurzame boer houdt hoop op goede afloop

Hij zit niet bij de pakken neer. “Als ik in de melkput sta, geniet ik. Dit is precies wat ik wil: koeien verzorgen, melken, voeren, maaien. Het mooiste vak dat er is. En dan doe ik dat ook nog zo duurzaam mogelijk. In de melkstal vergeet ik af en toe dat fosfaatgedoe.”

Van Tilburg krijgt nu ook steun van organisaties als Milieudefensie en Wakker Dier. “Dat voelt goed, ook al ben ik het lang niet altijd eens met die clubs. Zij pleiten voor maatwerk voor boeren zoals ik. Ik hoop dat ze het grote publiek kunnen mobiliseren en dat er dan uiteindelijk toch een definitieve oplossing komt voor mij.”

Laatste reacties

  • Btje

    Dus zijn broer heeft de koeien gehad....en wel de fosfaat rechten.... nauw dan moet daar de fiscus maar over hun bol vrijven....en die doorschuiven....

    Hij neemt koeien van zijn broer over en die arriveren op 17 juli 2015 op zijn bedrijf. En dan begint de ellende.

  • Henk.visscher

    Tot 2014 is daar gewoon gemolken maar toen is waarschijnlijk het melkquotum.verkocht, en daar wringt de schoen

  • farmerbn

    Triest maar natuurlijk niet het einde. Als pa én twee broers ook melkveehouders zijn moeten ze max toch kunnen helpen. Dus niet zo zielig doen en max even aan zijn fosfaatrechten helpen. Jammer van die 35.000 euro boete. De ontbrekende fosfaatrechten zitten bij de broer die de koeien verkocht aan max.

  • .....

    Beetje klaar met dat gezeur van al die bio-en grondgebonden boeren dat ze anders behandeld moeten worden dan de rest van de nederlandse boeren die vaak al bijna 9 % ingeleverd hebben

  • Bennie Stevelink

    Eind 2014 werden nog 70 koeien gemolken? Waar zijn die gebleven? Zijn die naar zijn broer gegaan en op 17 juli weer terug gekeerd?
    Dan is toch duidelijk dat de fosfaatrechten van die koeien naar hem moeten worden overgeschreven.
    Waarom zijn die koeien naar zijn broer gegaan? Omdat hij verbouwde of vanwege de verwachting dat fosfaatrechten zouden worden toegekend op basis van grond? Hoe meer “latente ruimte” hij zou hebben hoe meer fosfaatrechten hij zou krijgen?

    Het lijkt erop dat hij en zijn broers een slinks spel spelen om extra fosfaatrechten te verwerven waar anderen voor moeten inleveren.

  • xw

    Iedereen is wel klaar met dat gezeur en uit bovenstaande reacties blijkt ook duidelijk, dat iedereen in de gaten heeft hoe de vork in steel zit. Ik zou zeggen: zoek het maar lekker uit met je familie.

  • op 2 juli zaten de dieren bij zijn broer, die heeft er dus ook fosfaatrechten op toegewezen gekregen.
    even doorschuiven binnen de familie dus!
    Hoef je mogelijk de 10% nog niet inleveren ook.

  • kleine boer

    Wat is er mis met zijn verhaal? De overheid doet zelf toch precies hetzelfde via omwegen hun gelijk halen en niks toegeven.

  • Lijkt me overduidelijk dat ie bij zn broers moet zijn voor fosfaatrechten! En/of bij de verpachter als die het zo belangrijk vindt dat er koeien gemolken worden op dit landgoed!
    Je hebt knelgevallen maar dit is willens en wetens na 2 july beginnen met koeien melken en toen waren de kaarten geschud dunkt mij anders willen wij er ook nog wel een paar bij!

  • Tinus1

    Eén ieder die het verhaal goed leest, ziet dat de pacht in 2015 begon....dus dat er geen koeien waren dan kan best, als de vorige pachter ze verkocht heeft. De theorie van @Bennie kan, maar als dat zo was dan zette de van Tilburgs dit zo niet in de boerderij. Dan regelen het zelf wel zonder media aandacht, in ieder geval zoals ik hen ken. Mooi dat Max sr er toch drie boer kan maken met veel passie voor de beesten, de grond en omgeving. Een bio boer van het eerste uur, welke als zeer goede eigenschap had de kracht bij zichzelf te zoeken en niet bij het afkraken van gangbaar en intensief!

  • gjh

    van Tilburg doe niet zo zielig en zeik niet. We willen allemaal wel voor niets fosfaten erbij hebben. Maar regels zijn regels.

  • Jan-Zonderland

    De koeien die hij op 17 Juli van zijn broer over nam, daar zijn fosfaatrechten aan toebedeeld. Die rechten zouden eigenlijk met de koeien meegekomen moeten zijn. Er staat niet in het verhaal hoeveel dat er waren. Stel dat dat er 40 waren. 1 Jaar later worden er 75 koeien gemolken. En nu wil de man voor 75 koeien gratis fosfaatrechten hebben. Ik denk niet dat het zo werkt. Het feit dat hij bioboer is, grondgebonden, asbest gesaneerd heeft en een b&b wil beginnen klinkt ambitieus maar doet er in dit geval niet toe. Ik denk dat hij en zijn broer er op hegokt hebben dat de bioboeren wel uit de wind gehouden zouden worden mbt fosfaatrechten maar deze gok valt verkeerd uit.

  • Tuig

    Tinus, jij bent de eerste van de reageerders die het goed gelezen heeft. Hij huurde een bedrijf zonder koeien, de vorige pachter was er eerder mee gestopt. Of hij nu wel of niet rechten krijgen Moet, ga ik niet over.

  • xw

    Jawel Tinus, het zullen best goeie mensen met goeie bedoelingen zijn joh.
    Maar weet je, al lezende komt de indruk bovendrijven dat er best wel eens een aap op zolder zou kunnen zitten.
    Maar dat kan dan van Tilburg het beste zelf maar vertellen. Ruimte genoeg hier om te reageren. Het is in ieder geval wel zeker, dat als de overheid overal een oplossing moet aandragen om overal alle apen van zolder te krijgen , wij weer zo een nieuwe kortingsronde voor de kiezen krijgen. Net zoals destijds met de invoering van de melkquotering. En dit laatste ben ik (en verm. velen met mij) niet vergeten.
    En ik denk dat ik niet overdrijf, als ik zeg dat daar niemand trek in heeft.
    Je hebt geluk of je hebt pech. Hij heeft pech

  • Vhouder

    of je bio boer bent maakt toch geen reet uit voor de wet anders zou het dicriminatie zijn van andere boeren

  • Alco

    Het emotie begrip BIO hoeft toch geen andere behandeling als gangbaar.

  • Attie

    Zo is het Alco, maar dat neemt niet weg dat hij wel pech heeft..!

  • kraats

    70 x 35 kg (Blaarkoppen) = 2.500 kg x € 170,-/kg = € 425.000,- x 1,5% (Triodos) = € 6400,-/jaar extra kosten. Daar kom je toch wel overheen ??

  • gjh

    juist vhouder je heb helemaal gelijk en de huur opzeggen is ook een optie

  • Hij was in elk geval niet de slimste agrarisch adviseur

  • Attie

    Kraats, lever je nog voor die prijs?

  • ghsmale

    Als buitenstaande kun je hier niet goed over oordelen.
    Maar de één dag referentie rammelt aan alle kanten,
    en dat valt niet goed te praten.

  • van der berg

    er is direct gezegd, 2-7-2015 is de peildatum degenen die na die datum nog gaan groeien doen dit voor geheel eigen risico. als je nou bio bent of gangbaar,wat is het verschil 2-7-2015 blijft 2-7-2015

  • Alco

    Ja ghsmale. En het rammelt nog veel meer omdat er met waardes gesjoemeld wordt om zo de fosfaatproductie maar boven het plafond te krijgen

  • schooteind1

    Inderdaad, om 1 dag te nemen; 2 juli 2015 is/was een foute keuze.
    Gemiddeld komt dit redelijk uit echter op individueel niveau zeker niet .
    De factor geluk of pech is enorm. Het had ook niet gehoeven. De overheid had ook kunnen zeggen; het is 2 juli 2015 OF je neemt het gem. van een andere referetieperiode. Bijvoorbeeld het gemiddelde van 2014 en/of het gemiddelde van de eerste helft van 2015. Ik snap niet dat de sector (lto/nzo) daar zich niet hard voor heeft gemaakt. Er zijn te veel collega's die bij deze ene datum voor tonnen aan schade hebben. Gewoon omdat ze toevallig van half juni tot november het jongvee hebben uitgeschaard. Of omdat vee hadden verplaatst omdat ze toen aan het bouwen waren...etc. etc.
    Is ook nog nooit gebeurd. Bij het melkkwotum destijds is het gem. van een referentieperiode genomen. Hetzelfde gebeurde ook met de varkens en kippenrechten.

    Omdat lto/nzo zich het lot van deze pechvogels niet aantrekt is het nu aan de rechter. Jammer dat het zo moet gaan.........

  • Dirk
    Max moet bij z,n broer zijn waar hij de koeien van heeft ,die moet alsnog de fosfaatrechten aan de staarten binden , want die heeft ze zelf niet meer nodig, maar probeer ze nu niet te halen,( via de minister) bij boeren, die nog boer zijn .

  • Bennie Stevelink

    @Schooteind, een referentieperiode was beleidsmatig te verkiezen geweest maar blijkt juridisch onhoudbaar. Vandaar een peildatum.

  • schooteind1

    Nee Bennie, dat is niet zo. Je zou kunen zeggen; 2 juli 2015 is de datum, TENZIJ je kiest voor het gem. van een referentieperiode. (dus geen piekdatum). Ik heb dit nagevraagd bij de vakgroep; men erkent dat dit ook mogelijk was geweest, echter dan zou de generieke korting een paar tienden procent hoger uitvallen.
    Mij treft het niet, laat ik duidelijk zijn. Maar er zijn een aantal pechgevallen voor wie 2 juli 2015 wel heel verkeerd uitvalt met, zoals gezegd, tonnen aan schade. Ik heb het niet over de reportage van v. Tilburg. Hij heeft willens en wetens gebouwd, ondanks alle waarschuwingen, NA 2 juli 2015. En wil nu zijn collega's het gelag laten betalen. Tja...........duidelijk een gevalletje gegokt en verloren!

  • Henk.visscher

    schooteind , als je boeren laat kiezen of een peildatum of het gemiddelde, dan krijg je overlapping, het is het een of het ander denk ik

  • el

    Het is te proberen,nee heb je, ja kun je krijgen!

  • 344412

    Fosfaatrechten zijn er om fosfaatproductie te beperken, niet om het fosfaatoverschot te beperken. Hopelijk zakt de prijs van rechten dit jaar wat verder, gewoon kopen en vooruit kijken.

  • Gradje 1966

    Als alle groeperingen die achter Max staan een duit in het zakje doen is het probleem opgelost en dan hebben ze minder geld in kas om ons te blijven vervelen
    en leugens over de sector in de media te brengen

  • koestal

    Dit geldt voor de meeste melkveehouders en niet alleen voor bioboeren .

  • Mbmb

    Ben een beetje klaar met de bio boeren die publiciteit krijgen maar t draait uiteindelijk gewoon om geld. Koop dan de fosfaatrechten net als de rest die gekort is. Veel zijn bio geworden voor de hogere melkprijs in combinatie met voldoende land. Niets mis mee maar nu niet zeuren.

  • mtseshuis

    Hadden toch al een leuke melkprijs? Zo lust ik er ook nog wel een paar.. Uiteraard is 1 dag als peildatum belachelijk, dat terzijde..

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.