Rundveehouderij

Achtergrond

GDT-index omlaag door prijsdaling boterolie

De prijzen op de zuivelveiling GDT van Fonterra lieten op dinsdag 3 december amper beweging zien.

De GDT-index, een verzameling van alle transacties op de GDT-veiling, ging met 0,5% omlaag naar $ 1.065 per ton. Het was voor het eerst sinds begin september dat de GDT-index een daling liet zien. Vanaf begin september kende de GDT-index alleen maar stijgingen.

Forse prijsdaling boterolie

Dat de GDT-index nu een daling laat zien, is vooral te wijten aan de forse prijsdaling bij boterolie. Die prijs daalde met 5,1% naar $ 4.840. Omdat boterolie na volle- en mageremelkpoeder het meest werd verhandeld, heeft de prijsdaling een grote invloed op de mutatie van de GDT-index. Ook de prijsdaling bij boter (-4,9%) naar $ 3.983 per ton speelt hierin mee.

Voor mageremelkpoeder werd 1,9% meer betaald dan op de vorige veiling. De prijs staat nu op $ 3.068 per ton. Vollemelkpoeder, opnieuw het meest verhandelde product, bleef nagenoeg stabiel geprijsd op $ 3.331 per ton (+0,1%).

Of registreer je om te kunnen reageren.