Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Gemakkelijk werken op modern Parthenaisebedrijf

Het jonge Parthenaisebedrijf waar Wout Schuurmans de dagelijkse leiding heeft, is professioneel en gericht op gemakkelijk werken.

Het is een opvallende verschijning, de vleesveestal van metaalondernemer Gunter Jansen in Neerpelt (B.). Kosten noch moeite zijn gespaard om de voormalige varkenslocatie om te toveren tot een professionele vleesveehouderij. Een oude varkensstal is omgebouwd tot afmeststal voor stieren. Zelfs de voeropslag en mestvaalt maken indruk; deze laatste is voorzien van een uitschuifbare bekapping afkomstig uit de binnenvaart.

Wout Schuurmans is bedrijfsleider op het vleesveebedrijf van Gunter Jansen, eigenaar van een metaalbewerkingsbedrijf. De dieren worden geslacht voor het Beter Leven-keurmerk. - Foto's: Bert Jansen
Wout Schuurmans is bedrijfsleider op het vleesveebedrijf van Gunter Jansen, eigenaar van een metaalbewerkingsbedrijf. De dieren worden geslacht voor het Beter Leven-keurmerk. - Foto's: Bert Jansen

Nieuwe zoogkoeienstal

Het meest opvallend is de nieuwe zoogkoeienstal. Het grote, hoge gebouw met onder andere een automatische stroverdeler maakt indruk, net als de dieren die rustig aan het voerhek aan het vreten zijn. De lichtbruine koeien zijn namelijk allemaal 100% van het ras Parthenaise. “We hebben destijds meerdere rassen bekeken, maar de Parthenaise sprong er positief uit”, aldus bedrijfsleider Wout Schuurmans. Het rustige karakter viel op, zeker vergeleken met de Franse collega-rassen. “Maar het zijn ook gewoon heel mooie dieren.”

De zoogkoeien krijgen een rantsoen met veel gras en mais. Een deel daarvan is geteeld op eigen grond. Het bedrijf is ingericht op gemakkelijk werken.
De zoogkoeien krijgen een rantsoen met veel gras en mais. Een deel daarvan is geteeld op eigen grond. Het bedrijf is ingericht op gemakkelijk werken.

Mooi alternatief voor Belgisch Witblauw

Dat het geen Belgisch Witblauw zou worden, stond vanaf begin af aan vast vanwege de discussies rondom de keizersnede. Sterker nog: Schuurmans voorziet dat de Parthenaise wel eens een mooi alternatief kan worden voor het veelgebruikte dikbilras. “Ze zijn wat minder zwaar, maar de vleeskwaliteit lijkt meer op die van Belgisch Witblauw dan bij andere Franse rassen.”

Een nadeel van het ras is dat er in België en Nederland kleine populaties zijn. Voor fokmateriaal zijn ze dus aangewezen op moederland Frankrijk. Daar is vier jaar geleden een aantal goede vaarzen en stieren gekocht waarmee de eigen fokkerij in gang is gezet. Voor de bevruchting worden vier eigen stieren ingezet en deels wordt gebruik gemaakt van ki.

Alle hokken worden dagelijks automatisch ingestrooid. Het neemt ongeveer 30 minuten in beslag. In totaal gaan er zo’n 1.000 stropakken per jaar doorheen.
Alle hokken worden dagelijks automatisch ingestrooid. Het neemt ongeveer 30 minuten in beslag. In totaal gaan er zo’n 1.000 stropakken per jaar doorheen.

Gemakkelijk werken

Bij de inrichting van het bedrijf stond gemakkelijk werken centraal. Zo is de afmeststal voorzien van een constructie met weegunit en verhoogd laadperron. Alle hokken op het bedrijf worden ingestrooid met een automatische stroverdeler. In de zoogkoeienstal hangt deze installatie aan twee zware ijzeren balken; de installatie kan alle hokken in 30 minuten van vers stro voorzien.

Routinematige wegingen

Opvallend is dat alle dieren op het bedrijf routinematig worden gewogen. De kalveren bij de geboorte en op een leeftijd van 120 en 210 dagen. Alle informatie gaat terug naar het Franse stamboek en wordt gebruikt voor het optimaliseren van het voerregime. Ook de stieren gaan elke maand over de weegunit. Die gegevens zijn alleen voor eigen gebruik. Omdat ze er goed voor zijn ingericht, neemt het wegen van gemiddeld zo’n honderd stieren ongeveer twee uur tijd in beslag.

De afmeststal is het enige wat resteert van het voormalige varkensbedrijf. De stieren wegen gemiddeld 530 kilo geslacht.
De afmeststal is het enige wat resteert van het voormalige varkensbedrijf. De stieren wegen gemiddeld 530 kilo geslacht.

Beste voerregime

Het beste voerregime was wel een puzzel om te maken en blijft nog steeds een kwestie van de vinger aan de pols houden. De stieren krijgen 60% ruwvoer in de vorm van snijmais, gerst, CCM en gehakseld stro. Dit wordt aangevuld met een eiwitkernbrok en een bedrijfsspecifieke vleesveestructuurmix. “De maaginhoud van de Parthenaise is relatief klein, dus moeten we geconcentreerd voeren.” Samen met voerfabrikant AgruniekRijnvallei, die veel ervaring heeft binnen het Beter Leven-keurmerk, wordt het voerregime op basis van de groei, karkasgegevens uit de slachterij en andere bevindingen geoptimaliseerd.

Alles is vier jaar geleden nieuw gebouwd, inclusief de voerkuilen en mestopslag. Er is gekozen voor degelijke materialen en zoveel mogelijk arbeidsbesparing.
Alles is vier jaar geleden nieuw gebouwd, inclusief de voerkuilen en mestopslag. Er is gekozen voor degelijke materialen en zoveel mogelijk arbeidsbesparing.

Afkalven gaat overigens op een enkeling na altijd natuurlijk. Daar wordt ook bewust op gefokt; na het afkalven krijgt de koe een nummer van 1 tot 5 voor geboortegemak. Dat wordt gebruikt bij de selectie en de stierkeuze voor de volgende ronde.

Beter Leven

Vooralsnog is de fokkerij gericht op vervanging van de veestapel en productie van stieren voor de vleesproductie. Het bedrijf is de afgelopen jaren met eigen aanfok gegroeid, dus veel fokvee hebben ze niet kunnen verkopen. Schuurmans verwacht dat de komende jaren meer vraag gaat komen naar dit specifieke ras.

Belangrijkste inkomstenbron

Verkoop van stieren blijft voorlopig de belangrijkste inkomstenbron. De stieren worden in Nederland geslacht voor het Beter Leven-keurmerk met twee sterren (Bief Select). Ondanks dat het bedrijf dichtbij de Nederlandse grens ligt, is het wel opvallend dat de dieren niet in België blijven maar naar Nederland gaan. Niet alleen het Nederlandse Beter Leven-systeem sprak aan, ook het slachtrendement is hoger vanwege het warm in plaats van koud wegen.

Elk geboorte van een kalf wordt met cijfer 1 tot 5 beoordeeld op zwaarte, voor selectie en kiezen van de beste stier voor de volgende dracht.
Elk geboorte van een kalf wordt met cijfer 1 tot 5 beoordeeld op zwaarte, voor selectie en kiezen van de beste stier voor de volgende dracht.

Gevoelsmatige keuze

Meedoen met Beter Leven levert een bonus op van 30 cent per kilo. Daar staan wel wat eisen rondom voeding en huisvesting tegenover. Het is volgens Schuurmans vooral een gevoelsmatige keuze; maatschappelijk verantwoord produceren vinden ze belangrijk en dat kunnen ze met Beter Leven concreet maken. Ook de samenwerking met de slachterij en de andere Beter Leven-bedrijven levert expertise op waar de Vlamingen hun voordeel mee doen.

Het bevalt ze tot nu toe prima, maar er wordt voorzichtig nagedacht over eigen verwerking van het vlees voor regionale afzet. “Dat zal niet voor snel zijn, maar we blijven zoeken naar mogelijkheden om het rendement te verhogen.”

Eén reactie

  • Schrauwen Landbouw

    Prachtig bedrijf en nu al bezig met de toekomst: Net over de grens met redelijkere milieuregels voedsel produceren voor de Nederlandse markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.