Rundveehouderij

Achtergrond 31 reacties

FrieslandCampina moet zuiniger worden van kredietbeoordelaar

Zuivelbedrijf FrieslandCampina moet de komende jaren een strakke financiële discipline handhaven. De uitbetaling aan de leden moet daarbij worden gematigd.

Dit stelt kredietbeoordelaar Fitch in een recente rapportage over FrieslandCampina.

Probleem voor FrieslandCampina (en andere zuivelbedrijven) is volgens Fitch dat er een felle concurrentiestrijd woedt in de zuivelmarkt, dat marges onder druk staan en dat prijzen heftig schommelen. Dat maakt het ondernemingsklimaat moeilijk. Daarbij heeft FrieslandCampina de winsten op de voor haar belangrijke Chinese markt fors zien teruglopen. Het bedrijf werkt wel aan herstel, door sterker in te zetten op premium-soorten van haar kindervoeding, maar een tekort aan lactoferrine speelt het bedrijf parten. Op andere markten boekt FrieslandCampina wisselende resultaten. Zo heeft het bedrijf ook moeite om de betere zuivel-eiwitprijzen door te berekenen aan de afnemers.

Hoeveelheid eigen middelen vergroten

Door de sterk teruggelopen inkomsten en de toch hoge kosten/uitgaven, heeft het bedrijf een te groot aantal financiële verplichtingen ten opzichte van de eigen middelen. Cruciaal is volgens de kredietbeoordelaar dat deze verhouding weer meer in balans komt. FrieslandCampina heeft in 2019 al diverse inspanningen verricht om de hoeveelheid eigen middelen te vergroten (bijvoorbeeld de verkoop van Creamy Creation en CSK), maar Fitch verwacht dat FrieslandCampina ook volgend jaar nog doorgaat met het verhogen van het vermogen. Lukt dit niet, en worden de betalingen aan de leden niet beter in de hand gehouden, dan wordt de kredietstatus van FrieslandCampina (nu BBB+) verlaagd. Gevolg daarvan zal zijn dat lenen duurder wordt voor FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • info295

  Wat een onzin verhaal Klaas !!!!
  De uitbetaling aan de leden moet daarbij worden gematigd, terwijl de hoge kosten en uitgaven (dit vooral in het buitenland) aan fabrieken bouwen en tegen vallende resultaten !!!
  IS HIER DE BOER WEER DE DUPE !!!!!

 • klaasvdHorst

  Er zit een link in het verhaal naar het Fitch-rapport. Zelf checken kan dus.

 • Alco

  Vaak is dit het begin van het einde. Laten we het niet hopen.

 • kleine boer

  Vermoeden val vele was dus juist ze betalen de betere prijs maar kunnen dit eigelijk niet....

 • Trot

  Worden aantrekkelijk voor overname

 • RIEN65

  Wat een kletsverhaal en lenen is op dit moment gewoon spotgoedkoop.

 • Attie

  Tja RIEN65, inderdaad is lenen op dit moment spotgoedkoop.., alleen niet voor iedereen!
  En succes uit het verleden is geen garantie voor...!!

 • koestal

  Ze moeten de hand op de knip houden,maar niet naar de leden-leveranciers.Ze hebben ook veel teveel personeel met dikke salarissen.

 • jocox

  Overhead reduceren wordt bittere noodzaak om uitbetalingscapaciteit te borgen.

 • arink

  Ik dacht dat het een coöperatie van de boeren was?
  Of heb ik wat gemist? Treurig dat een onderneming ondanks alle fusies,die volgens bestuurders nodig waren, geen fatsoenlijke prijs wil/mag betalen en het boerenbelang uit het oog heeft verloren.

 • arink

  Deze coöperatie is over de top gegaan, met CEO' s die miljoenen wegslepen en met droge ogen 35 cent ad boer betalen.
  Als een topman zo graag miljoenen wil verdienen weet je zeker dat je de verkeerde hebt.

 • J.W. de Kloet

  stoppen met die geld verslindende projecten. mestvergisters enzo

 • D.Dairy

  komt wel heel erg toevallig deze beoordeling......

 • deB.


  En weer wij die het moeten betalen....kom toch op.

  Halve kantoor eens de bezem door te halen.

  Wat een dom stuk schrijven, leden afschepen met 35 cent, terwijl er met miljoenen gesmeten wordt, Jaguar voor elk omhoog gevallen kantoor pietje.
  Nogmaals 35 cent hadden we ook in 1980!!!!!
  Schaam je

 • Gradje 1966

  Word tijd dat bestuur en Directie ook voor een duurzame uitbetaling van salaris gaat een ton per Directie lid is eigenlijk al veel te veel voor deze wanprestatie s .
  Als we de inflatie van de laatste 20 jaar kregen dan hadden we 70 eurocent per liter melk moeten hebben De fouten zitten in het mis mangmant van de laatste 5 jaar meer vrouwen in de top zou tot betere resultanten lijden bij Friesland Campina niet veel van te merken een hoop vrouwen aangenomen omdat ze vrouw zijn maar niet beoordeeld op capaciteiten overal op de wereld willen ze zijn mis kopen in China en Pakistan Rusland en ga zo maar door niemand voel zich verantwoordelijk voor deze grove fouten maar wel de beloning ontvangen voor goede prestatie s . Ik zou zeggen bestuur heb het lef eens kijk zeer goed in de spiegel en geef eerlijk je fouten toe en ben open en eerlijk naar de leden
  De leden zitten niet op spannende verhalen te wachten maar op een eerlijk verhaal en handel er naar . Die niet genoeg presteren voor de leden moet af schijt nemen en niet voor het grote geld blijven zitten .

 • het is zo makkelijk boeren met geld van een ander

 • koeien10

  met een directie die eigen leden niet onder ogen wil komen krijg je dat, niets geleerd van heino -krause.met hein schumacher, jaska bakker en hestermay heb je de poppekast kompleet.

 • AA1

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • klopt helemaal koeien 10
  en onze gekozen vertegenwoordigers in de ledenraad hebben bloed aan hun handen!!!
  En altijd maar weer die POLONAISE..
  SCHANDALIG GEWOON

 • zal dit keer wel een beetje een hete 17 december worden

 • Mfb

  Reacties hierboven getuigen niet echt van enig nadenken.
  Fitch is zo onafhankelijk als je maar kunt bedenken en heeft kennis van zaken. Dat FrieslandCampina plannen heeft om de garantieprijs aan te passen geeft dus aan dat ze dit zelf ook al door hadden. Dat geeft mij vertrouwen.
  We hebben bij FrieslandCampina al jaren 1 van de hoogste melkprijzen in Europa dus ik snap dat gezeik hierboven niet. Ik ben blij dat ik lid ben.

 • Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • kanaal

  ook zuiniger worden met regels.

 • witrug123

  DOC wil momenteel wel weer leden aannemen...…………… dus klagers je kunt je melden, gebeurt overigens ook al!

 • BO(skabout)ER

  waar zijn de wijze woorden van Bennie ? ;) Hij vind alle acties van LTO en Friesland toch super doordacht en geweldig.

 • van der vaart

  Mfb waar het vooral om gaat het eerlijke verhaal dit verhaal komt niet overeen met wat ons is verteld op de ledenvergaderingen alleen de adviezen zijn de zelfde, laad de ledenraad eerst met het eerlijke verhaal komen en dan met de leden in gesprek gaan van hoe nu verder en samen naar een oplossing te zoeken. Want zo hoort naar mijn mening een coöperatie te werken i.p.v. wat er nu gebeurt gewone leden worden nauwelijks goed informeert en niet of nauwelijks naar geluisterd. En daar zit denk ik nu het grooste probleem van alle onrust bij de leden. Want elk lid is gebaad bij een sterke coöperatie maar het is niet alleen het hoofdbestuur die weet hoe het moet. Dus RFC wordt open een eerlijk en ga met alle leden in gesprek en luister naar iedereen en houw andere met niet reëele ideeën de spiegel voor maar doe dat ook zeker bij je eigen.

 • boerderij12

  Toch bijzonder kosten liggen te hoog en het enigste wat ze bedenken is garantieprijs verlagen hier tip in eigen organisatie is nog zeker twee honderd miljoen te besparen en ja dat gaat zeer doen maar is onvermijdelijk

 • Bennie Stevelink

  @boerderij12, som eens op waar die besparing mogelijk is.

  @Boskabouter, mijn reacties zijn niet zozeer gericht op het verdedigen van RFC of LTO, maar komen voort uit ergernis over populistische onzin. Het weerleggen van populistische onzin is meestal het doel van mijn reageren.
  Op Foodlog ben ik regelmatig bezig met het bestrijden van links-populisme.

 • cor vroege

  Personeel en arbeid zijn de grootste koste post,je moet leden niet minder betalen,maar we gaan het is andersom zeggen,we gaan besparen op arbeidskosten,en al dat andere geleuter wat er om heen hangt,ik denk dat je dan al aardig opweg bent,die hele RFC club begint op een overheids instelling te lijken!!

 • boerderij12

  @bennie stevelink de grootste besparing zal uit personeelskosten moeten komen
  en dan vooral kantoor managment(niet werkvloer) reclame uitgaven moet ook kritisch naar gekeken worden(volgens mij rond de 500 miljoen per jaar).

 • schep holstein

  zolang de ceo nog 1 miljoen per jaar verdient ,is er nog wel wat te besparen

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.