Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Hogere prijzen melkvee door goede vraag

Veehandelaren zien dat er momenteel een sterke vraag is naar melkvee en langdrachtige vaarzen.

Dat er zoveel vraag naar melkvee en langdrachtige vaarzen is, zeker ten opzichte van eerdere jaren, heeft onder andere te maken met het feit dat bij veel melkveehouders is gesneden in de jongveestapel. Het vervangen van melkvee vanuit eigen opfok gebeurt daardoor minder, waardoor er meer vraag is naar gebruiksvee. Toch kan lang niet altijd in die vraag worden voorzien. Dat resulteert in hogere prijzen.

Meer dan € 2.000 per koe betaald

Voor 1e kwaliteit melkvee ligt de Boerderij-notering nu op € 1.400 tot € 1.850 per dier (inclusief btw). Daarmee is het prijsniveau beduidend hoger dan een jaar terug. Toen kwam de maximumprijs in week 44 uit op € 1.200 per dier. Richting het einde van het jaar ging de prijs toen gestaag omhoog. Handelaren schatten in dat die prijsontwikkeling ook dit jaar zichtbaar is, maar dan op een hogere niveau. In de handel wordt nu al sporadisch boven de € 2.000 voor melkvee betaald.

Stikstofbeleid

Het aanbod aan kwalitatief goed melkvee binnen Nederland is krap, omdat veel melkveehouders vanwege de onzekerheid omtrent het stikstofdossier hun melkvee langer vasthouden. Handelaren wijken daardoor onder andere uit naar Duitsland. Daar wordt momenteel veel melkvee vandaan gehaald. De verwachting is dat dit de komende weken nog zo blijft.

Klein aanbod langdrachtige vaarzen

Nu het aanbod aan melkvee beperkt is, wordt er meer navraag gedaan naar langdrachtige vaarzen. Ook hier is echter sprake van een relatief klein aanbod. De prijzen voor langdrachtige vaarzen variëren van € 1.250 tot € 1.650 per dier (inclusief btw). De verwachting is wel dat het aanbod wat groter wordt, omdat de vraag naar kortdrachtige vaarzen vanuit het buitenland klein is. Opfokkers houden deze vaarzen dan wat langer aan om ze te verkopen aan Nederlandse melkveehouders tegen hogere prijzen.

Handelaren verwachten dat vanwege de goede vraag naar gebruiksvee de prijzen de komende tijd nog iets op gaan lopen.

Prognose: prijs stijgt

Laatste reacties

 • Attie

  Door ze zelf op te fokken schuif je ze er voor zo'n 800 euro tussen..

 • farmerbn

  Voor dat geld zijn er hier veel dragende vaarzen te koop. Wie wil Franse vaarzen?

 • Kaiser

  En volgens dit artikel: https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2019/10/Vaars-opfokken-kost-2350-491368E/ kost opfok van een vaars €2350.
  Opfokkosten van €2350 en daarna verkopen voor € 1250 - €1850 ??? Wat klopt hier niet.??

 • RIEN65

  Beste Kaiser, Attie schuift ze er voor € 800.- tussen. Dus dikke winst.

 • Attie

  Ja RIEN65, met aankoop of op laten fokken van vaarzen melk je wel wat 'naast de emmer'.

 • kschouten

  Die melkveehouders doen het zelf ze geven de vaarskalveren met de veehandelaar mee en beuren 20 euro en dan klagen over de slechte prijs. Je kan ze beter beter naar een jongveeopfokker brengen en zeggen je krijgt deze kalveren gratis maar ik wil wel het recht van eerste koop als ze hoogdrachtig zijn. dan heb je als melkveehouder nog minder voor je kalf maar over 2 jaar pak je de winst als je eigen vaars terug komt.Als jongveehouder heb je een goedkoop kalf maar wel een klant er bij .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.