Rundveehouderij

Achtergrond

Slechte vraag drukt prijs slachtkoeien

Het loopt momenteel alles behalve vlot in de handel met slachtkoeien. De prijzen dalen.

Handelaren merken dat kopers terughoudend zijn op de veemarkt in Leeuwarden. Als ze er al zijn, want er zijn ook inkopers die pas terugkomen als de prijzen zijn gezakt. Dat zorgt, hoe je het ook wendt of keert, voor druk op de noteringen voor slachtkoeien. Eerder deze week was dit ook op de veemarkt in Bunnik al aan de orde.

In Leeuwarden werden woensdagavond 6 november 450 slachtkoeien aangeboden. Dat waren nagenoeg evenveel als een week eerder. De prijsdalingen, die opliepen tot 10 cent per kilo, zijn dus vooral te wijten aan tegenvallende vraag vanuit de slachterijen. Voor P-kwaliteit werd 5 cent per kilo minder betaald. Daarmee komt de notering uit op € 2,15 tot € 2,50 per kilo geslacht gewicht.

Vleeshandel blijft slecht

Dat inkopers beduidend minder willen geven voor de slachtkoeien, heeft te maken met een tegenvallende vleeshandel. De opbrengsten staan al geruime tijd onder druk. Slachterijen proberen hun inkoopprijzen naar beneden te krijgen en op die manier onderaan de streep wat meer over te houden aan de vleesverkopen.

Handelaren verwachten dat de prijs overigens niet veel verder zal zakken. Daarvoor zien ze een aanbod dat nog altijd niet aan de ruime kant is.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.