Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs melkvee verder omhoog door sterke vraag

De onzekerheid over wetgeving maakt dat melkveehouders hun stallen het liefst zo vol mogelijk zetten.

Handelaren merken al weken dat de vraag naar melkkoeien heel erg sterk is. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de omvang van de jongveestapel bij melkveehouders. Die is vanwege de fosfaatrechten vaak wat kleiner dan eerdere jaren. Hierdoor wordt meer gezocht naar gebruiksvee van buiten het bedrijf.

Angst voor peildatum

Daarnaast speelt ook de onzekerheid in het hele stikstofverhaal een belangrijke rol. Melkveehouders willen het zekere voor het onzekere nemen en hun stallen zo vol mogelijk hebben. De angst voor een nieuwe peildatum, die bepalend kan zijn voor de omvang van hun bedrijf, speelt daarin een grote rol. De sterke vraag heeft ervoor gezorgd dat de prijs voor 1e kwaliteit melkvee is opgelopen tot € 1.500 tot € 1.900 per dier.

Beperkt aanbod

Het aanbod aan melkvee is echter beperkt in de Nederland. Vee dat wordt aangeboden is ook razendsnel verkocht. Handelaren halen vanwege het krappe aanbod in Nederland veel vee uit Duitsland. Door transportkosten ligt de prijs van dit vee automatisch hoger. Handelaren melden dat de prijzen soms oplopen tot meer dan € 2.000 per dier.

Ook de vraag naar langdrachtige vaarzen is groter. Dit aanbod is eveneens aan de krappe kant. Prijzen voor deze dieren variëren van € 1.350 tot € 1.700.

Prognose: hogere prijzen.

Meer informatie over de prijzen van gebruiksvee vind je in Boerderij Marktprijzen

Melkkoeien
Vaarzen
Fokpinken

Of registreer je om te kunnen reageren.