Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Deur fosfaatexcretienorm op kier

De stikstof- en fosfaatexcretienormen voor melkvee zijn voor de periode 2019 tot en met 2021 onveranderd in vergelijking met normen die golden tot en met 2018. Toch is het niet zeker dat dit zo blijft.

Met de publicatie van de stikstof- en fosfaatnomen voor 2019-2021 op de site van RVO.nl, weten veehouders dat ze dit jaar met exact dezelfde excreties van hun vee moeten rekenen als in de periode 2015-2018.

Discussie aangezwengeld door Schreijer-Pierik

Velen volgden de discussie rondom fosfaatproductie die aangeslingerd werd door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Zij vroeg zich hardop af hoe het kon dat een Vlaamse melkkoe met een gelijke melkproductie een veel lagere fosfaatuitscheiding kent dan de Nederlandse koe.

Voerverliezen in mest

In navolging bestudeerde hoogleraar Jan Dijkstra de verschillen in benadering en legde deze bloot. Daarbij kwam Dijkstra tot 2 belangrijke verschillen: ten eerste kwam hij tot de conclusie dat Nederland rekening houdt met voerverliezen in de mest (waar Vlaanderen dat niet doet). Dat betekent een extra aanvoer van fosfor in de mest. Ten tweede is de afvoer van fosfor via de melkproductie vastgesteld op 0,97 gram per kilo melk, waar Dijkstra denkt dat dit dichter in de buurt van 1,03 zou zijn.

De forfaitaire excretienormen die eind januari zijn gepubliceerd voor de periode 2019-2021, zijn al in november vastgesteld. En Schouten heeft ook meermaals laten weten niet te willen tornen aan deze waarden. - Foto: Mark Pasveer
De forfaitaire excretienormen die eind januari zijn gepubliceerd voor de periode 2019-2021, zijn al in november vastgesteld. En Schouten heeft ook meermaals laten weten niet te willen tornen aan deze waarden. - Foto: Mark Pasveer

Fosforgehalte hoger

Daarbovenop komen de in januari gepubliceerde cijfers uit commerciële dienst ‘tankmelkonderzoek mineralen’ van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Deze organisatie stelt vast dat, omgerekend, het fosforgehalte in de Nederlandse melk die het boerenbedrijf verlaat zelfs nog een stukje hoger is dan de genoemde 1,03 gram per kilo melk.

Niet tornen aan waarden

De forfaitaire excretienormen die eind januari zijn gepubliceerd voor de periode 2019-2021, zijn al in november vastgesteld. En Schouten heeft ook meermaals laten weten niet te willen tornen aan deze waarden. Daarbij was de discussie rondom fosfaat voor ministe Schouten ook te laat om nog eventuele aanpassingen door te voeren. Dat kost veel meer tijd.

Nationale competentie

Is de deur dan gesloten tot en met 2021 wat betreft het niveau van de excretieforfaits? Nee, het vaststellen van de forfaits is een zogeheten ‘nationale competentie’ ofwel, Nederland mag zelf beslissen welke forfaits ze hanteert op gebied van stikstof- en fosfaatuitscheiding. De normen kunnen, indien nodig, slechts alleen per kalenderjaar worden aangepast. En in het debat in de Tweede Kamer van eind december heeft minister Schouten ook aangegeven dat ze de zaak nog eens tegen het licht wil houden en nog voor de zomer een besluit wil nemen over het al dan niet actualiseren van de forfaits.

Nieuwe normen actueel per 1 januari 2020

ls de achterliggende regels worden herzien en de afvoer van fosfor via melk groter blijkt te zijn dan gedacht, kunnen de excretienormen wellicht iets omlaag. Mochten die nieuwe normen er komen, dan zouden die per 1 januari 2020 actueel kunnen worden.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Nee Annie moest van bennie met haar kleinkinderen gaan spelen.... neem aan dat bennie elke vorm van veranderen weigert en bezwaar maakt.... al is het nog niet zover ik ben blij dat Annie het probeert!!! Al had dit lto moeten doen dat is wat een belangen behartiger hoort te doen.

 • deB.


  Lto moet je niet meer serieus nemen! Dat is net als het paard achter de wagen spannen.
  Binnenkort gaan ze schermen dat ze een nieuwe generieke korting hebben voorkomen, wat natuurlijk een wassen neus is!

 • kleine boer

  DeB dat zou zomaar eens kunnen ja

 • grolschzetor

  Zou eens openheid moeten komen hoeveel vinger in de pap lto heeft. Hoeveel liter melk zit er nog "onder" lto leden????? Is LTO nog wel officieel een party??!

 • EMERGO!

  Nederland mag zelf de forfaits bepalen?
  Dan hoeft er in principe dus geen overschrijding van een fictief plafond te zijn!
  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, ook weer opgelost!

 • Bennie Stevelink

  In het kader van de komende verkiezingen wilde Annie de indruk wekken dat zij de knelgevallen wel een oplossing kon bieden. Welke oplossing hebben de knelgevallen nu gekregen?

  Er is inmiddels een breder probleem zichtbaar geworden: we kunnen ons eenzijdig focussen op fosfaat, maar dan lopen we vast op stikstof. Met andere woorden: fosfaatrechten kunnen nooit de extra ruimte bieden die men dacht, ook niet met de KLW, we hadden net zo goed dierrechten kunnen hebben net als in de varkens en pluimveehouderij.
  Annie kan geen extra ruimte bieden met andere fosfaatnormen omdat we vast lopen op stikstof.
  Dat hebben ze bij LTO al lang geweten, daarom hebben ze zich ook stil gehouden.

 • bas123

  Laten we elkaar niet de schuld geven, maar blij zijn dat er nu ook andere mensen gaan roepen en wakker worden. De getallen kloppen gewoon niet. Annie blijf doorgaan met roepen en LTO wordt ook wat kritischer en gaan niet meer een compromis sluiten

 • cholfitty

  Gewoon het boeren verstand laten zegevieren!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.