Rundveehouderij

Achtergrond

Franse vleesveefokker gaat voor mooie koeien

Jean-François Poutrel richt zich sinds een paar jaar op het fokken van Limousin-koeien. Hij heeft daarvoor dure stieren op stal staan.

De Franse veehouder Jean-François Poutrel heeft net voor zijn vijftigste levensjaar de bakens verzet. Sinds 2016 legt hij zich toe op het fokken van Limousin-koeien. Daarvoor molk hij samen met twee partners 100 koeien en hield de vennootschap 40 Limousins. Hij werkt nu voor zichzelf, op het eigen bedrijf dat op minder dan een half uur rijden ligt van Rennes, de hoofdstad van de regio Bretagne.

Veestapel verdubbeld in minder dan drie jaar

In minder dan drie jaar tijd is de veestapel gegroeid van 40 Limousin-koeien naar 80 nu, plus 20 vaarzen. Jaarlijks komen er zodoende 100 kalveren ter wereld.

Lees verder onder de foto.

Het voeren van de koeien met kalveren gebeurt aan de doorgaande weg in het piepkleine buurtschap, met de naam Cohier. - Foto's: Henk Riswick
Het voeren van de koeien met kalveren gebeurt aan de doorgaande weg in het piepkleine buurtschap, met de naam Cohier. - Foto's: Henk Riswick

De verdubbeling van het aantal vleeskoeien is bereikt door eigen aanfok en door de aankoop van 20 vaarzen van collega-fokker Léonard. Deze man ging in 2017 met pensioen en stond in Frankrijk bekend als een goede fokker.

Lees verder onder de foto.

De koeien op stal krijgen een rantsoen van gras, mais, granen, aangevuld met eiwitgewassen en krachtvoer.
De koeien op stal krijgen een rantsoen van gras, mais, granen, aangevuld met eiwitgewassen en krachtvoer.

Moeite doen voor goed uitgangsmateriaal

Poutrel kiest sowieso voor goed uitgangsmateriaal en reist daarvoor naar de bakermat van dit koeienras, Limoges. Bij fokstation Lanaud in Limoges kocht hij dit jaar voor € 5.700 de stier Oeillet. Deze stier heeft een RJ-kwalificatie, de kwalificatie voor een premium fokdier. Oeillet gaat Tavelot opvolgen. Tavelot heeft de een na hoogste kwalificatie, Espair. Van deze stier zijn afgelopen jaren 60 kalveren geboren op het bedrijf.

Met een twee jaar oude vaars van de stier Tavelot won Poutrel de tweede prijs op de keuring tijdens veehouderijbeurs Space. De vaars is net een maand drachtig.

Lees verder onder de foto.

Een deel van de koeien met kalveren is halverwege de ochtend nog binnen. De stier Tavelot ligt tussen de koeien.
Een deel van de koeien met kalveren is halverwege de ochtend nog binnen. De stier Tavelot ligt tussen de koeien.

Ik heb vooral voor Limousin-koeien gekozen omdat het zelfredzame dieren zijn

De koeien kalven veelal buiten, altijd zonder hulp en vragen weinig verzorging. Dat spreekt Poutrel aan. Met 110 hectare grond en de zoogkoeien heeft hij werk genoeg in zijn eentje. Poutrel: “Ik heb vooral voor Limousin-koeien gekozen omdat het zelfredzame dieren zijn.”

Het kalven gebeurt in twee blokken. De helft van de koeien kalft in de periode augustus, september en oktober. De andere helft in het voorjaar, zodra het beste gras beschikbaar is.

Lees verder onder de foto.

Het vleesveebedrijf van Jean-François Poutrel.
Het vleesveebedrijf van Jean-François Poutrel.

Kalveren acht maanden bij moeder

De kalveren blijven acht maanden bij hun moeder. Een vijfde van de beste stiertjes zijn bestemd voor de fokkerij. De overige stieren mest Poutrel en deze gaan net voor ze twee jaar oud zijn naar de slachterij. Het karkasgewicht van de stiertjes is dan zo’n 480 kilo. In september zit de opbrengstprijs van de stiertjes op € 3,50 per kilo.

Afmesten stiertjes in potstal

Het vlees van de stiertjes komt in de Franse supermarkten te liggen. Het afmesten van de stiertjes gebeurt in de potstal. Ze krijgen een rantsoen van snijmais, gerst, luzerne en koolzaad, aangevuld met krachtvoer.

Het rantsoen komt voor een groot deel van de eigen grond. Van de 110 hectare land is 50 hectare grasland, 30 hectare mais en nog eens 30 hectare graan (gerst en tarwe). Als vanggewas tussen na de graanoogst verbouwt de veehouder erwten, wikke, haver en triticale. Dit tussengewas wordt geoogst voor de mais wordt gezaaid.

Lees verder onder de foto.

Regelmatig steekt een kalf de weg over, om te ervaren of het 'gras daar echt groener is'.
Regelmatig steekt een kalf de weg over, om te ervaren of het 'gras daar echt groener is'.

Half september lopen de koeien met kalveren buiten. Poutrel boert aan een rustig landweggetje. Het is daarom geen ramp dat af en toe een kalf de weg oversteekt. De dieren kruipen onder de elektrische afrastering door om te kijken of aan de zijde van de weg nog voer ligt. De veehouder voert de koeien namelijk langs de kant van de weg.

Met zijn voermengwagen draait hij dagelijks een portie voer onder de afrastering, zodat de koeien er goed bij kunnen om te eten. De berm is breed genoeg. Zo eenvoudig kan koeien voeren zijn. De dieren krijgen een mengsel van de groenbemester, aangevuld met mineralen een hooi.

Lees verder onder de foto.

De stieren mest de veehouder zelf af. Dat gebeurt op stal. Het vlees van deze dieren ligt in de grote Franse supermarktketens.
De stieren mest de veehouder zelf af. Dat gebeurt op stal. Het vlees van deze dieren ligt in de grote Franse supermarktketens.

Nieuwe stal

Net als goed uitgangsmateriaal kiest de veehouder ook voor goede huisvesting. Hij heeft voor € 180.000 een splinternieuwe potstal gebouwd. De stal kostte anderhalf ton, de verharding met buitenhokken nog eens € 30.000. Van de totale investering van € 180.000 kreeg hij 35% retour in de vorm van subsidie.

Omdat het meeste vee buiten loopt, is de stal tamelijk leeg. Er zit een aantal hokken vol stieren om af te mesten. Aan de andere kant lopen wat vaarzen en koeien, sommige met een kalf erbij. De nieuwe stier, Oeillet, staat ook op stal.

Lees verder onder de foto.

Door selectie zijn de Limousin-koeien vandaag de dag beter hanteerbaar dan jaren geleden, vindt Poutrel.
Door selectie zijn de Limousin-koeien vandaag de dag beter hanteerbaar dan jaren geleden, vindt Poutrel.

De koeien kalven twee à drie keer op het bedrijf van Poutrel. Dan gaan ze weg voor de slacht. Op driejarige leeftijd krijgen de koeien hun eerste kalf. Na het derde kalf mest de veehouder de koeien tot deze slachtrijp zijn.

In tegenstelling tot de stiertjes wordt het koeienvlees wel onder een label verkocht. Het label, Blason Prestige, voldoet aan de criteria van het Franse Label Rouge. De koeien krijgen bijvoorbeeld GMO-vrij voer.

Het koeienvlees met het label Blason Prestige wordt regionaal verkocht, veel in speciaalzaken en slachterijen.

In de afgelopen jaren beurde de veehouder gemiddeld € 4,96 per kilo geslacht gewicht voor zijn koeien. Dat is 2 cent boven het gemiddelde van het collectief. De koeien komen met een gewicht van 455 kilo aan de haak. Boven de basisprijs beurt Poutrel een halve euro concepttoeslag voor de koeien. Een opbrengstprijs waar hij mee kan leven, zo lijkt het. Het is namelijk de bedoeling nog twintig koeien extra te gaan houden.

Jean-François Poutrel (51) runt een vleesveebedrijf met Limousin-koeien en 110 hectare grond, deels voor de teelt van krachtvoer.
Jean-François Poutrel (51) runt een vleesveebedrijf met Limousin-koeien en 110 hectare grond, deels voor de teelt van krachtvoer.

Vleesveebedrijf Poutrel in Tinteniac (F.)

80 Limousin-koeien
20 vaarzen
2 à 3 maal kalven koeien
100 kalveren per jaar
110 hectare grond
50 hectare gras
30 hectare mais
30 hectare graan

De investering in de stal plus de buitenhokken bedroeg € 180.000.
De investering in de stal plus de buitenhokken bedroeg € 180.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.