Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief wil het merk Leerdammer sterker maken.
Ze blijven volle zalen trekken, de oprichters van de Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief (LVLC). Na 2 goed bezochte avonden in Dalfsen en Tuil, zit het in Scherpenzeel wederom behoorlijk vol. Tussen de 150 en 200 leveranciers zijn komen opdagen. De sfeer is er een van: actie!
Voorzitter Corné Vermaat maakt duidelijk dat dit is wat de LVLC wil, maar wel met een positieve insteek. Dus, geen melktanks laten leeglopen, zoals een enkeling suggereert, maar inzetten om als collectief mee te praten met de directie van Bel Leerdammer over het beleid. Doel is om het merk Leerdammer samen sterker te maken en samen betere resultaten te behalen.
Contact met Franse leveranciers
De directie in Schoonrewoerd doet daar misschien een beetje onwennig over, maar waarom, zo vraagt het LVLC-bestuur zich af. In Frankrijk heeft moederbedrijf Groupe Bel enige tijd geleden al duidelijk gemaakt, dat ze de daar al bestaande leveranciersvereniging voortaan als enige vertegenwoordiger van de boeren wil zien. Met de Franse leveranciersvereniging is overigens ook al contact gelegd, vertelt Vermaat. De bedoeling is om elkaar op de hoogte te houden van de situatie in beide landen en bijvoorbeeld ook melkgeldgegevens uit te wisselen. Zo nodig wordt er vanuit Nederland ook contact gelegd met de Franse moederdirectie van Bel Leerdammer, zo klinkt het.
Lees verder onder de tweet.
Samen resultaten bereiken
De leden van de LVLC maken duidelijk dat ze niet met zich willen laten sollen (waar vanuit de zaal veel nadruk op wordt gelegd), maar benadrukken ook steeds dat ze niet uit zijn op een confrontatie met de directie van Bel Leerdammer Nederland. Ze willen serieus worden genomen en samen resultaten bereiken.
VLOG-melk
Als voorbeeld wordt de aanpak van VLOG genoemd. Daar is 4 jaar terug al over gesproken in de klankbordgroep, aangedragen door boeren. De directie in Schoonrewoerd kon niet beslissen en nu lukt het amper om voldoende deelnemers te krijgen. Een belangrijke voorwaarde moet dan wel zijn dat de extra vergoeding voor VLOG-voer minimaal kostendekkend is. Zo zijn er volgens het bestuur meer voorbeelden te noemen. Ook wil de LVLC via de directie meer invloed op de besluitvorming in de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), over zaken als klimaat, KringloopWijzer en dergelijke. Vermaat: “Via onze club is daarmee meer resultaat te bereiken dan via LTO.” Vanuit de zaal klinken meest instemmende geluiden.
Samenwerking
Sommige aanwezigen vragen om het initiatief uit te breiden naar andere terreinen en breder in de zuivel. Vermaat stelt dat er al diverse contactverzoeken zijn geweest, maar dat is nu niet de focus. “Eerst gaat het om onze samenwerking met het management van Bel Leerdammer.”