Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Melkverervers voeren boventoon

De stieren met de hoogste NVI kunnen allen bogen op een flinke vererving van de melkproductie. In de top zijn niet veel wijzigingen. Het is veelal stuivertje wisselen in de verschillende lijsten in vergelijking met de vorige draai.

Net als de vorige indexdraai zijn het de stieren met een flinke melkproductie die de lijsten van de december-draai aanvoeren. Hoewel de Nederlandse veehouders op dit moment vaak meer kiezen voor behoud of lichte verbetering van de gehalten, zal dat in de top van de NVI niet tot uiting komen zolang de wegingsfactoren in de index niet wijzigen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn want er is keuze genoeg in de stierenlijsten, alleen zal dat niet de allerhoogste NVI-stieren betreffen. Dat is ook vaak niet waar veehouders op koersen. Een hoge NVI is mooi, maar geen noodzaak.

Zwartbont

Met 377 NVI heeft Mogul-zoon Reflector van WWS, de hoogste positie. De hoogste nieuwkomer is Quan, een Supershot-zoon van AI Total, met een NVI van 274 punten. Tussen deze twee zitten ook zo’n 100 stieren, waarmee er naast de absolute top, toch ook een zeer brede subtop aanwezig is, waaruit veehouders prima koeien kunnen fokken.

Door de eerste positie te bezetten verdringt Reflector zijn halfbroer AltaRabo (ook een Mogul-zoon) van Alta Genetics naar de derde plaats. Tussen het duo heeft Bube Bernell zich gevestigd. De Bube-zoon van Koole & Liebregts tekent voor 349 NVI.

Lees verder onder de foto.

Ladys Manor Gigi is een dochter van Reflector. Hij is de nieuwe nummer een bij de dochtergeteste zwartbonte stieren. - Foto: WWS
Ladys Manor Gigi is een dochter van Reflector. Hij is de nieuwe nummer een bij de dochtergeteste zwartbonte stieren. - Foto: WWS

Tabasco van Genex

In het overzicht van de in Nederland dochtergeteste stieren is Tabasco van Genex met 2.435 kilo melk de hoogste melkvererver. Ook als de rangschikking op melkproductie zou zijn uitgevoerd, staat Tabasco bovenin de lijst. Hij moet maar drie stieren voor zich laten met een fokwaarde voor melkproductie die nog hoger ligt, waarbij Montross met 2.560 kilo melk de boventoon voert.

Wat betreft gehalten blijft Balisto een van de toppers. Met twee dikke plussen voor vet (+0,37%) en eiwit (+0,33%) en een bijbehorende 1.100 kilo melk blijft de stier van ABS gewild bij melkveehouders, maar fungeert hij ook als een prima stiervader. Veel van zijn zonen doen het dan ook goed in de lijsten, waaronder Barcley van GGI en Finder van CRV. Ook deze twee stieren plussen flink in de gehalten.

Lees verder onder de tabel.

Melkverervers voeren boventoon

Klik hier voor een vergroting van de tabel.

De in Duitsland geboren en internationaal geteste DG Charley, van AI Total, heeft 78 dochters aan de melk en hij vererft 1.672 kilo melk met licht negatieve gehalten. In productie stijgt Endure van Semex tot 361 INET en deze Canadese stier heeft ook nog een extreme levensduur van 1.124 dagen. Opvallend is dat Bookem na zes jaar nog steeds in de top van de NVI rangschikking blijft. De stier is dood en er is geen sperma meer beschikbaar, maar hij trotseert de genetische vooruitgang van honderden jongere stieren met opnieuw 18 punten NVI erbij. Ook Danno bewijst al langere tijd dat hij de meest allround stier is van CRV. Samen met stalgenoot Delta Galore vallen beide net buiten de top tien van de NVI-rangschikking. Repairman (Maik) overtreft zijn halfbroer en KI Samen-stalgenoot Malki (Maik) in totaalindex en levensduur.

Ook lijkt er een trend te zijn van extreem goede uiervorm verervers. De hoogste, Lineman van Semex met 244 NVI en 271 INET, heeft 122 punten voor uier en liefst 56 stieren hebben 116 of hoger voor uier.

Altatopshot stijgt naar top

In de Interbull-lijsten voor dochtergeteste stieren staat Altatopshot met 379 NVI op de eerste plaats.
In de vorige draai stond de Alta stier op de tweede positie, die nu ingenomen wordt door de vorige nummer een, Helix van WWS. Supershot staat nu op de zesde plaats bij de dochtergeteste stieren in Nederland, maar in de Interbull-lijst komt hij vier keer als stiervader voor. Eenmaal als vader van Altatopshot, maar ook van Eugenio (ST Genetics) en Etesian en Euclid (beide van Semex) is hij de vader. Opmerkelijk is dat deze drie stieren volle broers zijn. Hun McCutchen-moeder is Silverridge Enchanted en deze koe gaf onder meer in haar tweede lijst in 280 dagen 11.032 kilo melk met 4,40% vet en 3,0% eiwit. Daarvoor zit Snowman-dochter Velthuis Snow Evening. Zij gaf als vaars in 305 dagen 13.230 kilo melk met 4,10% vet en 3,10% eiwit.
WWS tekent met Rookie voor de zesde positie en met Mystic voor de tiende plek. Deze laatste stier heeft van de top tien met 1.149 dagen veruit de hoogste fokwaarde voor levensduur. Daar tussenin zitten Allstar en Figurate van ST Genetics. Allstar is als Balisto-zoon de enige stier die nog een plus (+0,10) voor eiwit weet te genereren. Voor vet zijn er overigens ook maar drie die een plus kunnen brengen. Dat zijn Helix (+0,18), Rookie (+0,12) en Figurate (+0,29). Blacklist van GGI voltooit de top tien op de achtste positie.

Lees verder onder de tabel.

Melkverervers voeren boventoon

Klik hier voor een vergroting van de tabel.

Roodbont

Ook bij de roodbont dochtergeteste stieren kunnen de topstieren het best als melkstieren betiteld worden. Met een NVI van 336 houdt Elagaaster Maxx van CRV zijn toppositie vast. Helaas is de stier er niet meer, maar wellicht kan hij later nog via zonen zijn stempel op de fokkerij blijven drukken. Ook de tweede positie blijft ongewijzigd voor Sympati Pat Red van WWS. De derde plek is voor Adam van AI Total. Hij stijgt van de zesde plaats uit de vorige draai met 27 punten naar 299 NVI. Pat Red is een van de vier Aikman-zonen, naast Apoll P (GGI), Altatic (Alta) en Fun P (CRV). Daarmee heeft Aikman een belangrijke invloed in de roodbontfokkerij en brengt via zijn vader Snowman ook zwartbonte genen in de roodbontpopulatie.

Lees verder onder de foto‘s.


 • Fleckvieh wordt volop ingezet om te kruisen. Jaarlijks worden zo'n 68.000 inseminaties van dit ras verricht op de melkveestapel. - Foto: Hans Prinsen

  Fleckvieh wordt volop ingezet om te kruisen. Jaarlijks worden zo'n 68.000 inseminaties van dit ras verricht op de melkveestapel. - Foto: Hans Prinsen

 • Zandenburg Supershot Ebony is een dochter van Supershot. Deze stier staat zelf bij de dochtergeteste stieren, maar is ook stiervader bij enkele toppers uit de interbull-lijst. - Foto: Alger Meekma

  Zandenburg Supershot Ebony is een dochter van Supershot. Deze stier staat zelf bij de dochtergeteste stieren, maar is ook stiervader bij enkele toppers uit de interbull-lijst. - Foto: Alger Meekma

 • Deze dochter van Bernell, Fiona 3, toont wat de stier kan. Met 349 NVI bezet hij de tweede plaats bij de dochtergeteste stieren. - Foto: Koole & Liebregts

  Deze dochter van Bernell, Fiona 3, toont wat de stier kan. Met 349 NVI bezet hij de tweede plaats bij de dochtergeteste stieren. - Foto: Koole & Liebregts

Hoornloze stieren

Opmerkelijk is ook dat de top acht maar liefst drie hoornloze stieren bevat. Apoll P is daarvan de hoogste op de vierde positie. Daarmee weet hij zich prima in de top te handhaven, nadat hij in de indexdraai van augustus 2018 debuteerde op de nummer 1-positie bij de roodbonte dochtergeteste stieren. Daarnaast halen ook Potter P en Fun P (beide van CRV) prima fokwaarden met een NVI van respectievelijk 271 en 270 punten. De laatste hoornloze stier in dit overzicht is de hoogst genoteerde stier van KI Samen: Painter P. Hij is een directe zoon van Lawn Boy, die wel gezien mag worden als een van de stamvaders in de hoornloze (roodbont) fokkerij.

Apoll P, Pat Red en Adam horen wat betreft INET ook bij de toppers.

Een andere opmerkelijke fokwaarde in dit overzicht hoort toe aan Agent van Semex. Met een totaal exterieurfokwaarde van 115 valt hij al op, maar het meest opvallende is nog wel de fokwaarde van 120 voor uier. Daarmee is hij de enige roodbonte stier die deze waarde realiseert. Daarbij wordt hij gevolgd door Addiction P Red van ABS, die 119 voor uier scoort.

De hoogste nieuwkomer in deze draai bij roodbont is Frapant. Deze Fraiko-zoon van KI de Toekomst zet een NVI van 214 neer.

Lees verder onder de foto‘s.


 • Drouner KL Aiko 1386 is een dochter van Apoll P. Hij pakte als nieuwkomer de kop in de augustusdraai 2018, en kan zich nog steeds goed handhaven in de top. - Foto: Anne-Mette Everss

  Drouner KL Aiko 1386 is een dochter van Apoll P. Hij pakte als nieuwkomer de kop in de augustusdraai 2018, en kan zich nog steeds goed handhaven in de top. - Foto: Anne-Mette Everss

 • Fun P staat als tweede hoornloze stier in de top 8 van de roodbonte dochtergetest stieren. Retraitehoeve Rita 135 is een van zijn veelal fraaie dochters. - Foto: Alger Meekma

  Fun P staat als tweede hoornloze stier in de top 8 van de roodbonte dochtergetest stieren. Retraitehoeve Rita 135 is een van zijn veelal fraaie dochters. - Foto: Alger Meekma

Interbull

In de naar Nederlands omgerekende fokwaarden staat Altatopshot (Supershot) van Alta nu boven aan de lijst. Hij wisselt van plek met Helix, de Silver-zoon van WWS, die nu tweede staat. Naast Altatopshot ziet Supershot nog drie zonen uit één koe in de top vijf van de Interbull-lijst staan.

Weinig verschuivingen in top Fleckvieh en MRIJ

Tijdens de vorige indexdraai kwamen zes stieren voor het eerst boven de 300 NVI. Tijdens deze draai is daar weinig in veranderd. De top drie blijft ongewijzigd en plus of mint enkele puntjes NVI. Zo stijgt Haddock 3 punten naar 350 NVI en stalgenoot bij CRV Rumbo stijgt acht punten naar 333 NVI. Zauber van München Grub verliest er twee en komt op 328 NVI. Wikinger van Xsires en Wildwest van München Grub stijgen allebei een plaatsje ten koste van de vorige nummer vier, Walot van München Grub die 32 punten NVI inlevert en uitkomt op 281 NVI. Het is opvallend dat de top vijf van de Fleckviehstieren allen een flinke plas melk vererven. De minste van de vijf, Haddock, brengt altijd nog +1.723 kilo melk, terwijl Wikinger 2.571 kilo melk plust.
MRIJ: Dirk blijft op 1
Bij MRIJ blijft Vinkenhof Dirk de lijstaanvoerder. De Buster-zoon stijgt 21 punten naar 180 NVI. Met 156 NVI volgt Thimo. De Rox-zoon stond in de vorige draai nog op de vijfde plek. Beide stieren zijn van CRV. De top drie wordt gecomplementeerd door Meervelder Merlijn van KI Samen, die daarmee ook drie plaatsen stijgt. Zowel Dirk als Merlijn leggen meer nadruk op gehalten, waar Thimo met 588 kilo melk iets meer op productie koerst. Met 1.297 kilo melk staat Flavio van CRV op de zesde plaats de MRIJ stier met de hoogste melkvererving.

Velthuis Snow Evening is de grootmoeder van Eugenio, Etesian en Euclid, de nummers 3,4 en 5 van de Interbull-lijst. Zij gaf als vaars in 305 dagen 13.320 kilo melk met 4,10% vet en 3,10% eiwit. - Foto: Semex
Velthuis Snow Evening is de grootmoeder van Eugenio, Etesian en Euclid, de nummers 3,4 en 5 van de Interbull-lijst. Zij gaf als vaars in 305 dagen 13.320 kilo melk met 4,10% vet en 3,10% eiwit. - Foto: Semex

Lees ook: Internationaal gezelschap van stieren in NVI-lijst

Eén reactie

 • farmerbn

  Als jullie die waterkanonnen niet willen moet je een andere NVI berekening op eisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.