Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Koeien preventief een voederadditief geven

Peter Schilder is niet bang alternatieve middelen uit te proberen. Soms slaagt dat, soms ook niet. Hij zet sinds een jaar een bolus in als preventief middel rondom afkalven.

In de stal van Peter en Miranda Schilder staan de meeste koeien aan het voerhek, kort nadat hij gevoerd heeft. Rechts van de voergang staan alle melkgevende koeien. Links staan het grootste deel van het jongvee, de droge koeien en vooraan is ook de afkalfruimte, een groot strohok met daarin de koeien die kort voor afkalven staan.

“De koeien waarvan ik uit ervaring weet dat ze het moeilijk hebben rondom afkalven geef ik standaard een bolus in. De samenstelling daarvan grijpt in op de activiteit van de bacteriën. Naar mijn idee stimuleert het ook de penswerking van de koeien.”

Lees verder onder de foto.

Peter (46) en Miranda (42) Schilder houden in Hensbroek (N.-H.) bijna 100 melk- en kalfkoeien. - Fotos: Lex Salverda
Peter (46) en Miranda (42) Schilder houden in Hensbroek (N.-H.) bijna 100 melk- en kalfkoeien. - Fotos: Lex Salverda

Klebsiella

Peter Schilder kwam vorig jaar in contact met het product toen hij een zieke koe had. De koe was besmet met Klebsiella. “Dat wisten we op basis van bacteriologisch onderzoek, waarbij ook vastgesteld werd voor welke antibiotica de bacterie gevoelig was.” Ondanks inzet van de juiste antibiotica, in overleg met de dierenarts 100 cc Noraldine per dag, verdeeld over 2 behandelingen, gebeurde er weinig. Na 8 dagen behandelen werd de koe niet zieker, maar knapte ook niet op.

In de agrarische pers las Schilder een artikel over het aanvullende mineraalvoeder van AHV International en hij bestelde een doos van 10 bolussen. “Eigenlijk tegen beter weten in. Het zal wel niks helpen denk je dan, maar aan de andere kant, als je niks probeert, weet je ook niks.”

Lees verder onder de foto.

De bolus kan eenvoudig met een pillenschieter worden ingegeven.
De bolus kan eenvoudig met een pillenschieter worden ingegeven.

Gebruik alternatieve middelen

Zijn verwachtingen waren in elk geval niet hooggespannen en in zijn achterhoofd had hij de koe eigenlijk al opgegeven. “We hebben ook eerder wel eens alternatieve producten gebruikt. Op basis van knoflook en ook op basis van slangengif. Dat heeft bij ons nooit tot resultaat geleid. Daarom verwachtte ik hier ook niets van. Maar niet geschoten is ook altijd mis.” Miranda vult aan: “We kregen de bolussen op vrijdagmiddag binnen en hebben de zieke koe er gelijk een gegeven.” Toeval of niet, de volgende dag stond de koe als eerste vooraan in de melkstal om gemolken te worden. Dat had overigens geen zin, want de koe was helemaal van de melk af. “Maar we hebben de koe wel kunnen behouden en later als gezonde koe kunnen afvoeren. Anders was het een kwestie van euthanaseren, want met zo’n koe onder de antibiotica kun je ook niks meer”, geeft Schilder aan.

Lees verder onder de foto.

Peter Schilder geeft zijn koeien preventief een voederadditief dat de dieren ondersteunt in hun weerstand.
Peter Schilder geeft zijn koeien preventief een voederadditief dat de dieren ondersteunt in hun weerstand.

Verwonde speen

Toch dacht het echtpaar nog altijd aan een toevalstreffer, maar bij de volgende koe met Klebsiella werd er direct ingegrepen. Ook dat viel goed. En ook een koe die een verwonde speen had als gevolg van betrapping kreeg een bolus toegediend. Schilder: “Het was opmerkelijk hoe snel de genezing van die speenwond verliep. De koe is weliswaar driespeen geworden, maar daar hebben we geen moeite mee.”

Preventief

Nu worden de bolussen vooral preventief ingezet. Schilder: “We dachten, als het helpt bij een ontsteking kan het de koeien die het moeilijk hebben ook vast helpen om de kans op ontsteking te verminderen. Hoewel de bolussen € 35 kosten, krijgen de koeien die het moeilijk hebben rondom het afkalven nu bijna standaard een bolus. “Je ziet het vaak al wel aan de koeien. Ze worden wat stiller, ze vreten wat minder. Dat is voor mij het signaal om actie te ondernemen. Die € 35 zie ik dan maar als preventieve kosten.”

Lees verder onder de foto.

Schilder voelt als oud-inseminator zelf zijn koeien op. Bij twijfel op afwijkingen geeft hij deze koeien ook en bolus.
Schilder voelt als oud-inseminator zelf zijn koeien op. Bij twijfel op afwijkingen geeft hij deze koeien ook en bolus.

Daling gebruik antibiotica

Behandelen geldt ook voor koeien die tijdens de lactatie afwijkende melk hebben. “Behalve dat de koeien snel opknappen kan je de melk ook gewoon blijven doorleveren. En het antibioticumgebruik is gedaald, evenals het celgetal.” Dat laatste ligt nu rond 115 waar dat vorig jaar nog tussen de 150 en 200 schommelde. De dierdagdosering is in een jaar tijd gedaald van 2 – 2,5 naar 0,9 in het laatste kwartaal.

Lees verder onder de foto.

Op het bedrijf heerste afgelopen zomer diarree. Daarom is Schilder zijn droge koeien gaan enten om de kalveren via de biest te beschermen tegen ziekteverwekkers.
Op het bedrijf heerste afgelopen zomer diarree. Daarom is Schilder zijn droge koeien gaan enten om de kalveren via de biest te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Oud-inseminator

Schilder voelt, als oud-inseminator bij KI Kampen, zelf zijn koeien op na afkalven. “Als een koe niet goed voelt, spoot ik vroeger oxytetra en prostaglandine. Nu geef ik zo’n koe een bolus en een maand later zijn ze helemaal schoon en klaar voor inseminatie.”

De inzet van de bolussen wil niet zeggen dat Schilder afscheid heeft genomen van de reguliere geneeskunde. Zo heeft het bedrijf afgelopen zomer enorm te kampen gehad met kalverdiarree. Daarom is hij de droge koeien gaan enten tegen rota- en coronavirus en E. coli. Nu lijkt het goed te gaan, al is hij nog voorzichtig met die conclusie.

Lees verder onder de foto.

De koeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal. De melkgevende koeien krijgen op het moment nog vers gras bijgevoerd.
De koeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal. De melkgevende koeien krijgen op het moment nog vers gras bijgevoerd.

‘Zelf uitproberen’

Hoewel het echtpaar tevreden is over de resultaten op hun bedrijf, gaat het ze te ver om het product bij andere veehouders aan te bevelen. “Ik hoor ook van bedrijven die goede resultaten met knoflookextracten en slangengif halen. Dat werkte bij mij niet. Het kan dus ook heel goed zijn dat andere bedrijven geen baat hebben bij deze bolussen van AHV. Collega-veehouders moeten dat zelf uitproberen en op hun eigen bedrijf ervaren.”

Koeien preventief een voederadditief geven

Bedrijfsgegevens

98 melk- en kalfkoeien
9.035 kilo melk per koe
4,25 percentage melkvet
3,44 percentage melkeiwit
62 hectare gras op kleigrond
51 stuks jongvee
115 celgetal

Laatste reacties

  • RIEN65

    Hier is maar een iemand goed mee en dat is de verkoper.

  • Gradje 1966

    De knip leeg en nog niets ik geloof niet in kwakzalverij

  • kontra1

    Gradje 1966. Blijf dat vooral geloven, dan kom je er wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.