Rundveehouderij

Achtergrond

In de praktijk: Brunimat-melktap

Nederland telt circa 200 veehouders met een melktapautomaat. De Brunimat-melktap is het meest gekocht voor leuke bijverdiensten en reclame voor de veehouderij.

In 2006 werden de eerste melktaps geplaatst op Nederlandse melkveebedrijven. In dat jaar importeerde melkmachineleverancier SAC Nederland de Brunimat-melktapautomaat uit Zwitserland. In 2015 nam mechanisatiebedrijf Holland-Utrecht het importeurschap van de Brunimat-melktaps over van SAC Nederland. “In ons land draaien circa 150 Brunimat-melktaps, in België verkopen we ze ook”, zegt Marc Gerards, vertegenwoordiger van Holland-Utrecht. Brunimat produceert de melktap al 24 jaar en de tap wordt verkocht in 17 Europese landen en in Nieuw-Zeeland.

Gegevens melktap

Producent: Brunimat in Zwitserland

In de melktapautomaat staan twee melkbussen met elk een inhoud van 50 liter en een roerwerk. Elk uur wordt de melk een kwartier geroerd. De melk wordt 24 uur per etmaal gekoeld (< 6 graden). - Foto’s: Ronald Hissink
In de melktapautomaat staan twee melkbussen met elk een inhoud van 50 liter en een roerwerk. Elk uur wordt de melk een kwartier geroerd. De melk wordt 24 uur per etmaal gekoeld (< 6 graden). - Foto’s: Ronald Hissink

Bijzonderheden Brunimat-melktaps:

• Flexibel betalen met munt- of briefgeld, pin, tokens en wisselgeldautomaat;

• Machine is volledig geïsoleerd (vermindert stroomverbruik);

• Koeling van alle melkvoerende delen inclusief vulgedeelte (en op verzoek ook vorstvrij);

• Eenvoudig schoon te maken;

• Interne temperatuurbewaking met opname 48 uur traceerbaar;

• Automatische spoeling vulgebied na elk voltooid vulproces;

• Automatische literdosering;

• Vulproces is te onderbreken en opnieuw te starten;

• Het display informeert klanten over de werking;

• Geen aparte wateraansluiting nodig;

• Alarmsysteem + alarm-SMS voor actuele informatie;

• Afsluitbare RVS Melkkannen van 50, 100, 150 en 200 liter;

• Mechanisch roerwerk op interval;

• Automatische omschakeling naar nieuwe volle melkbus;

• Geen restmelk;

• Levensduur melktap ± 15 jaar.

Prijs Premium 650 melktap DUO: € 8.000 (exclusief btw) voor de basisuitvoering.

Leverancier: Holland-Utrecht in Montfoort

Alternatieven

Een melkautomaat van DF Italy, geleverd door Thompe in Purmerend. De DF Italy-melktap is sinds 2016 op de Nederlandse markt. De melktaps van leveranciers in België en Duitsland zijn vaak duurder.

Volautomatisch melk tappen

Vroeger haalden veel burgers een kannetje verse melk bij de boer. De veehouder tapte dan melk uit de melktank. Op veel melkbedrijven is dit vervangen door een melktap, waar klanten volautomatisch melk kunnen tappen uit een automaat. “Je hoeft er zelf niet meer bij te zijn en je beurt drie keer de reguliere opbrengstprijs van melk”, zegt een gebruiker. Een andere melkveehouder benadrukt dat het niet allemaal vanzelf gaat. “Je moet de machine wel dagelijks reinigen en de melkbussen om de twee tot drie dagen vullen met melk.”

“In november 2018 is de melktap gekocht en tegelijkertijd zijn we meer agrarische producten gaan verkopen. Een melkautomaat is een behoorlijke investering en je weet niet hoe het gaat lopen. We verkopen 60 liter melk per week via de melktap. De tap past goed in ons huisverkoopconcept, dat we verder uitbouwen. De winst moet uit het geheel komen.”

Liesbeth Vossebelt, Rijssen (Ov.), 80 melkkoeien

De melktap lijkt op het principe van een koffieautomaat. Een klant gooit er geld in, drukt op de start/stop-knop en de meegebrachte fles of ter plekke gekochte fles loopt vol met melk. Hoe meer geld de klant in de tap gooit, hoe meer melk de tap levert. Door nogmaals op de start/stop-knop te drukken, stopt de melkstroom. De klant kan dan rustig een volgende fles pakken om ook die te vullen door weer op de start/stop-knop te duwen.

Premium 650 DUO meest populair

Brunimat levert kleine (Premium 650) en grote melktaps (Premium 1300), een mini melktapautomaat en een melkdispenser. De meeste verkochte melktap in Nederland is de Brunimat Premium 650 DUO (2x50 liter). “Deze tap bevat 100 liter melk in twee melkbussen of -vaten van 50 liter. Deze volumes zijn perfect voor de Nederlandse markt, omdat de meeste veehouders tussen 100 en 200 liter melk per week verkopen”, vertelt Gerards. De Brunimat-melktapautomaten combineren koeling, melkopslag en uitgifte in een machine. Alle automaten voldoen aan EU-richtlijnen voor meetapparatuur MID en zijn CE-gecertificeerd, getest en gekalibreerd. De automaat van roestvrij staal kan binnen, maar ook buiten onder een afdak staan.

Vaste klant Anne Joling tapt melk uit de Brunimat-melktap van melkveebedrijf Van de Kamp in Wilp. Hij haalt 10 liter melk per week op.
Vaste klant Anne Joling tapt melk uit de Brunimat-melktap van melkveebedrijf Van de Kamp in Wilp. Hij haalt 10 liter melk per week op.

“Wij hebben de melktap sinds februari 2019, omdat het goed past op ons bedrijf met boerderijeducatie. De melkautomaat werkt prima en er zijn genoeg vaste klanten. De melkverkoop via de tap wisselt wel erg per dag. Het is niet zo dat alles automatisch gaat. Houd er rekening mee dat je er wel dagelijks werk aan hebt en dat je de slangen elk jaar moet vervangen.”

Christel van de Kamp, Wilp (Gld.), 170 melkkoeien

De Brunimat Premium 1300 kan 400 liter melk opslaan en is bedoeld voor de grotere melkverkoper. “In Nederland zien we deze niet. In Italië en Zwitserland staan deze vaak bij supermarkten, waar 700 liter per week wordt verkocht”, zegt Gerards. Naast de basisuitvoering van de melktap, zijn extra opties op de machine mogelijk. Zoals wisselgeld, bankbiljetten acceptatie, pinautomaat, gsm (sms-berichten), leegstandmelder (gsm) en vorstbeveiliging als de temperatuur in de ruimte waarin de automaat staat onder nul graden kan komen. Ook is gebruik van speciale Brunimat-automaatmuntjes mogelijk. “Automatische spoeling van het uitgiftepunt na iedere melkafgifte is tegenwoordig standaard en een must op je automaat voor goede hygiëne”, stelt Gerards.

“In oktober 2018 kwam de melktap. Je wordt er niet rijk van, maar het trekt kinderen en hun ouders op ons erf. Ik vind het leuk om ze wat te leren over melkvee. Financieel is het handig om meer producten dan alleen melk te verkopen. Als er al melktaps in de buurt van je bedrijf staan, is de kans groot dat de tap door te veel concurrentie minder rendabel is.”

Yvonne Oosterhuis, Wittelte (Dr.), 170 melkkoeien

Doorontwikkeling

De eerste generatie Brunimat is qua werking en uiterlijk niet meer te vergelijken met de huidige machines. De melktaps gaan circa 15 jaar mee, maar sommige veehouders wisselen hun oudere machine al eerder in voor een nieuwe machine, omdat die wel een automatische spoeling van het uitgiftepunt heeft. Nieuw in 2019 is ook de pinautomaat op de melktap. Volgens een van de melkveehouders een erg handige optie. “Mensen hebben vaak geen contact geld meer bij zich, maar wel hun pinpas, waarmee ze altijd kunnen betalen.”

Op Boerderij.nl staat een berekening van jaarlijkse opbrengsten, kosten en terugverdientijd bij verkoop van 150 liter melk per week.

Eindoordeel

PLUS

Veel grotere marge per liter melk;

Volautomatisch melkverkoop werkt makkelijk;

Lage exploitatiekosten (energie- en onderhoudskosten);

Weinig jaarlijks onderhoud;

Geld of product is niet eenvoudig te stelen.

MIN

Kosten aanschaf melktap;

Dagelijkse arbeid (reinigen en vervangen melkbussen);

Niet overal interessant (goede locatie nodig en geen concurrentie van nabijgelegen melkveebedrijven die al een tap hebben).

Of registreer je om te kunnen reageren.