Rundveehouderij

Achtergrond 16 reactieslaatste update:1 nov 2019

Herziening melkgeld lastig voor FrieslandCampina

FrieslandCampina wil het melkgeldreglement herzien met als doel de garantieprijs ‘marktconformer’ te maken en ook een paar andere ‘te dure’ elementen er uit te halen. Het gaat moeilijker dan eerst gedacht.

Het traject dat FrieslandCampina dit jaar heeft uitgezet om de melkgeldsystematiek te herzien, is onverwacht hobbeliger dan eerst voorzien in Amersfoort.

De gedachte was, dat na de moeilijke discussie met de leden, die vorig jaar werd gevoerd om het bedrijf marktgerichter te maken, om de melkaanvoer beter te kunnen reguleren en leden ook meer en minder te kunnen belonen voor bepaalde melkstromen, de herziening van het melkgeldreglement misschien wel iets gemakkelijker zou kunnen gaan.

Boerenverzet

Die gedachte blijkt tot nog toe te optimistisch. Weliswaar komt het verzet van leden tegen de voorziene aanpassingen later op gang dan vorig jaar, maar FrieslandCampina heeft de pech dat het verzet min of meer gelijk opgaat met het boerenverzet tegen pogingen (van de overheid, en misschien ook wel vanuit de zuivel zelf, zo vermoeden velen) om hun armslag om te ondernemen te beperken vanwege de stikstofproblematiek.

Kwaaie koppen

Het heeft erin geresulteerd dat de najaarsledenvergaderingen van FrieslandCampina ongekend roerig verliepen, met veel kwaaie koppen, geroep en woensdagavond ook met trekkerprotesten. Ook hebben leden weer naar het initiatiefrecht gegrepen om voorgestelde aanpassingen tegen te houden of bij te sturen. Opeens is het een spannende vraag of het bestuur van FrieslandCampina de eigen voorstellen wel ongeschonden naar de eindstreep kan brengen.

Lees verder onder de foto

Bij de districtsvergadering van FrieslandCampina in Denekamp werd woensdagavond geprotesteerd door melkveehouders. - Foto: Klaas van der Horst
Bij de districtsvergadering van FrieslandCampina in Denekamp werd woensdagavond geprotesteerd door melkveehouders. - Foto: Klaas van der Horst

0,9 cent per kilo minder

Er staat voor zowel leden als de onderneming nogal wat op het spel. Veel leden-melkveehouders steigeren bij de gedachte dat, waar ze al steeds meer eisen op zich af zien komen, FrieslandCampina voorstelt om als gevolg van een reeks aanpassingen in de melkgeldsystematiek, een kleine 0,9 cent per kilo minder melkgeld te ontvangen voor hun melk dan ze nu doen, en dat niet door actuele marktomstandigheden.

Lagere garantieprijs

Ten eerste wil FrieslandCampina de garantieprijs opschonen. In de loop van de voorbije paar jaren zijn steeds meer toeslagen van concurrenten meegerekend en te zwaar meegeteld, zo stelt het bedrijf. Dat terugdraaien maakt dat de garantieprijs gemiddeld krap 1 cent per kilo daalt. Vervolgens wil FrieslandCampina de basismelkprijs niet meer uitbetalen bij Nederlandse standaardgehalten, maar volgens het actuele gemiddelde bij FrieslandCampina. Dat drukt de melkprijs met 0,09 cent per kilo. Dit verlies zou gecompenseerd moeten worden door een hogere prestatietoeslag, want minder uitbetaald melkgeld zou een hogere winst moeten brengen. Het is sterk de vraag of dit lukt.

Lees ook: ‘Schaf marktconforme melkprijs maar af’

Laatste reacties

 • schooteind1

  In de ledenbijeenkomsten wordt middels een rekenvoorbeeld berekend wat dit netto gaat kosten. 0.89 ct lagere garantieprijs wat resluteert in 0,5 ct melkprijs (garantieprijs incl prestatietoeslag) En dus werd overal de suggestie gewekt dat het "slechts" een halve cent melkgeld gaat kosten. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de inkomstenderving veel groter is, maar wil graag met de belofte van bestuur meegaan. Daarom mijn voorstel; als de uiteindelijke melkprijs meer dan een halve cent minder wordt (moet makkelijk te berekenen zijn) past FC de verdeling van de winst aan ten guste van de prestatietoeslag.
  Als ze dit niet oppikken, weet ik wel wat hun belofte voorstelt.

  En ledenraad doe er eens wat aan, je hoeft toch niet alles te pikken. Er wordt te weinig winst gemaakt; dat is waar. Echter niet zozeer door dat er teveel toeslagen in de garantieprijs zitten verwerkt. Dat is het halve verhaal. Het hele verhaal is dat, tengevolge van een stuk mismangement, er hier en daar flink..ja flink veel geld wordt verloren. En deze boodschap is denk ik op elke ledenvergadering wel geuit. Neem je verantwoordelijkheid ledenraad!

 • Allewies

  Rfc is zich aan het voorbereiden voor beursgang door nu een paar jaar de winst op te krikken, zo wekken ze weer vertrouwen voor de nieuwe potentiele aandeelhouders. Winst opkrikken doormiddel van boeren uit te melken. Slechte zaak, het hele bestuur zou naar huis moeten. Anders is er over 2 jaar geen cooperatie meer

 • 8911077012

  verkeerde dingen bemoeien
  ik hoor in de wandelgangen dat fc al miljoen boete heeft betaald aan monovergister leverancier
  van wegen het niet afnemen van het aantal

 • J.W. de Kloet

  ze hebben gewoon geld te kort door vele mislukte projecten. ze wilde niet voor niks aanverwante familie en personeelsleden geld laten stallen op een leden rekening. das half beurs genoteerd worden. nooit aan beginnen dus dan is winst cijfers bepalend en worden wij uit geknepen

 • Gradje 1966

  Het hele bestuur is totaal niet bekwaam om dit bedrijf te besturen een directie die net Poetin is ike ike en de rest kan stikken de Winst van de onderneming op krikken
  en zijn eigen bonussen omhoog krikken meer dan een miljoen salaris en bonussen is nog niet genoeg ik zou zeggen zorg eerst dat de onderneming goed draait en dan pas over een buiten gewoon hoog salaris praten en het bestuur het zelfde eerst maar eens wat presteren voor je wat krijgt . Door totaal mis management groot doen met ons centen In China een woestijn gekocht voor 28 miljoen en in Pakistan miljoenen (100) naar de klote geholpen Ik zou zeggen schaam je en zorg eerst maar eens voor de leden die krijgen steeds meer kosten door een hoop zware eisen te stellen zonder enige extra beloning

 • eja

  er is maar één woord van toepassing
  GROOTHEIDSWAANZIN!!!!

 • 11

  Eerst werd verteld dat bij de aanpassing van de standaardgehalten de invloed op de garantieprijs verwaarloosbaar klein zou zijn. Nu lees ik hier 0,35 tot 0,40 cent. Als dat waar is mag je jezelf afvragen: wat zijn dat voor bestuurders die óf ons voorliegen, óf zelf niets begrijpen van de voorstellen die ze ons uit proberen te leggen.

 • de oplossing ! fuseren met arla net als campina en friesland 10 jaar geleden, de sterke zaken behouden zwakke afstoten en de beste mensen binnen halen, misschien kunnen we cees 't hart weer terug op zijn oude plek zetten! met het huidige bestuur gaat dat niet lukken! die zijn te bang dat ze dan hun baantje kwijt raken, en ja de melkprijs van arla is lager, het is maar de vraag of dat dat zo blijft als je kijkt hoe er gepreseerd word! niet voor niets nood sprong om 1,5 cent melkprijs te verlagen, en externe toegang te geven tot obligaties te kopen!

 • .....

  De boer moet worden voorgeschreven hoe ie moet boeren maar een zuivelcoöperatie besturen hebben ze geen kaas van gegeten

 • tinusje

  Dit pikken de leden nooit....

 • mtseshuis

  Zou eens beginnen met snijden in dure maatpakken afdeling...

 • melkveebedrijfvanessen

  @ 31 okt 21.48 Die aanpassing gehaltes. Denk dat hier het probleem is dat Klaas van der Horst het verkeerd heeft begrepen. Effect is verwaarloosbaar.
  Ga anders naar leden bijeenkomst voor juiste uitleg.

 • Bennie Stevelink

  Afgelopen woensdag stond in de plaatselijke krant een artikel waarin werd gemeld, dat die avond bij de ledenvergadering van RFC in Denekamp, een demonstratie zou zijn. Een aantal boeren wilde er met de trekker naar toe.

  ‘S middags kwam ik bij ons in het dorp in de winkel voor zakgoed en tuinbenodigheden. De man in de winkel vertelde mij dat ‘s ochtends een jonge vent in de winkel was geweest die vertelde dat hij vanavond met de trekker naar Denekamp ging. “Wat moet je met de trekker in Denekamp”, had hij gevraagd. “Er is iets met Friesland”, had de jonge vent geantwoord. “Wat is er dan met Friesland”, had de man in de winkel gevraagd. “.....dat weet ik niet,.......maar ik ga er wel naar toe”, had hij geantwoord.
  Als je een paar lege appelmoes blikken achter de fiets knoopt, en je rammelt daar mee naar Denekamp, komt er ook een hele koppel achter je aan. Waar het over gaat weten ze niet, maar het maakt lawaai en dan willen ze er bij zijn.

 • Toontien

  De hoogte van de melkprijs per 100 kg melk kan geen effect hebben want de melk wordt immers betaald per kg vet, eiwit en lactose. Melkprijzen worden altijd vergeleken bij vergelijkbare gehaltes dus welke in welke gehaltes RFC zijn melkprijs wil publiceren heeft geen enkele invloed werkelijke hoogte van de melkprijs.

 • kleine boer

  Bennie verwijt je nou de krant op het artikel?

 • mr X

  Beste boeren, jullie zijn allemaal te laat wakker geworden! Structuren veranderen; vergeet het maar. Jullie hebben alles uit handen gegeven aan vergaderboeren. Ik vrees dat het verkeerd gaat aflopen voor veel familiebedrijven

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.