Rundveehouderij

Achtergrond

Krapte in Zuid-Europa tilt prijs blankvleeskalf

Door een krap aanbod in Frankrijk en Italië gaat veel vlees die kant op. Dat sterkt de markt hier.

Handelaren laten al weken horen dat het aanbod aan blankvleeskalveren aan de krappe kant is in Frankrijk en Italië. Deze landen, waar kalfsvlees vaker op het menu staat dan bij ons, zoeken daardoor naar kalfsvlees in Europa. Nederlandse slachterijen zien dat ze hierdoor meer vlees kwijt kunnen in deze afzetkanalen.

Die extra vraag vanuit het zuiden van Europa zorgt bij ons voor hogere prijzen. De prijs voor een blankvleeskalf in de klasse O+P- stijgt met 7 cent naar € 4,26 tot € 4,40 per kilo geslacht gewicht (excl. btw). En hoewel de prijs in de voorbije weken al flink wat stappen omhoog heeft gezet, zit er volgens handelaren nog meer in het vat.

In Nederland is de vraag heel gewoontjes en dat past bij de tijd van het jaar. Toch wordt het aanbod, mede door die Zuid-Europese vraag, langzaam minder groot. De verwachting is dat de mestduur van de kalveren, die nu nog zo’n 27 weken bedraagt, snel terugloopt. Richting het einde van het jaar moet die mestduur op zo’n 25 weken liggen.

Prognose: hogere prijs.

Meer informatie over de prijzen van blankvleeskalveren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Blankvleeskalveren Denkavit

Of registreer je om te kunnen reageren.