Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:7 nov 2019

VS zien waarde rundvleesexport dalen

De Verenigde Staten hebben in de eerste maanden voor $ 6,1 miljard aan rundvlees geëxporteerd.

In totaal werd 991.325 ton rundvlees uitgevoerd. Dat is qua opbrengst en volume zo’n 2% minder dan in diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de United Staten Meet Export Federation (USMEF).

Hoewel de uitvoer naar Japan in de eerste drie kwartalen met 4% daalde, blijft dit land de belangrijkste afnemer van Amerikaans rundvlees. Vleesexporteurs verdienden ruim $ 1,5 miljard aan de uitvoer van iets minder dan 242.000 ton rundvlees. Een jaar terug was dat nog $ 1,59 miljard voor ruim 252.000 ton vlees. Daarmee liggen de opbrengsten van de export naar Japan 5% lager.

Fors meer vlees naar Zuid-Korea

De waarde van de rundvleesexport naar Zuid-Korea groeide met 9% naar $ 1,4 miljard, terwijl het volume met 8% toenam tot 195.557 ton. Daarmee is Zuid-Korea na Japan de belangrijkste afzetmarkt voor Amerikaans rundvlees. Daarna komen Mexico en Hongkong/China met respectievelijk $ 820,7 miljoen en $ 576,3 miljoen.

Nederland kleine afzetmarkt

Nederland is in verhouding een kleine afzetmarkt voor de Amerikaanse exporteurs. In totaal ging tot en met september 7.791 ton rundvlees van de VS naar ons land. Dat leverde de VS zo’n $ 94,3 miljoen op. Daarmee is Nederland binnen de Europese Unie wel de belangrijkste afnemer, want in totaal werd aan de uitvoer naar de EU $ 155 miljoen verdiend in de eerste drie kwartalen van dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.