Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Kaasmakers hebben wind relatief het meest mee

Gezien de huidige zuivelmarkt, moeten de kaasmakers de wind het meest mee hebben.

De foliekaasprijs is in de voorbije werken mooi verder aangetrokken. De contracten die nu worden afgesloten, brengen meestal zo’n € 3,00 per kilo of meer op. Voor verkopen iets verder weg in de tijd kan ook aardig meer worden genoteerd: € 3,05 tot € 3,10 per kilo en soms nog meer. Dit betreft gewone foliekaas. Vlog-product brengt meer op.

Boterprijs laag

Weliswaar hebben ook de kaasmakers hinder van de zwakke prijzen voor weipoeder en boter, maar het raakt hen minder hard dan de poedermakers. Mageremelkpoeder brengt met zo’n € 2.400 per ton en soms meer een redelijke prijs op, maar het feit dat de boterprijs relatief zo laag is (zo’n € 3.500 per ton) doet hen meer pijn dan de kaasmakers.

Bij de kaasproductie gaat nog een deel van het vet met de kaas de deur uit, wie mageremelkpoeder maakt, moet nagenoeg al het vet afzonderlijk op de markt brengen. In de voorbije jaren werden de poedermakers bij wijze van spreken door de hond gebeten (heel goedkoop melkpoeder), nu is het de kat (de lage vetprijs) die het doet.

Behoorlijke bonussen

De spotprijzen voor room en mageremelkconcentraat blijven redelijk stabiel. Hetzelfde geldt voor de prijs van rauwe boerderijmelk. Die fluctueert soms een klein beetje, maar verandert niet wezenlijk. Wel is het zo dat, zoals hier vaker opgeschreven, er soms behoorlijke bonussen zijn te maken op bijvoorbeeld Vlog-melk (die ook nu goed gevraagd is), of op Planet Proof-melk.

Prognose: stabiele tot licht stijgende markt.

Laatste reacties

  • koestal

    Hardstikke mooi,dat is gunstig voor de melkveehouder.

  • Daarom betaald DOC ook de hoogste prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.