Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Ontevreden RFC-leden willen ‘echte’ verhaal horen

De officiële ledenraadpleging is achter de rug bij FrieslandCampina, maar nog lang niet alle leden stemmen in met de voorgestelde aanpassingen van het melkgeld.

Het rommelt tussen FrieslandCampina en een flink deel van de leden. Veel van de ledenbijeenkomsten in de voorbije weken hadden een ronduit stormachtig karakter. Heftige debatten, vergaderingen uitlopend tot diep in de nacht en stemmingen tegen de zin van het bestuur in zetten de toon.

Leden verlangen openheid en eerlijkheid van coöperatiebestuur

De officiële raadplegingsronde is nu achter de rug, maar de kou is nog niet zodanig uit de lucht dat het bestuur van FrieslandCampina medio december de huidige voorstellen voor aanpassing van het melkgeldreglement met een gerust hart in stemming kan brengen bij de ledenraad. Zo is er nog de actiegroep Bezorgde FrieslandCampina Boeren, die samen met anderen het gesprek met het coöperatiebestuur wil aangaan. Ook de Dutch Dairymen Board (DDB) mengt zich, als enige belangenbehartiger, namens 80% van zijn leden in de discussie.

Het gevoel is dat steeds nieuwe rookgordijnen worden opgetrokken

Opvallend is dat de meeste ontevreden gesprekspartners van FrieslandCampina één ding gemeen hebben. Ze willen meer openheid hebben over de vraag waarom FrieslandCampina een aantal aanpassingen wil doorvoeren. Daarbij speelt zeker een financieel belang mee. Niemand vindt het leuk om minder melkgeld te ontvangen, maar meer nog willen de leden zeker weten dat hen het ‘echte’ verhaal wordt verteld waarom aanpassingen nodig zijn, bezittingen verkocht worden en het zo slecht gaat met het bedrijf. Het gevoel is dat steeds nieuwe rookgordijnen worden opgetrokken.

DDB zet problemen FrieslandCampina in de schijnwerpers

Het feit dat er nu al weer een week of zes een ongunstige kredietbeoordeling over FrieslandCampina ligt, zonder dat dit de leden is verteld, doet daar geen goed aan. In de beoordeling worden veel problemen waar FrieslandCampina mee worstelt, helder op een rij gezet. DDB wrijft dat er nog eens goed in en wijst ‘en passant’ ook op een eerdere beoordeling, waarover FrieslandCampina zelfs zou hebben gelogen.

Lees ook: Bestuur FrieslandCampina verschanst zich op apenrots

DDB en voorzitter Sieta van Keimpema hekelen de arrogantie van het zuivelbedrijf. Die felle toon is voor Van Keimpema wel riskant. Zelf heeft ze namelijk ook een zakelijk geschil met de coöperatie.Toch wordt veel van de kritiek herkend door leden.

Laatste reacties

 • Trot

  Is toch niet vreemd dat leden willen moeten weten hoe het zit is nog alwat boeren euro geld mee gemoeid Iedere roepen van met algemene stemmen aangenomen kan niet waar zijn!

 • kleine boer

  Het is toch ook raar dat vanuit rfc amper gereageerd word op de situatie. Met uitleg zou er al veel duidelijk gemaakt kunnen worden.

 • egbert

  Als het bedrijf zelf de prijs van de melk gaat bepalen bungelen we zo onderaan de lijst.
  Met minder melk moet het nu stukken beter gaan zei de directie afgelopen jaar
  want immers de coöperatie kon die grote extra stroom melk niet verwaarden met minder melk konden ze de prijs zetten en de extra eventuele liters de gaten stoppen.
  Helaas de extra goedkope liters komen er niet en bovendien heeft de directie boter op het hoofd want België bouwt en melkt vrolijk ongeremd door dus wat wij minderen komt er gewoon ergens anders bij.
  Ik hoop dat ik ongelijk krijg maar ik denk dat de directie met een jaar tot 2 jaar is vertrokken met goed gevulde zakken en wij de brokken.
  Als de directie die soms het stopwoord Unilever prevaleerd zich daar mee willen meten hadden ze na de grote missers allang een A4 tje gehad ontslag.
  Helaas kun je aan van alles zien dat her er piept en kraakt.
  AVEBE ging de coöperatie voor met al die avonturen met als dieptepunt grote offers van de leden om een bankroet af te wenden.
  Vele oudleden hebben nog geld bij de coöperatie maar niet te hopen als het echt slecht gaat verdwijnt dat geld als sneeuw voor de zon
  Voorts moeten ze veel geld betalen aan vertrekkende leden .
  Een bezorgd lid die hoopt helemaal geen gelijk te hebben en krijgen.

 • kraats

  Hé leden, het is toch jullie bedrijf ? Directie is toch enkel een loonslaaf van jullie coöperatie ?

 • kleine boer

  <>

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.