Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

NMV strijdt bij ZuivelNL om behoud geloofwaardigheid

NMV heeft het lidmaatschap van ZuivelNL onlangs opgezegd om er per 1 januari 2020 uit te kunnen stappen. Dat doet de bond om de druk op te voeren. NMV wil wel blijven, maar alleen als volwaardig lid. Kan dat niet, dan gaat hij weg.

In de ogen van sommigen is de opzegging van het lidmaatschap van ZuivelNL door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) een zoveelste daad van tegendraadsheid. De NMV heeft als tweede melkveehoudersbond van Nederland ook een reputatie hoog te houden.

Wel medeverantwoordelijk zijn, maar geen echte stem hebben zou dodelijk zijn voor geloofwaardigheid NMV

De opzegging gaat echter om veel meer. In het oude ZuivelNL was de NMV wel vertegenwoordigd, maar had die niets in de melk te brokkelen. Voorzitter van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) Joost van de Hoogte gaf dit in juni in een interview met Boerderij ook eerlijk toe. In het vernieuwde ZuivelNL, dat veel meer taken en bevoegdheden moet krijgen, past de NMV voor die rol. Wel medeverantwoordelijk zijn voor de besluiten van ZuivelNL maar geen echte stem hebben, zou ook dodelijk zijn voor de NMV, want dan gaat de geloofwaardigheid van de club er aan. Daar past het bestuur om begrijpelijke redenen voor.

Zonder NMV is ZuivelNL niet representatief genoeg

En nu is het moment daar dat de NMV eisen kan stellen. Zonder de deelname van de melkveehoudersbond beschikt ZuivelNL namelijk niet over voldoende representativiteit en draagvlak onder de melkveehouders en is het ook niet mogelijk om algemeen verbindend verklaringen (AVV’s) goedgekeurd te krijgen. Meer nog, zonder deelname van de NMV zou ZuivelNL weinig meer kunnen dan ze nu al doet.

Zou de zuivelindustrie toch bepaalde maatregelen willen afdwingen bij de melkveehouderij, dan is het nog steeds mogelijkheid om te proberen dit doel te bereiken via de leveringsvoorwaarden. Echter, bij een collectieve actie van de industrie zonder de melkveehouderij zelf erbij te betrekken, is het risico levensgroot dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingrijpt.

Pijn ligt bij LTO

Bij een actie via ZuivelNL is dit risico veel minder groot, maar dan moeten NZO en LTO dus wel bereid zijn om macht te delen en een derde organisatie te laten meepraten over beleid en begroting, ook over reeds voorgenomen beleid en uitgaven. In juli heeft NZO de principe-bereidheid daartoe al uitgesproken. De pijn ligt kennelijk nog bij LTO Nederland.

De komende maanden zijn daarom cruciaal. Is LTO bereid om in te schikken en met ingang van het nieuwe jaar op nieuwe leest verder te gaan, of wil de organisatie de NMV toch buiten de ‘echte’ besluitvorming voor de melkveehouderij en zuivel houden?

Laatste reacties

 • Attie

  LTO, die zijn toch van het begripvolle polderen??

 • egbert

  Dat avv’s is nou net het punt dat ik geen lid meer ben van LTO .ik moet nog vele jaren contributie sparen voor reductieplan . Dat NVM er uit wil stappen hebben ze gelijk in.

 • haj146

  De dubbele agenda van lto komt weer aan het licht. Kort houden die nzo en zuivel nl. Met landverrader de groot heeft nzo al veel kapot gemaakt

 • HJ O R

  LTO heeft afgelopen zomer in Markelo glashard gezegd dat veranderingen bij Zuivel NL niet nodig waren, dat zegt genoeg. De NMV heeft maar een keuze. LTO kan met zijn huidige ledental niet vol houden het belang van de boer te behartigen. Bij die club zullen veel koppen moeten rollen om nog iets over te houden. Als de hele club omvalt is er trouwens weinig over stuur, behalve veel geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.