Rundveehouderij

Achtergrond 51 reactieslaatste update:27 dec 2019

Opheldering nodig over reden van melkweigering

Sieta van Keimpema beticht FrieslandCampina ervan dat die de melk van haar bedrijf geweigerd heeft omdat zij te kritisch is. Hierdoor is haar persoonlijke probleem nu een publieke kwestie van het grootste (boeren)belang.

Sieta van Keimpema, voorvrouw van Farmers Defence Force (FDF), European Milk Board (EMB) en Dutch Dairymen Board (DDB), en haar man Arno Miedema hebben afgelopen voorjaar hun 70 stuks melkvee afgevoerd. Mede in verband met gezondheidsproblemen van Miedema hebben ze besloten een jaar pauze te nemen met het bedrijf in het Friese Nes (gemeente Heerenveen). Vanaf 7 januari moesten ze de melk in de mestput laten stromen omdat er geen afnemer meer was. FrieslandCampina weigerde de melk vanaf die datum, en een andere afnemer konden ze niet vinden. Van Keimpema vertelt dit allemaal in een interview in de Volkskrant, afgelopen weekend. Het is een steen in de vijver.

Melkweigering

Dat de koeien weg waren, was in de sector en bij collega’s wel bekend. Zelfs de melkweigering door FrieslandCampina was – in kleinere kring – al langer bekend. Maar het werd niet echt publiek, omdat zoiets doorgaans een privékwestie is. Er kunnen allerlei redenen zijn voor melkweigering, maar meestal is er ofwel een sneue situatie ter plekke ofwel een regelrecht welles-nietesconflict dat eventueel eindigt bij de rechter. Allebei geen reden voor publieke belangstelling en meningsvorming.

Vind maar eens een boerenbestuurder die geen eigen belang heeft bij belangenbehartigerswerk

Reglementen

Dat Van Keimpema juist over de reglementen van FrieslandCampina een kritische campagne startte via de kanalen van de DDB, maakte de zaak al wel een beetje bijzonder. Hier zou de schijn van een vermenging van privé- en bestuurdersbelang kunnen ontstaan. Anderzijds, vind maar eens een boerenbestuurder die geen eigen belang heeft bij het belangenbehartigerswerk dat hij of zij doet. Zelf zegt Van Keimpema dat ze die twee petten heel goed gescheiden kan houden.

Frontaal in de aanval

Maar dan komt Van Keimpema met haar verhaal in de Volkskrant. Niet alleen doet ze uit de doeken dat ze in de melkweigering zat, ook gaat ze frontaal in de aanval tegen FrieslandCampina. De coöperatie heeft haar, zo is haar analyse, ‘eruit gekieperd’ omdat ze te kritisch is. De melkweigering is volgens haar niet het gevolg van overtreding van (kwaliteits)regels, maar een straf op haar kritiek. Het was een proces van jaren, en daarbij kwam het laatste zetje precies na publicatie van een kritisch opinieartikel van Van Keimpema in een landelijke krant. Het zuivelbedrijf ontkent dat er melkweigering plaatsvindt om reden van kritiek van een lid en wil verder geen commentaar geven op deze individuele kwestie.

De beschuldiging alleen al betekent reputatieschade voor FrieslandCampina

Geloofwaardigheid FrieslandCampina

Met deze aantijging trekt Van Keimpema de kwestie uit het privé-domein. Dit gaat niet meer alleen om een bedrijf in Nes waar de melk niet meer werd opgehaald. Dit gaat over de geloofwaardigheid van de zuivelverwerker als boerencoöperatie. Als het waar is dat kritische leden op deze manier de mond gesnoerd wordt, is er iets goed mis. De beschuldiging alleen al betekent reputatieschade voor FrieslandCampina. Maar als het niet waar is, verliest Van Keimpema haar geloofwaardigheid als boerenleider. Dan heeft ze zichzelf ten onrechte als een soort martelaar van het vrije woord neergezet.

Opheldering nodig

Opheldering is dus nodig over de vraag waarom precies die melk is geweigerd en of dat terecht was? Een rechtszaak zou opheldering kunnen bieden. FrieslandCampina heeft uiteraard een dossier, maar zal dat nooit zelf openbaar maken.

Laatste reacties

 • arendsoog

 • Sjefo

  Of het waar of onwaar is maakt mij niet zoveel uit, privé is privé, en van nu af wordt er reputatie schade geleden door iemand.
  Er wordt momenteel op veel fronten actief actie gevoerd, vertrouwen van consument, stikstof, Pfas, Co2, bestaansrecht en nog veel meer.
  Mevr Keimpema is een vakvrouw een geboren (actie) leidster en daarom is het verschrikkelijk jammer dat nou net een van de boegbeelden van vandaag een privé kwestie op deze manier uit probeert te vechten.
  Probeer de gelederen gesloten te houden,
  Politiek en de nieuwsgaring smullen van dit soort akkefietjes .
  “Toon beide jullie positieve kwaliteit “

 • 112

  er zijn er meerdere die haar verhaal kunnen bevestigen . als je iets publiceert onder je eigen naam dat RFC niet aan staat krijg je gelijk qlip op je dak . en zo is dat ook met sieta gegaan

 • wruiten

  dit geen akkefietje meer

 • St. LBG

  Waar rook is , is vuur.....Het zal vast niet alleen aan haar grote mond gelegen hebben. Iedereen moet zich aan regel houden ook al denken sommige dat ze boven de wet staan. Jammer dat FC geen toelichting wil geven. Maar misschien is dat voor Sieta wel beter.......

 • Vhouder

  wat een ellende voor alle betrokken partijen

 • EL

  Johan Oppewal, u had beter eerst Sieta kunnen vragen! Alvorens dit te publiceren!

 • In een vlek moet je niet wrijven! Boerderij hoeft niet de Story van de agrarische sector te worden!!!!

 • kleine boer

  Boerderij had ook tot begin volgend even af kunnen wachten ipv beginnen te roeren in de verse soep.... laat de soep eerst maar even trekken... Laat boerderij maar de moeite nemen om andere zaken uit te zoeken en daar over artikels te wijden.

 • Zuperboer

  Er is een bezwaarregeling als men het pertinent oneens is met de gang van zaken én als men meent juridisch sterk te staan. Als er één vrouw is die bezwaar maken kan en onderbouwen, dus.......... Verder gaat deze zaak niemand wat aan. Inderdaad, lees ik dan liever 'De Telegraaf' over een volkszanger die in t flessenhok van 'de Zwarte Kat' schuinsmarcheert dan over deze stemmingmakerij.

 • Bennie Stevelink

  Sieta beschuldigt RFC ervan dat de melk geweigerd wordt omdat zij kritisch is, terwijl de kwaliteit wel goed is. Zij is de beschuldigende partij en heeft dus de plicht deze beschuldiging met bewijs te onderbouwen. Dat kan ze eenvoudig doen door de kwaliteitsuitslagen van 2018 en 2017 naar buiten te brengen.

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer, zolang Sieta het zelf niet publiek maakt gaat het niemand wat aan. Wat ons wél allemaal aangaat is, in hoeverre RFC integer is, in het weigeren van melk. Daar mag geen twijfel over bestaan. Als Sieta ZELF met de beschuldiging komt dat RFC hier niet integer in is, moet dat tot op de bodem worden uitgezocht en moet Sieta hier bewijs voor overleggen.

 • kleine boer

  <>

  wie weet is het wel zoiets bij sieta we gaan het maar eens rustig afwachten

 • frederik herman

  er gebeuren toch wel meer merkwaardige zaken bij rfc..... uitzoeken dus !! lijkt mij niet zo ingewikkeld !

 • Gerd

  Begrijp dit niet over de spoorwegovergang, daar zijn geen knipperlichten. In Duitsland rijdt de DOC Schaffeur ook over onbewaakte overwegen.

 • Gerd

 • Sivert&Anita

  Enkele jaren geleden hadden we vanwege pietluttigheden een hercontrole door qlip, waarbij tijdens de 2e controle dienstdoende controleur zich afvroeg wat ze kwam doen. Ik heb er toen ook achteraan gebeld bij RFC, zonder te schelden of iets dergelijks. Vervolgens hadden we zogenaamd toevallig binnen enkele maanden alweer een controle. Ik las ook de in mijn ogen belachelijke reactie van Bennie Stevelink op melkweb van RFC aangaande deze kwestie en hoewel de handen me jeukten om te reageren heb ik dat maar niet gedaan, ik heb geen zin in een zogenaamd toevallige onaangekondige controle.

 • egbert

  Je kunt prima in de melkweigering komen ook al heb je melk van uitmuntende kwaliteit. Laat dat voorop staan .
  Denk aan grommer ik ken de ins en outs niet maar als je niet aan de randvoorwaarden voldoet kun je prima in de weigering komen.
  En inderdaad als je een kritisch stuk plaats kun je bezoek verwachten dus zorgen dat je alles voorelkaar hebt als ze geen stok hebben om te slaan is er niets aan de hand.
  Ten opzichte van de melkkwaliteit kun je van veel onderzoeken permanent extra monsters laten nemen kost een paar centen maar kan veel leed besparen.
  Fcdf stoort zich niet aan een lid pas als de massa zich begint te roeren worden ze een beetje wakker denk aan vriespunt en verontruste boeren.

 • witrug123

  er zal vast ook wel wat aan de hand zijn bij sieta, maar het zijn ook een smerig stelletje viespeuken bij rfc zo langzamer hand.

 • .....

  Misschien is het goed als er meer mensen dezelfde ervaring met RFC hebben zich melden bij Johan Oppewal

 • vandenbrandcv1

  wat een kul en stemmingmakerij van boerderij is het nou een blad voor de boeren of voor de rfc?

 • daan1908

  Als Sieta denkt dat ze gelijk heeft moet ze naar de rechter stappen en niet naar de krant .

 • eja

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Maas1

  Als je een probleem of geschil hebt met je leverancier of afnemer los je dat op door een goed gesprek. Vreemd om er een dagblad en boerderij.nl er bij te halen, het is wel bijzonder om je zelf volop in de wind te zetten het zal wel de adrenaline kick zijn voor sensatie.Ten koste ja ten koste van wat.. Maar nu is de vraag toch wel gerezen hoe geloofwaardig is Mevr van Kiempema nog?
  In het verleden is RFC bij ons altijd prima geweest,je kunt natuurlijk ook problemen zoeken.

 • EL

  We zullen het wel horen!

 • gjh

  Bennie dat je dom bent is niet erg maar laat het niet zo blijken. Sieta je doet het super laat je niet kapot maken door de melkfabriek en stap naar de rechter.

 • Bertus Buizer

  Als een incidentele melkweigering leidt tot een drama voor een melkveehouder, verdient dat hoe dan ook compassie voor de betreffende melkveehouder. Maar als die dan ook de barricaden op gaat voor 'misstanden' die de veehouderij ook in het algemeen raken, ligt verharding op de loer. De aanleiding van de boerenprotesten sinds 1 oktober was de stikstofcrisis in relatie tot de natuur en biodiversiteit in Natura 2000 gebieden. Maar het ging ineens ook over gedupeerde nerstenhouders. Dit speelt met name bij de radicale actiegroep Farmers Defence Force (FDF). En de Nederlandse Akkerbouw Vakbond sleept het mogelijk in de toekomst verdwijnen van chemische gewasbeschermingsmiddelen erbij (alsof dat verkeerd zou zijn). Zo krijgen we dus een collectief van enkele individuele boeren die allemaal onder de vlag van een geschikte club hun eigen gram proberen te halen. Maar dan hebben we toch geen gemeenschappelijk doel? Nee inderdaad. Maar daar hebben we Aalt Dijkhuizen voor. Die gooit alles op een hoop en zegt dan: "Dat willen wij, het kost 2,9 miljard euro en het is een koopje!". Een slimme verkoper. Maar heeft ook hijzelf niet een belang of eigen gram? <>

 • Bertus Buizer

  Het gaat dan natuurlijk nog steeds niet om de vraag hoe we de landbouw duurzaam maken, ecologisch verantwoord vooral. Nee, dat lijkt sowieso niet aan Dijkhuizen besteed. En bovendien - zo klinkt het - de overheid heeft een probleem gecreëerd met stikstof, niet wij! Hoe baten we dat uit? En tegelijk - zo lijkt het - hoe kunnen wij nu zo snel en zo veel mogelijk melk en varkensvlees naar China exporteren waar nu de Afrikaanse varkenspest heerst? "We zouden wel gek zijn als we die kans lieten lopen", zullen onze China-man Dijkhuizen en de voorman FDF-voorman Mark van den Oever denken. En voor de vorm misschien ook FDF-bestuurslid Seita van Keimpema?

  Voer voor psychologen!

  Ik zou mij wel twee keer bedenken om met de trekker de snelweg op te gaan.
  .

 • Bennie Stevelink

  Bertus, jij en je medestanders hebben nog nooit een reëel plan gepresenteerd hoe wij "duurzame" landbouw, zoals jij die ziet, sociaal en economisch kunnen realiseren. Het is nog nooit verder gekomen dan het uitspreken van wensen en hoe fout anderen zijn wanneer zij die wensen niet vervullen.

 • kleine boer

  Bennie 👍reactie op bertus

 • nvanrooij1

  Inderdaad Bennie die Bertus blijft steeds dezelfde grammofoonplaat afdraaien ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Maar ja zijn adviesbureau moet ook blijven draaien over de rug van de agrarische sector.

 • Bertus Buizer

  @Bennie, kijk eens om je heen.

 • kleine boer

  Bertus zou je zelf ook es moeten doen. Koop grond laat het zien!!

 • Maas1

  @Bertus jij zou je twee keer bedenken voordat je met de trekker in actie kwam,dat is je goed recht.
  Als de boeren niet in actie waren gekomen was de gehele sector weggevaagd door Rutte en c.s.
  Want ja voor 29 mei bestond dit rekenkundig probleem ook al, wel dik 23 jaar dat was nooit geen probleem het ging toch alleen maar over de boeren.Tot de uitspraak van de RvS op 29 mei toen werdt het in een keer een nationaal probleem,dat kon toch niet waar zijn in een keer kwam de boemerang terug met het gedrocht van lucht metingen en virtuele cijfers met wellicht een foutmarge van 70 tot 100%. Ja toen viel het oog op de agrosector daar valt immers wat te halen om het bureaucraties gecreëerd monster enigsinds de kop te bieden. Enkele miljarden is inderdaad een schijntje als je je beseft dat de voorlopige schade al 15 miljard is. Te denken valt dat er ruim 6000 industriële bedrijven zijn waarvan überhaupt niet bekend is hoeveel stikstof ze uitstoten, waarom niet? Ik neem aan dat dat geen uitleg behoeft!

 • jp.bierema

  Bertus Buizer is net Oom Ben in de film Oorlogswinter welke gisteravond te zien was op TV.
  Bertus, Nederlandse boeren zorgen mede voor voedselvoorziening all over the world.
  Ik denk dat jij wilt dat wij boeren een stukje oprotten en dat jij via bijvoorbeeld de postcodeloterij de wereld gaat verbeteren. Gaat hem niet worden Bertus.

 • melkveehouder .

  @Bertus Buizer. Ben je ook hier stennis aan het schoppen? Op de topic van ‘boerenraad’ heb ik je enkele concrete vragen gesteld naar aanleiding van jouw opvattingen. Waarom reageer je hier niet op? Als je overtuigt bent dan moet het voor jou toch geen probleem zijn jouw visie te onderbouwen?

  Bertus, ik heb geen enkele moeite als mensen een afwijkende mening hebben, integendeel zelfs, dat verrijkt de geest. Maar ik kan er wel slecht tegen als iemand iets in de lucht slingert en vervolgens wegloopt voor de dialoog!

 • - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Bennie Stevelink

  Als je waarheid wilt vertellen moet je eerst je naam bekent maken. Zonder naam is er voorhand geen waarheid.

 • kleine boer

  zie site ddb....

 • Bennie Stevelink

  Op de site van DDB lees ik de volgende uitspraak van Sieta: “Als zowel Hein Schumacher als Klaas van der Horst mijn privacy hadden gerespecteerd, was ik niet met mijn verhaal naar buiten gegaan. Zoals ik deze problemen al vier jaar niet in de openheid breng”.

  Uit deze uitspraak blijkt dat er al 4 jaar problemen zijn met de leveringsvoorwaarden. In het artikel in de Volkskrant zegt ze echter dat de melkweigering plotseling is ingesteld na een kritisch artikel in de krant.

  Een andere tegenstrijdigheid is dat ze haar situatie als privé beschouwt en ook privé wilde houden maar wel verteld heeft aan Klaas van der Horst. Daarmee werd Klaas van der Horst verantwoordelijk gemaakt voor het privé houden van haar privé zaken. Als je prive zaken, prive wilt houden, zeg je volgens mij toch tegen een journalist dat het “prive zaken betreft die alleen binnen familiekring gedeeld worden”. Dan ga je het toch niet aan een journalist vertellen.

  Wordt vervolgt......

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Het past helemaal bij het beeld wat ik 15 jaar geleden al kreeg van Sieta. Ik was toen op een bijeenkomst van de NMV bij café het Anker in Saasveld. Het was december 2004 en de NMV was in die tijd in verwachting van de DDB. Overal in het land werden bijeenkomsten gehouden om leden te werven voor de DDB die nog geboren moest worden. Deze wervingsbijeenkomsten waren toegankelijk voor alle veehouders, ook voor degene die geen lid waren, zoals ik.

  Sieta hield een toespraak wat ging over boeren die slaaf waren geworden. Het viel mij op dat Sieta aan het begin van haar betoog uitgangspunten hanteerde die tegenstrijdig waren met de uitgangspunten die zij midden in haar verhaal gebruikte. En die waren weer tegenstrijdig met uitgangspunten aan het eind van haar verhaal. Ik zat met mijn oren te klapperen, zoiets had ik nog nooit meegemaakt.

  Sieta was in feite bezig met een verhaal van luchtkastelen en zwartmakerij waarbij zij willekeurig, tegenstrijdige argumenten en uitgangspunten gebruikte zoals het haar op dat moment in het verhaal van pas kwam. Het verhaal had geen enkele consistentie of realiteit. Ik keek verbaast om mij heen want er werd wel geapplaudisseerd en velen pakten gretig de briefjes op tafel om die in te vullen.

  Wordt vervolgt.....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Sieta is betrokken bij FDF en daar zie ik ook al hetzelfde gedrag: met veel kabaal in Amersfoort eisen dat zuivel zich niet met stikstof moet bemoeien. Een paar weken later stonden ze met een delegatie van FDF in Denekamp: ze wilden als stikstof behartiger deel nemen aan de ledenvergadering van RFC........ Het lijkt mij toch evident dat wanneer de zuivel zich niet met stikstof bemoeit, de stikstofbehartiger zich toch ook niet met de zuivelcoöperatie bemoeit.

  DDB is een zuivelvereniging en daarbinnen helemaal gespecialiseerd op melkprijs. Als zuivel zich niet met stikstof moet bemoeien, waarom zit de DDB dan in het Landbouw Collectief? En hoe kan Sieta, als voorzitster van zuivelorganisatie DDB, tegelijk bestuurslid zijn van FDF? Zuivel moet zich toch niet met stikstof bemoeien?

  Ook na 15 jaar nog steeds een aaneenschakeling van tegenstrijdigheid, willekeurig, zoals het op het moment van pas komt.

 • sanderheerink90

  Jij ook fijne kerst stevelink...

 • Gerd

  @Stevelink is Sieta nog steeds lid van R F/C ??
  Zijn de melkveehouders niet getroffen en hoe was het met R F/C toen de boeren net buiten de deur in staking gingen? Ging het ook om een akkoord over stikstofreductie?
  Waarom mag DDB hier dan geen commentaar op geven?
  In Duitsland hebben we hetzelfde spel waarbij 40 verenigingen onder druk werden uitgenodigd op het kantoor van de kanselier en de DBV wordt verondersteld zich te matigen met de LsV........

 • Maas1

  Ze gunnen elkaar het verlies niet eens,zelfs met Kerst gunnen ze elkaar het licht niet.
  Boederij.nl is verworden tot een roddelblad voor de leesmap. Wat een bagger!

 • RonaldB

  Boerderij heeft wel wat uit te leggen
  Waarom niet het embargo respecteren?

 • vandenbrandcv1

  Waarom krijgt Boerderij niet boven water dat er een vernietigend WUR rapport is over melkweigering en wacht ze niet af tot de zaak voor de rechter geweest is. Eens met Maas1 en RonaldB

 • vandenbrandcv1

  Er gaan regelmatig lijstjes de ronde van bestuurders met voorkennis die net voor bepaalde Kamerbrieven vrachtwagens vol mee vee aanvoerden.... Wat vreemd dat de Boerderij dit nog niet eerder aan de hand van WOB verzoeken boven tafel kreeg als ze bestuurders met een eigen belang aan de schandpaal wil zetten. Wat niet is kan nog komen.....

 • boevermans

  Doe vooral onderzoek na het handelen van LTO en zuivelNL bestuurders.
  Je zult verbaast staan wat er vlak voor 1 juli 2015 is aangevoerd.

 • tlankhorst

  sanderheerink90, is het moeilijk om gewoon inhoudelijk op Stevelink te reageren?

 • Kleine huiskavel

  Als de BFCB eens eerlijk gaat kijken hoe het zit dan kan de men weer meer vertrouwen krijgen in bestuur FC / of niet en dan word het tijd dat er .....

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.