Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Groeispurt Iers melkveebedrijf op drie locaties

Toen Jerry Murphy in 2012 aangaf dat hij toch melkveehouder wilde worden, molk zijn vader 115 koeien. Ze houden nu 350 koeien op drie locaties en er is voor € 700.000 gefinancierd.

“Ik zie een groot risico aan de horizon opdoemen: een vorm van melkquotering in Ierland”, stelt Jerry Murphy. Toch zet hij geen extra vee op noch jaagt hij de krachtvoergift op. Het is nu nog optimaliseren troef op zijn bedrijf, na de groeispurt van de afgelopen zes jaar. Het bedrijf groeide van 115 koeien en 90 stuks jongvee op 75 hectare in 2013 naar de huidige 350 koeien op 150 hectare.

“We willen in 2020 nog 25 koeien erbij uit eigen aanfok. Dan zitten we op 2,5 GVE per hectare en kunnen we naar 470 tot 500 kilo vet- en eiwit per koe er jaar uit eigen gras en een kleine krachtvoergift, maximaal 600 kilo per koe”, stelt de jonge Ier.

Lees verder onder de foto.

Het bedrijf van de Murphy's ligt in een licht glooiend landschap. De koeien weiden tien maanden per jaar dag en nacht. - Foto's: Mark Pasveer
Het bedrijf van de Murphy's ligt in een licht glooiend landschap. De koeien weiden tien maanden per jaar dag en nacht. - Foto's: Mark Pasveer

Veehouder is accountant geweest

Je merkt direct dat de Ierse veehouder accountant is geweest. Hij weet zijn doelen helder te formuleren en bijna elke beslissing gaat vergezeld van een financiële afweging. “Maar het boer worden was juist niet een financiële afweging”, stelt Jerry. “Ik vind het leuk werk, afwisselend, ondernemend en het biedt vrijheid en flexibiliteit.”

Lees verder onder de foto.

De ligboxenstal staat tien maanden per jaar leeg. Ze wordt alleen in de droogstandperiode, december en januari, gebruikt.
De ligboxenstal staat tien maanden per jaar leeg. Ze wordt alleen in de droogstandperiode, december en januari, gebruikt.

Voor overname was stevige groei nodig

Om het bedrijf, dat al vele generaties in de familie zit, over te kunnen nemen moest wel een stevige slag gemaakt worden. Groei was nodig. Jerry’s vader molk in 2013 ongeveer 115 koeien op de 35 hectare grasland die rond het bedrijf ligt. Dat betekent 3,3 GVE per hectare.

Voor het jongvee was een bedrijf gehuurd op 3 kilometer, een pachtcontract voor 10 jaar op 40 hectare. “Dat jongvee kon het gras niet voor blijven, we voerden silage af naar de thuislocatie voor de twee maanden, december en januari, dat de koeien droog staan en voor de periode maart en september waarin de grasgroei te laag was om de melkkoeien voor te blijven. In die tijd verkochten we ook een 20 hoogdragende pinken per jaar.”

De pachtprijs was in 2013 nog zo’n € 550 per hectare. “Door de grote vraag naar voor melkvee geschikte grond stijgen de prijzen. Nu doet pacht rond € 700 per hectare.”

Lees verder onder de foto.

Lage kosten staan voorop bij de gebouwen. De wachtruimte is in de open lucht.
Lage kosten staan voorop bij de gebouwen. De wachtruimte is in de open lucht.

Jongveelocatie wordt melkvee

De eerste slag was afstoten van alle jongvee naar een opfokker en ombouw van de jongveelocatie naar melkvee. Alle jongvee gaat sindsdien na spenen, op een leeftijd van circa 12 weken, van het bedrijf. De opfokker voert ze voor € 1,20 per kop per dag. Dat is inclusief alle benodigde voeders, huisvesting en verzorging, met uitzondering van de vruchtbaarheidsacties. “Dat houden we in eigen hand. Als je de dieren niet op tijd drachtig krijgt, kost dat te veel geld, zeker als je zoals wij met een seizoensgebonden productie werkt.”

Prostaglandine

De Murphy’s synchroniseren het jongvee met prostaglandine. “Vier weken na de start van het inseminatieseizoen is 90% van de dieren drachtig. Dat leidt ertoe dat 96% van de koeien en vaarzen afkalft in een periode van zes weken.”

Lees verder onder de foto.

De ruwvoerwinning staat in dienst van het weiden van de koeien; daarom worden veelal kleine partijen ronde balen gemaakt.
De ruwvoerwinning staat in dienst van het weiden van de koeien; daarom worden veelal kleine partijen ronde balen gemaakt.

Intensivering werkt gewoonweg niet in een grass based system aan de randen van de zomer

De pachtlocatie is in 2014 omgezet in een melkveebedrijf. De 1x12-stands melkput is van Dairymaster, alles is gemonteerd op een verplaatsbaar frame. “De melkstal zal langer meegaan dan de nu resterende looptijd van de pacht. Door een verplaatsbare melkstal kunnen we deze meenemen als de pacht niet verlengd wordt.”

De melkveestapel op de twee locaties groeide uit eigen aanfok in 2014 tot 130 stuks, tot 160 stuks in 2015 en 200 koeien in 2016. “We hebben toen meer krachtvoer gevoerd en ook ruwvoer aangekocht en bijgevoerd. Dat alles rekende niet goed, ook wegens de matige melkprijs en daarom zijn we meer land gaan pachten. Nu zitten we weer op een simpel systeem. Intensivering werkt gewoonweg niet in een grass based system aan de randen van de zomer.”

Lees verder onder de foto.

De 115 koeien op de thuislocatie worden gemolken in een 2x9 swingover-melkstal.
De 115 koeien op de thuislocatie worden gemolken in een 2x9 swingover-melkstal.

Nog een locatie erbij

Dat mondde uit in pacht van nog eens 70 hectare en de huur van een derde locatie op 20 kilometer afstand. Op die locatie worden nu ruim 120 melkkoeien gemolken. Ook daarvan gaat alle jongvee naar het opfokbedrijf.

Jerry en zijn vader managen beiden een locatie. Op de derde locatie zit een bedrijfsleider. Elke locatie heeft ook een vaste medewerker, waarbij in geval van nood de medewerkers over de locaties elkaar kunnen bijstaan.

Belangrijkste taak van de manager op de locaties is graslandbeheer. Elke manager doet elke week een farm walk en plant dagelijks op basis van de grasgroei het inscharen van het vee. De koeien gaan bij 1.400 kilo droge stof een perceel in, weiden er drie keer tot er nog 3,5 centimeter gras staat en in principe komen ze er 20 dagen later weer terug.

Percelen met te lang gras worden gemaaid en in ronde balen geperst voor wintervoeding. Bij die beslissing staat de continuïteit van de beweiding voorop.

Hier bij huis is het zware grond die goed produceert, verderop is de grond droogtegevoelig

De grasbenutting is nu rond de 14 ton per jaar. “Hier bij huis is het zware grond die goed produceert, verderop is de grond droogtegevoelig.”

Doel is die grasproductie via door- en herinzaai en bijscholing van medewerkers op te voeren richting 15 à 16 ton. “Die grasgroei kunnen we dan verwaarden via 25 extra melkkoeien.”

De totale financiering is nu rond de € 2.000 per koe. Dat lijkt weinig, maar de rente is in Ierland flink hoger dan in Nederland. Murphy betaalt voor de variabele lening nu 3,5 tot 4% rente.

Lees verder onder de foto.

Groeispurt Iers melkveebedrijf op drie locaties

We hebben allebei een sterke focus op rendabele groei, we rekenen aan alles

Als sterk punt van zijn onderneming ziet de Ier het team dat hij met zijn vader vormt. “We hebben allebei een sterke focus op rendabele groei, we rekenen aan alles. We leren veel van de mensen in onze studiegroep die een van de beste van het land is. Als je je omringt met de besten, ga je altijd vooruit.” Daarmee wil hij de efficiency verder verbeteren, hét aandachtspunt de komende jaren.

Als zwak of risicovol punt ziet hij de afhankelijkheid van pacht en de oplopende pachtprijzen; de afhankelijkheid van vreemde arbeid, toenemende milieuwetgeving en de relaties zowel in de familie, met medewerkers en de eigenaren van grond. “Maar als je iedereen behandelt zoals je zelf ook behandeld wilt worden, gaat het vaak wel goed. Het is geven en nemen, soms moet je even slikken. Maar als je een medewerker niet op het laatste moment vrij wilt geven als die daar eens vraagt, krijg je vanzelf een groot probleem.”

Lees verder onder de foto.

Jerry Murphy (32) houdt met zijn ouders in Carrigadrohid, Ierland op 3 locaties 350 melkkoeien. Ze hebben 150 hectare grasland, waarvan 35 hectare eigendom. De productie is ongeveer 5.800 kilo melk met 4,25% vet en 3,70% eiwit, dat is 475 kilo vet en eiwit per koe per jaar. De koeien kalven vanaf 4 februari af en gaan rond 1 december droog.
Jerry Murphy (32) houdt met zijn ouders in Carrigadrohid, Ierland op 3 locaties 350 melkkoeien. Ze hebben 150 hectare grasland, waarvan 35 hectare eigendom. De productie is ongeveer 5.800 kilo melk met 4,25% vet en 3,70% eiwit, dat is 475 kilo vet en eiwit per koe per jaar. De koeien kalven vanaf 4 februari af en gaan rond 1 december droog.

Melken op gras – Bedrijfsgegevens Jerry Murphy

350 melkkoeien
3 locaties
150 hectare grasland
5.800 kilo melk/koe/jaar
4,25% vet
3,70% eiwit
€ 2.000 gefinancieerd/koe
4 man personeel

‘Als je je omringt met de besten, ga je altijd vooruit’

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  ik ben nou niet heel erg onder de indruk. Lijkt me vrij duur met zoveel personeel en al die locaties

 • J.W. de Kloet

  idd en geen jongvee zelf. financiering en kv kosten zijn wel laag. daarom kunnem ze personeel permiteren denk

 • farmerbn

  Vergeet ook het jaarlijks huurbedrag en de opfokkosten niet. Bij elkaar zo ruim 100.000 euro.

 • Schaap1975

  Ik kan je wel zeggen dat deze boer meer overhoudt dan de gemiddelde Nederlandse boer. Krachtvoerkosten ik denk zo rond de 2/2,5 cent. Rente over deze financiering is ook een schijntje. aflossing ook bijna niets. Inkuilkosten zijn zeker ook niet hoog. koeien halen 10 maand lang hun gras uit de weide. Het enigste is idd de pachtkosten dit is een variable en wel een grote kostenpost voor dit bedrijf.

 • Attie

  Drie locaties is begrijpelijk omdat ze grond/gras afhankelijk zijn. Murphy geeft zelf al aan dat pacht een zwak punt is, inzetten dus om minder pacht afhankelijk te worden in de toekomst.

 • J.W. de Kloet

  idd zou saldo wel eens beter als in ned kunnen zijn. en geen last van stikstof

 • Allewies

  2 miljoen kg melken met 4 man personeel?? Al met al denk ik niet dat de kostprijs ver onder de onze ligt

 • 4 of 10 man personeel zegt niks. Allemaal parttimers of 60 uur per man per week? Alleen gewerkte uren per dag of liters per uur dan kun je vergelijken.

 • eriktrompert

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.