Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Afzet kalfsvlees blijft moeizaam

De afzet van kalfsvlees wil maar niet vlotten. Dat zorgt ervoor dat de markt voor rosévleeskalveren nauwelijks in beweging komt.

Vooral de verkopen van het achtervlees staan onder druk. Deze luxere onderdelen kunnen maar moeilijk worden verkocht, en dat zet de totale verwaarding van de kalveren wat onder druk. Omdat februari doorgaans een moeilijke maand is in de vleeshandel, wordt op korte termijn geen verbetering verwacht. Pas na carnaval kan de markt verbeteren, maar of dat ook direct gaat gebeuren moet nog blijken.

Veel blankvleeskalveren

Het probleem is niet zo zeer het aanbod aan jongrosékalveren, maar het feit dat er veel blankvleeskalveren zijn. Dat werkt altijd door in de handel met jongrosés en dat is in dit geval niet anders. Voor jongrosékalveren wordt nu tot € 3,90 per kilo geslacht gewicht betaald. Ruimte naar boven is er, vanwege de genoemde tegenvallende vleeshandel, momenteel niet. Bij oudrosés ligt de prijs nog altijd op € 3,65 tot € 3,70 per kilo.

Het aanbod aan startkalveren is wat ruim, en bij de huidige mindere vraag zorgt dat voor een prijsdaling van € 2,50 naar € 285 tot € 290 per kalf van 100 kilo. Hier blijft prijsdruk, net als bij de rosékalveren, aanwezig.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van vleeskalveren vind je in Boerderij op Maat:  

Rosévleeskalveren
Startkalveren
Blankvleeskalveren

Eén reactie

  • koestal

    Wachten tot Pasen.

Of registreer je om te kunnen reageren.