Rundveehouderij

Achtergrond 32 reacties

Bezorgde leden willen andere koers RFC

Duizenden leden van FrieslandCampina sluiten zich aan bij een oproep van een groep ‘bezorgde leden’ om de coöperatie op een ander spoor te krijgen, en ‘terug bij de leden.’ FrieslandCampina wil met hen praten, maar alleen via de ledenbijeenkomsten.

Binnen coöperatie FrieslandCampina gaat in rap tempo een oproep rond van de ‘Bezorgde Friesland Campina Boeren’. Het begin ligt bij een groep Twentse boeren die vinden dat de leden geen grip meer hebben op hun eigen onderneming. Ze vinden dat het roer om moet bij de coöperatie, terug naar de boer. Op vergaderingen krijgen ze geen gehoor, stellen ze. Hun oproep is in een paar dagen tijd al ruim 2.000 keer ondertekend.

Brief wordt besproken op ledenbijeenkomsten

FrieslandCampina zegt de brief te kennen, maar heeft niet specifiek met de initiatiefnemers gesproken. De brief wordt volgens de reactie wel besproken op de ledenbijeenkomsten. “Daar moet de discussie ook plaatsvinden”, aldus een woordvoerder, die verder niet op de inhoud wil ingaan.

Praten buiten strak geregisseerde discussie

Luc Hemmelder uit Tilligte, een van de initiatiefnemers, wil juist praten buiten de volgens hem strak geregisseerde discussie tijdens de districtsbijeenkomsten. Samen met een tiental andere FrieslandCampina-leden uit omgeving Denekamp heeft hij de kat de bel aangebonden en een actiegroep opgezet onder de naam Bezorgde Friesland Campina Boeren (BFCB).

Luc Hemmelder (vlnr) met enkele medestanders van Bezorgde Friesland Campina Boeren (BFCB) - Jan Rolink, stagiair, André Oude Nijweme en Gerard Huttenhuis. - Foto: Ronald Hissink
Luc Hemmelder (vlnr) met enkele medestanders van Bezorgde Friesland Campina Boeren (BFCB) - Jan Rolink, stagiair, André Oude Nijweme en Gerard Huttenhuis. - Foto: Ronald Hissink

De districtsleden luisteren meer naar de bestuurders die boven hen staan dan naar de gewone leden

In een brief die afgelopen weekeinde in elkaar is gezet, worden collega-leden opgeroepen om de coöperatie ‘weer terug te geven aan de leden’ en voorgenomen wijzigingen van regelingen tegen te houden. “Het idee voor de actie is een paar weken terug ontstaan”, vertelt Hemmelder. “We zaten twee uur in de bus naar Den Haag en wisselden ervaringen uit. De disctrictsvergadering van vorige week in Denekamp gaf een extra zetje. In een discussie met voorzitter Keurentjes werden wij weggezet als domme boeren die niet snapten hoe het werkt. Dat was tegen het zere been. Wij staan helemaal buitenspel in de huidige structuur van FrieslandCampina. De districtsleden luisteren meer naar de bestuurders die boven hen staan dan naar de gewone leden. Dat moet anders.”

Hoe dan?

“Er moet weer echt worden geluisterd naar de leden. Wij komen naar ledenvergaderingen om wat te bereiken. Niet om een gelikt filmpje te bekijken, om te luisteren naar verhalen over stikstof en de CO2-voetafdruk, en vervolgens geen tijd en gelegenheid te hebben om echte vragen te stellen en helder geïnformeerd te worden over het functioneren van het bedrijf. Waar gaat het goed en waar niet? We krijgen nergens grip op. In Denekamp is het uiteindelijk gelukt om een stemming af te dwingen over de voorstellen rond het melkgeldreglement. Daar bleek 85% niet voor. We zijn deze week ook naar Ambt-Delden geweest. Ook daar waren veel vragen van boeren en hadden velen al kennisgenomen van onze oproep, maar werd door het bestuur niet echt geluisterd.”

Hoe willen jullie dat veranderen?

“Wij proberen collega-leden te bewegen om onze oproep te ondertekenen, zodat we uiteindelijk een petitie kunnen aanbieden aan het coöperatiebestuur.”

Dat hoeft niet naar jullie te luisteren. Jullie bewegen je buiten de daarvoor aangewezen structuren.

“Als dat gebeurt, breekt de pleuris uit, denk ik. We krijgen nu al heel veel weerklank, niet alleen vanuit onze regio, maar ook vanuit Friesland, Noord-Holland, Brabant. Daar moet worden geluisterd.”

En dan moet het roer om?

“Wat hebben we aan verhalen over de laagste CO2-footprint en Planet Proof-projecten als we er niets mee verdienen? Wij krijgen steeds meer eisen opgelegd; eisen die onze kostprijs verhogen, maar waar we niets meer mee verdienen.”

Ons kost het extra werk en geld, voor hen is het kassa

“We hebben bijvoorbeeld ook grote vragen bij de samenwerking met Natuurmonumenten. Wie heeft daar baat bij? FrieslandCampina kan er een mooi verhaal bij vertellen, maar bij Natuurmonumenten steken ze de vuist in de mond van het lachen. Zij hebben veel natuurgrond die duur is om te onderhouden. Door de samenwerking met FrieslandCampina en de Planet Proof-eisen hebben zij een mooie oplossing. Boeren moeten natuurgrond erbij nemen en huren dan tegen een dikke vergoeding van Natuurmonumenten. Ons kost het extra werk en geld, voor hen is het kassa. Ook tegenover Planet Proof staan we kritisch. Het verdeelt de leden.”

Jullie willen dat dus veranderen?

“Wij willen in ieder geval weer worden gehoord, en ook helder hebben waar de kosten en verdiensten zitten.”

Laatste reacties

 • .....

  Friesland Campina duwt ons de partijprogramma's van D66 en GroenLinks door de strot zonder dat daar financieel iets tegen over staat. Betaal minimaal 40 cnt per liter, dan praten we verder

 • agratax(1)

  Ik kan met de boeren mee voelen, de coop zijn te groot geworden en te internationaal om het boeren belang nog primair te dienen. Er zijn meer coops waar een soort gelijk gevoel is geweest en waar de Gal gespuwd is op de Districts vergaderingen. Hier moet het inderdaad gebeuren en als dit niet werkt blijft er maar weinig anders over dan je afvaardigingen naar huis sturen en voor de directie geldt in principe hetzelfde. Ik weet het is niet eenvoudig de ingesleten gebruiken te doorbreken, maar het zal moeten als de boeren het niet meer eens zijn met de besluiten van de bedrijfsleiding.

 • veldzicht

  En zo gaat het overal in den lande,Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten krijgen grote stukken land toegewezen , betalen nergens aan mee en de boer mag het vuile werk doen in ruil voor stinkgras wat je na 1 Juli pas mag maaien en waar je nog behoorlijk voor moet betalen ook.Een paar jaar geleden heb ik er voor bedankt , laat ze hun eigen rotzooi maar opruimen .

 • wilhelmus01

  Dat mooie boekje van koemonitor hebben 3 boeren aan meegewerkt(van de 7)
  Volgens de meneer van zuivel.nl hoeven we er niets mee te doen.
  Als ik het goed begrepen heb mag hij de kachel in.....

 • nvanrooij1

  @veldzicht
  Maaien na 1 juli was het maar waar. Hier in de buurt was de datum vanaf half augustus. Ik snap niet dat er boeren zijn die hier intrappen. Eigenlijk moest geen boer deze grond meer willen.

 • kleine boer

  Ook hier houd het niet op niet vanzelf zo blijkt wel.

 • jahm.smulders1

  Back to basics. Efficiënt produceren en geen onzin eisen

 • Gat

  @veldzicht, 15 jaar geleden laatste onkruid snede gemaaid bij natuurmonumenten. Enigste die het echt smakelijk vond was de mesthoop.
  Paar jaar aan paardenboeren als klein pakjes hooi verkocht was ik er mooi van die troep vanaf. Als ze me ooit nog vragen zal ik zeggen 65 euro per uur kost dat jullie aan mij om te onderhouden en anders beboert het zelf maar.

 • cornelis 22

  waar kan ik die petitie tekenen ?

 • Bennie Stevelink

  Ze willen in feite een DOC-beleid. DOC is waarschijnlijk de efficiëntste melkfabriek ter wereld, maar realiseert al jaren de laagste melkprijs van Nederland. Met welke argumenten denken deze boeren te onderbouwen dat het beleid wat zij voorstaan een hogere melkprijs oplevert?
  Hun redenering klopt in ieder geval niet met de feiten zoals iedereen die met eigen ogen kan zien.

 • Beste boeren het is jullie eigen onderneming toch......of zit ik ernaast?

 • famboenink@hetnet.nl

  een hoge melkprijs op korte termijn die alleen in stand gehouden kan worden door steeds hogere eisen en daardoor oplopende kostprijs gevolg /verzwaking boeren/rfc in de markt
  of misschien een lagere melkprijs op korte termijn en een lagere kostprijs
  op lange termijn met minder eisen gevolg versterking boeren/rfc in de markt
  de meeste conno boeren verdienen waarschijnlijk weinig met een doc prijs
  de meeste doc boeren worden waarschijnlijk knettergek van een conno beleid
  zoveel boeren zoveel wensen

 • René de jong

  @Bennie Stevelink
  Ook hier is de "wet van Wynia" van toepassing; Feestboek en Wapp zullen het winnen van de gevestigde orde, de "onaantastbare" bestuurders.
  En het is prima om het hier niet mee eens te zijn, als er weinig herkenning zit in de standpunten van betreffende Feestboekclubjes dan worden ze niet groot.
  De huidige structuur bij RFC met de ledenraadsleden is voorzichtig gezegd ietsje achterhaald en niet effectief, maar we zullen zien Bennie de tijd zal het leren....

  Mocht je Syp nog niet gezien hebben dan is ie hier: <>
  Een heldere analyse zonder verder een oordeel te geven.
  vr gr René

 • Bennie Stevelink

  @famboenink, daarom is Planet Proof ook een keuze voor diegene die dat wil. VLOG is ook een keuze, net als weidegang.

 • Gradje 1966

  Bennie ze willen geen DOC beleid maar een goed beleid als er eisen gesteld worden moet men die uit de markt halen . Als men als bestuur iets wil veranderen moet dat open en eerlijk met de leden besproken worden en niet achter de rug van de leden.
  Hein is een grote vriend van Tjeerd en hij had al een plannetje bedacht om uit de stikstof te komen over de rug van de boeren om in de stal emissie arme vloeren te leggen en dat binnen 3 jaar te realiseren en anders geen melk meer leveren .
  Waar een zwaar gefinaciert bedrijf dat van moet betalen weet ik niet want de basis prijs word ook al minder ik zou zeggen zorg eerst maar dat Friesland Campina een duurzame Directie krijgt en een duurzaam bestuur dat houd in dat de verdienste van de directie max 8 x het loon van de slechts betaalde mag zijn .
  Meer presteren ze niet volgens wetenschappelijk onderzoek ook niet in geen enkel bedrijf Hein moest zich schamen met zo n grote zak met geld terwijl er niet veel word gepresteerd . Als hij dit beleid er door wil drukken moet hij ook tevreden zijn met een ton dan voelt hij misschien ook eens wat wij voelen wij moeten vaak de eindjes aan elkaar knopen wij hebben meestal geen ton

 • Bennie Stevelink

  @René, dat filmpje had ik al gezien en het is een heel juiste analyse. Ik heb er gisteren op Melkweb nog over geschreven. Maar dit veranderd niets aan het besturen van een coöperatie, want daar heeft het niets met te maken.

  Toen in Rusland de revolutie had plaatsgevonden en de communisten een arbeiders zelfbestuur hadden ingesteld, hadden de arbeiders toen inderdaad zeggenschap? Nee, het was een kleine elite in het Politbureau van de Communistische partij de alles bepaalde.

  De standpunten bij de FDF worden bepaalt door een klein clubje zelfbenoemde personen. De rest van de boeren mag zich daar bij aansluiten zonder enige werkelijke invloed.
  Geen enkele organisatie kan een standpunt bepalen in overleg met duizenden leden. Het is altijd een kleine selecte groep die het standpunt bepaalt en voorlegt aan de achterban. Bij de FDF is het niet anders.

 • Bennie Stevelink

  @Gradje, waarom blijf je doorgaan met dat verhaal over het verplicht leggen van een emissiearme vloer? Het is toch al lang algemeen bekent dat dit niet waar is en dat FDF dit heeft uitgedacht om de boeren op te hitsen.

 • René de jong

  Bennie Stevelink
  Toch zit hier wel een beetje nuance in, vrijwillig dat is juist maar de boeren vragen o.a. om een kostenoverzicht dus m.a.w. wie betaald de pp melk, of weidemelk of VLOG melk.
  Is de PP-melk en/of weidemelk wel zo'n succes als ze doen vermoeden.
  Het lijkt er nl op dat alle leden de kosten dragen maar niet alle opbrengsten delen. bijv. transport operatie, reclamekosten etc. etc.
  Persoonlijk vind ik het tegen elkaar opzetten de grootste fout, alsof de andere melk niet wit is en alsof andere boeren geen zonnepanelen hebben o.i.d.
  En daarnaast is de "feelgoodPP" melk ook nog eens concurent voor de biomelk......
  Echt Coöperatief zou zijn dat je meld aan de consument dat alle leden zich inzetten voor een duurzaam product.
  Nu lijkt het er sterk op dat bestuurders (waarvan dan ook) allemaal het beste willen presenteren over de rug van de leden, hoe gekker hoe beter hoe meer toverwoorden hoe beter. (duurzaam, circulair, kringloop, ggb etc.)
  vr gr René

 • René de jong

  @Bennie dan heb je een andere Syp gezien dan ik, ik zie geen verschil in vakbond, LTO of RFC.
  En FDF is idd dominant (zo komen ze wel over in ieder geval) maar gelukkig hadden ze dit zelf ook wel door en is het "Landbouwcollectief" opgericht.
  vr gr René

 • wmeulemanjr1

  Alles word besproken op de ledenvergadering rfc, desondanks word in beslotenheid de systematiek verder doorgezet zo lijkt het, iedereen mag eventjes zijn waffel opendoen maar feitelijk zegt dat niks wat er verder wel of niet mee word gedaan..

 • eja

  Hier in de achterhoek Noord hetzelfde gevoel.
  Ze kijken op ons neer.....
  En Fransje moet die zelfoverschatte grijns eens achter de dijk in Groningen laten.
  3 weken geleden nette brief naar binnen dienst gestuurd geen ontvangst bevestiging gehad...
  Ik heb wat scherpers vermeld op melkweb en dit is verwijderd.
  En dit concern noemt zich een coöperatie.

 • koestal

  Een goede melkprijs is ook belangrijk!

 • Gerrit Lammertink

  Heb brief gezien en het geleuter van de opstellers aangehoord! Leken me niet de snuggerste individuen! Als ze een DOC melkprijs willen en controle door NVWA dan gaan ze maar naar DOC! Ben ook niet overal blij mee maar we leven in 2019!

 • Broer

  Het gevoel van de briefschrijvers leeft ook bij mij maar de discussie zal toch echt gevoerd moeten worden op de ledenbijeenkomsten. Laat die trekker maar thuis.

 • Firma Vellenga

  Wat mij nog steeds steekt bij FC. Ouders, voorouders etc. altijd bij FC lid geweest Wij zagen de markt veranderen. Wij zijn er voor ons gevoel hier op in gespeelt door biologische te gaan boeren. Maar waren toen niet meer welkom bij FC. Wat willen ze nu??? Wel steeds meer richting biologische maar voldoe je aan de eisen ben je niet welkom, ben je juist wel intensief ben je ook verkeerd bezig volgens FC. En altijd dezelfde uitspraak naar de buitenwereld: we zij op de goede weg voor goede kwaliteit melk. Alsof het nooit goede kwaliteit is geweest. Fc heeft voor ons al lang afgedaan. Succes leden.

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, 20% van de biologische melk wordt verwerkt in gangbare producten omdat er niet genoeg markt is voor biologisch.

 • René de jong

  Juist Bennie en hoe komt dat ??
  En hoe zit het met de weidemelk........
  En wie betaald deze biomelk / weidemelk dan ?
  En zorgt PP melk voor meer afzet van biomelk ?
  Zou wel eens kunnen dat door dit soort getallen er wat kritische leden zijn die wat meer willen weten.........
  Vr gr René

 • Firma Vellenga

  Juist. Nu krijgen wij meer geld voor biomelk , FC stelt bijna dezelfde eisen onderhand voor de "gangbare" boeren maar deze boeren ontvangen niets extra. Klopt toch iets niet. Daarbij heeft Bennie gelijk dat er bijna geen bio wordt afgenomen. en dat het bij de gangbare wordt vermengt. Dus de consument maakt al die eisen niets uit. Waarom moet FC dan zo nodig al die regels wel invoeren...Laten we gewoon net als vroeger 2 stromen houden 1 gangbaar zonder alle regels en 1 bio met regels en hogere melkprijs Ieder maakt zijn keuze als boer of consument. En FC verwerkt gewoon de melk.

 • J en M

  Vellenga, dat zijn niet alleen regels door FC opgelegd, maar ook overheid stelt steeds meer eisen. Ik zeg al langer dat Bio op z'n tent moet passen en ook zelf moet zorgen dat het verschil niet te klein word met gangbaar! Bio heeft nog geluk dat ze in een beschermd segment mogen leveren, anders klapte de prijs in mekaar. Net wat je zegt, ieder maakt z'n keus, de boer EN de consument

 • Firma Vellenga

  Daar heb je helemaal gelijk in. Dat weten wij ook. Zolang er nog verschil is kan het nog uit. Daarom onze reactie. Al die eisen moeten gewoon uit betaald worden. Hoe het voor de bio gaat verlopen is afwachten. Ondertussen kun je allemaal tegenstrijdigheden verwachten

 • joep46

  Hoog tijd voor grote schoonmaak in de ledenraad.
  Dat is aan de leden want die zijn voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van RFC.
  De directie bij de les houden is dan ook de taak van de ledenraad zoals het parlement de regering bij de les moet houden ( en ook daar door regeerakkoorden forse steken laat vallen en de aansluiting met de kiezers /achterban verliest )

 • johan.vandegraaf

  veldzicht ,Is er geen manier om wat meer boeren te(stimuleren)om al dat land van SBB enz- niet meer te huren maar dat ervoor betaald word ,door de SBB en NM,ik denk dat velen nog denken dat je er wat aan verdient,degene die wat bespaard dat zijn SBB eb NM,dat het wat duidelijker word en we er niet meer in trappen,gezamelijk dan !

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.