Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Proef kringlooplandbouw Schiermonnikoog op losse schroeven

Het plan om de melkveehouderij op Schiermonnikoog anders in te richten staat op losse schroeven na uitspraken van de Friese gedeputeerde Johannes Kramer.

Via EenVandaag zegt hij dat de provincie de benodigde € 2 miljoen niet wil betalen omdat dan sprake is van ongeoorloofde staatsteun. Nog los van dit feit vindt Kramer dat ook andere betrokken partijen als FrieslandCampina en de Rabobank een bijdrage moeten leveren aan de verduurzaming van de landbouw op het eiland. Het geld zou wel beschikbaar zijn vanuit een pot voor stikstofbeleid. Het ministerie van LNV is nog bezig met onderzoek hoe het benodigde geld kan worden vrijgespeeld zonder dat sprake is van staatssteun.

De boeren op het eiland zijn geschrokken van de uitspraken van Kramer. “Dat komt ons rauw op ons dak vallen. We weten echt van niks”, zegt Ludie van der Bijl, één van de zeven melkveehouders.

Proefgebied voor kringlooplandbouw

Schiermonnikoog is door minister Schouten van Landbouw aangewezen als proefgebied voor kringlooplandbouw. De boeren werken aan een overstap om meer biodiversiteit in de polder te creëren. Het aantal koeien gaat in de plannen terug van 640 naar 420. De boerderijen liggen pal naast de duinen, en die hebben de status van Natura 2000-gebied.

Regelmatig overleg

Op kosten van de provincie is voor één jaar fulltime een kwartiermaker aangesteld om het businessplan uit te werken. Daarnaast hebben de boeren regelmatig overleg met het ministerie van Landbouw, de Rabobank, gemeente, provincie, FrieslandCampina en Natuurmonumenten.

Kramer wil zo snel mogelijk met de betrokkenen om tafel, omdat ook hij wil dat de kringloopambities van de boeren doorgaan. “We hebben er 3 ton ingestoken.” De totale kosten van het kringloopproject: € 2,7 miljoen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • veelust

  2,7 miljoen ??? Kringlooplandbouw op Schiermonnikoog?? Betekent dit dat alle zuivel en vlees die op het eiland geproduceerd hier ook geconsumeerd worden en dat er geen grondstoffen van en naar het vaste land transporteren? Lijkt me een hele uitdaging

 • kanaal

  boeren pas op ,de overheid is nooit te vertrouwen.

 • cornelis 22

  2.700.000 gedeeld door 420 koeien is 6.428 per koe . uitdagend om dit terug te verdienen.

 • Kelholt

  @cornelis22 De boer krijgt € 0,75 per liter en de consument op Schiermonnikoog betaald 2 euro voor een liter melk. Zo wordt het makkelijk terugverdiend.

 • Kelholt

  Hoo correctie. De boer krijgt natuurlijk 1 euro per liter. Ik rekende even met een productie van 9.000 liter maar zonder soja, bierborstel en brokken, want die worden op Schiermonnikoog niet geproduceerd, en zonder kunstmest zal de productie hoogstens 6.000 liter per koe zijn.

 • Alco

  Als men kringloop wil moet men na een wc bezoek eens afvragen wat ermee gebeurd.

 • koestal

  Het is toch biologische melk,dan krijg je een goede prijs,bovendien is de melk of kaas een niche produkt omdat het van Schiermonnikoog komt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.