Rundveehouderij

Achtergrond

Na succesvolle keuring in Geffen nu op naar de NVM

Maatschap Hunnekens doet 30 november voor de tweede keer mee aan de NVM in Zwolle. De maten brengen 4 Belgisch Witblauwen in de ring.

Maatschap Hunnekens had tot medio jaren ’80 een gemengd bedrijf met varkens en koeien. Dat jaar begonnen ze met het inkruisen van Belgisch Witblauw en sinds 2000 is het vee helemaal ‘over’. De bouw van een nieuwe vleesveestal in 2006 voor 150 koeien en stieren met stroverdeler betekende een nieuwe mijlpaal. Hunnekens boekt ook goede resultaten met de Belgisch Witblauwen. “Onlangs pakten we op de regionale keuring van Geffen met 10 dieren 4 prijzen. Op een totaal van 15 Brabantse en Limburgse fokkers met 65 dieren. We hopen op een mooi resultaat tijdens de NVM (Nationale Vleesvee Manifestatie, red.)”, zegt Theo Hunnekens.

Lees verder onder de foto.

Naam: Theo Hunnekens (56). Woonplaats: Grashoek (L.). Bedrijf: in maatschap met broer Louis (66) een vleesveebedrijf met 260 Belgisch Witblauwen en 25 hectare land (waarvan 16 hectare in eigendom). - Foto: Jan Willem Schouten
Naam: Theo Hunnekens (56). Woonplaats: Grashoek (L.). Bedrijf: in maatschap met broer Louis (66) een vleesveebedrijf met 260 Belgisch Witblauwen en 25 hectare land (waarvan 16 hectare in eigendom). - Foto: Jan Willem Schouten

Hoe schat u die kansen in?

“Dat is lastig te zeggen. Er zijn ook andere regionale keuringen en soms kopen fokkers nog bij in België. Maar onze eigen dieren maken sowieso meer kans dan tijdens de vorige NVM. Het stierengebruik is beter en datzelfde geldt voor beenwerk en gewicht. Onze topdieren zijn de vaarzen Bertha 423 (12 tot 20 maanden) en Bertha 416 (20 tot 32 maanden). Vooral Bertha 423 springt er uit; mooie bespiering, veel lengte en breedte en goede benen.”

Bekijk het filmpje Hunnekens met regiokampioenen naar NVM

Wat is uw fokdoel?

“We willen grote, lange dieren met veel gewicht er in, maar ook een gezonde opfok en zo min mogelijk uitval. Hier ligt die bij dieren tot 1 jaar oud op 5%. Dat is altijd ons fokdoel geweest. Soms is het lastig. Zo’n 5 à 6 jaar geleden lag het accent op het gebruik van grotere stieren, maar daar kreeg je juist smallere dieren van. Dat wilden we niet. Met stierenmaten moet je heel voorzichtig zijn. Wij willen wel veel vlees, maar het mag niet ten koste gaan van de vitaliteit.”

Is er dan wel voldoende bespiering?

“Daar gaan we natuurlijk wel voor, maar als je voor stieren met veel bespiering kiest gaat dat vaak ten koste van het beenwerk. Wij zetten geen stieren met slechte benen in. Ook kiezen wij vaker voor vertrouwde stieren en niet per se voor jonge stieren waar je ‘snelle goede’ verhalen van hoort. Qua lineaire beoordeling kijken wij achtereenvolgens altijd naar: goed beenwerk, ronde rib, juiste borstbreedte en dan de dikbillen.”

Jumbo maakt sier met Iers rundvlees en groene weides, maar die groene weilanden hebben wij ook

Wat brengt het vleesvee op?

“Gemiddeld verkopen we 50 stieren en 50 koeien per jaar. Een koe brengt gemiddeld € 2.300 tot € 2.700 op, terwijl we voor een stier ongeveer € 5,10 per kilo beuren. Het vlees is helaas niet enorm in trek. De retail koopt gewoon het goedkoopste vlees. Een Jumbo maakt goede sier met Iers rundvlees en groene weides. Maar die groene weilanden hebben wij ook. Het is nog dichtbij ook. Dat frustreert wel.”

Staat de opbrengst in verhouding tot de kostprijs?

“Nee, helaas niet. De laatste 5 jaar stijgt de kostprijs steeds met een paar procent. Soms kan het uit, soms niet. Op dit moment hebben we 500 kilo stro per dag nodig en 180 ton krachtvoer per jaar. Qua mais zijn we voor een kwart zelfvoorzienend; jaarlijks moeten we 15 hectare aankopen. Van gras hebben we in een normaal jaar wel genoeg. We halen 5 snedes van 10 hectare.”

Of registreer je om te kunnen reageren.