Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Drents ossenvlees vooral aan huis verkocht

Na het stoppen met melkvee zochten Wilma en Herman Bierhof een alternatief. Via zoogkoeien kwamen ze op ossen uit.

Met de staart op de rug trekt een jonge, roodbonte os een sprintje achter het voerhek, draait op het eind en sprint met een stel achtervolgende stalmaten weer terug. De rest laat zich niet afleiden van het voer. Proberen de rode bieten en uien tussen het kuilgras te vinden is een veel belangrijkere en smakelijkere bezigheid. “Mooi toch, ik kan de hele dag wel naar die jongens kijken. Je haalt bepaalde dieren er moeiteloos uit in de grote groep”, wijst Wilma Bierhof.

Wilma Bierhof (59) heeft met haar man Herman (65) een vleesveebedrijf waar ze ossen mesten. - Foto's: Frank Uijlenbroek
Wilma Bierhof (59) heeft met haar man Herman (65) een vleesveebedrijf waar ze ossen mesten. - Foto's: Frank Uijlenbroek

‘Ossenvlees lijkt meer op koeienvlees’

Tien jaar geleden stopte echtgenoot Herman met melken. Om toch wat reuring in het bedrijf in het Drentse Dalerpeel te houden, kwamen er zoogkoeien, Blonde d’Aquitaines. Vanwege de tegenvallende opbrengstprijzen besloot Bierhof de stiertjes aan te houden. In de tussentijd werd het aantal zoogkoeien afgebouwd, vorig jaar vertrokken de laatste koeien van het bedrijf.

De stieren laten was voor Bierhof geen optie: “Zeker voor de veiligheid zagen we het niet zitten. En stierenvlees is toch heel anders. Ossenvlees lijkt meer op koeienvlees.” Dus is in overleg met de dierenarts voor ossen gekozen.

Bedrijfsgegevens:

 • 250 ossen
 • 2 stallen
 • 14 dagen tot 2,5 jaar leeftijd
 • 475-500 kilo geslacht gewicht
 • 15 slachtingen per jaar
 • 40 hectare grasland
 • 4 hectare voederbieten
 • 36 hectare verhuurd

Ossen onder verdoving

De kalveren worden op een leeftijd van vier tot zes weken door de dierenarts ge-ost, tegelijk met het onthoornen. De kalveren worden verdoofd en krijgen een langdurige pijnstiller, zodat ze goed aan het vreten en drinken blijven zodra de verdoving is uitgewerkt. Het castreren gebeurt met een bandje: “Afknijpen werkt niet, dat moet je naderhand nog een keer controleren en vangen geeft weer gedoe. Met operatief hebben we mindere ervaringen. De kalveren waren langer onder zeil en hadden meer tijd nodig om te herstellen”, legt Wilma de keus uit.

Lichte kalfjes passen hier best wel. We nemen ze op een leeftijd van veertien dagen


 • Stieren worden op een leeftijd van 4-6 weken ge-ost. Ossen groeien langzamer maar hebben mooier vlees dan stieren. - Foto: Frank Uijlenbroek

  Stieren worden op een leeftijd van 4-6 weken ge-ost. Ossen groeien langzamer maar hebben mooier vlees dan stieren. - Foto: Frank Uijlenbroek

 • Wilma kent elke os op stal. Naast te lichte kalveren neemt ze ook kruislingen af. Mooie robuuste dieren met een goede vleeskwaliteit. - Foto: Frank Uijlenbroek

  Wilma kent elke os op stal. Naast te lichte kalveren neemt ze ook kruislingen af. Mooie robuuste dieren met een goede vleeskwaliteit. - Foto: Frank Uijlenbroek

€ 25 tot € 50 voor lichte kalveren

Via een handelaar kregen de veehouders de vraag of ze naast hun eigen ossen ook kalveren vanuit de melkveehouderij wilden gaan mesten. “De handel zit wel eens met van die lichte kalfjes in de maag die niet binnen vier weken op gewicht te krijgen zijn. Omdat ossen veel langer de tijd nodig hebben om slachtrijp te worden, passen die beestjes hier best wel. Het is niet zo dat we nu elke week van die kleintjes krijgen maar als ze er zijn, zijn ze welkom. We nemen ze op leeftijd van veertien dagen”, vertelt Wilma. Ze geeft € 25 tot € 50 uit aan zo’n kalf.

Dure kruislingkalveren

Nu de eigen aanfok het bedrijf verlaat, koopt Bierhof ook kruislingkalveren aan. Dure kalveren, maar daar staat heel mooi vlees tegenover. Wilma heeft één eis aan de aanvoer van kalveren, dat moet een-op-een. De ziektedruk via een verzamelplaats is hoger. Hierdoor krijgt ze wisselende aantallen per week.

De eerste 2,5 tot 3,5 maanden krijgen de kalveren melk, tweemaal daags 3,5 liter. Kleine kalveren krijgen vaker per dag om toch aan hun totale portie te komen. Vanaf dag 1 krijgen de kalveren hooi, brok en water aangeboden. Op het speenmoment vreten de kalveren gemiddeld 1,5 kilo brok per dag.

Lees verder onder de foto‘s


 • De Herefordkruislingen en Blondes komen nog uit eigen fokkerij. Langzaam worden deze verdrongen door zwartbonte en BWB-kruislingen. - Foto: Frank Uijlenbroek

  De Herefordkruislingen en Blondes komen nog uit eigen fokkerij. Langzaam worden deze verdrongen door zwartbonte en BWB-kruislingen. - Foto: Frank Uijlenbroek

 • De boerderij in Dalerpeel (Dr.). - Foto: Frank Uijlenbroek

  De boerderij in Dalerpeel (Dr.). - Foto: Frank Uijlenbroek

Vanaf 1,5 jaar ruwvoer

De kalveren staan de eerste weken alleen in een open strohokje. Na een paar weken komen ze in kleine groepjes, niet zozeer op leeftijd maar meer op maat. Tot een leeftijd van 1,5 jaar krijgen de ossen brok bijgevoerd, tot ruim 2 kilo per dag. Daarna moeten ze het op ruwvoer doen, voornamelijk gras met bijproducten als afgekeurde uien en bieten. Ui krijgen de ossen de laatste drie maanden voor de slacht niet meer vanwege de geur aan het vlees.

Tussen april en oktober moeten de ossen voor een groot deel hun voer in de wei bij elkaar eten. De jongste groep kan de stal in- en uitlopen. De groep staat tijdens de weideperiode continu buiten, al is deze groep eind september al binnengehaald omdat de toplaag van de weides te nat is.

Geen vast slachtmoment

Een vast slachtmoment hanteren Wilma en Herman niet, elke os gaat wanneer hij klaar is. Gemiddeld ligt het geslacht gewicht tussen de 475 en 500 kilo bij een leeftijd tussen de 2,5 en 3 jaar. De ossen worden geslacht bij Kosse in Ommen. “Ik ben bij een kleinere slager misschien wat duurder uit, maar nu ben ik er zeker van dat slachten en versnijden goed geregeld is”, stelt Wilma.

Lees verder onder de foto‘s


 • In de bijkeuken is met vier vriezers en een schap een winkeltje ingericht. Naast vlees worden ook rundervet en potten met zelfgemaakte saus verkocht.

  In de bijkeuken is met vier vriezers en een schap een winkeltje ingericht. Naast vlees worden ook rundervet en potten met zelfgemaakte saus verkocht.

 • Bierhof slacht de ossen op een leeftijd van 2,5 à 3 jaar. Dit geeft extra vleesaanzet en mooi intramusculair vet. - Foto's: Frank Uijlenbroek

  Bierhof slacht de ossen op een leeftijd van 2,5 à 3 jaar. Dit geeft extra vleesaanzet en mooi intramusculair vet. - Foto's: Frank Uijlenbroek

Winkel drie dagen per week open

Het vlees wordt vooral verkocht aan huis, drie dagen per week is de ‘winkel’ open. Maar omdat de deur altijd open staat, weten de vaste klanten ook op andere dagen het bedrijf langs het kanaal te vinden. Online verkoop en bezorging via een koerier zorgt ervoor dat het ossenvlees bij een breder publiek komt, tot aan Apeldoorn toe. Wilma legt een ribeye uit de vriezer op tafel. Een flinke lap van 400 gram, maar absoluut niet dik gesneden. Het vlees is mooi gemarmerd. Verkoopprijs is € 27,50 per kilo. Wilma smelt zelf ook vet en verkoopt dat in bakjes van 400 gram à € 5. De opbrengst ligt in ieder geval boven de kostprijs.

Het stoppen van online slager OK Vlees zorgt ervoor dat Bierhof via via nieuwe klanten krijgt. Stuk voor stuk mensen die gaan voor vlees met een verhaal.

Laatste reacties

 • Mooie reportage, dat ringetje kan er op dag 1 wel om,je kunt het alleen doen en geen veearts kosten!

 • koestal

  geen alternatief voor veel melkveehouders !

Of registreer je om te kunnen reageren.