Rundveehouderij

Achtergrond

Arla redt melkprijs met weggeven bedrijfswinst

Zuivelcoöperatie Arla heeft het in 2018 iets lastiger gehad dan in het jaar ervoor. De omzet steeg licht (+ € 100 miljoen naar € 10,4 miljard), maar de uitbetaalde melkprijs en de winst pakten lager uit dan in 2018.

De totale melkprijs daalde van 38,1 naar 35,6 cent per kilo. De winst daalde van € 299 naar € 290 miljoen. Dit blijkt uit de cijfers die Arla heeft vrijgegeven voorafgaand aan de publicatie van het jaarverslag.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het bedrijf zelf spreekt van een omslag die bereikt werd in 2018. Begin 2018 gingen de markten en ook de resultaten voor Arla fors onderuit. In de loop van het jaar trad weer herstel op. Dit blijkt uiteindelijk niet genoeg om een beter eindresultaat te bereiken over heel 2018.

Arla: resultaten boven verwachting

Arla benadrukt een aantal positieve zaken, zoals een grotere kostenbesparing dan verwacht (€ 114 miljoen in plaats van € 30 miljoen), een groter aandeel van merkproducten in de totale verkopen (ruim 45% in 2018 in plaats van in 2020) en omzetgroei in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dit kan echter niet verhullen dat de omzet in Europa en ook in andere markten onder druk stond. Kennelijk had Arla nog erger verwacht, want ondanks een iets lagere omzet op de Europese markt (€ 6,5 miljard in plaats van € 6,568 miljard) wordt gesproken van resultaten die ‘boven verwachting’ zijn.

Nettowinst uitgekeerd als nabetaling

Een meevaller voor de Arla-leden is dat het management al in de loop van 2018 had besloten om de hele nettowinst uit te keren als nabetaling. Zonder dit gebaar – 2,3 cent per kilo – was de melkprijs nog fors lager uitgevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.