Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Prijs fosfaatrechten schommelt door onzekerheid

De prijs voor fosfaatrechten schommelde behoorlijk de afgelopen week.

De rust in de fosfaatrechtenhandel lijkt weergekeerd, laten bemiddelaars weten. De prijs voor fosfaatrechten ligt tussen € 127 en € 129 per netto-kilo fosfaat. Midden vorige week lag de prijs nog flink lager. Toen kwam wat meer aanbod los en gingen kopers overstag. Vlak voor het weekend schoot de prijs echter weer omhoog naar € 133 per netto-kilo of zelfs nog hoger.

De handel die gedaan wordt, betreft veelal kleine partijen van z’n 100 tot 200 kilo fosfaat. Van hectiek zoals vorig jaar is absoluut geen sprake, geven handelaren aan. Ze zien dat de meeste melkveehouders hun fosfaatboekhouding op orde hebben. Wel merken handelaren dat de onduidelijkheid vanuit de Haagse politiek omtrent het stikstofbeleid zorgt voor onzekerheid in de handel met fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • Attie

  Precies, heel veel onzekerheid.., de enige zekerheid is dat de grafiek al een jaar lang naar beneden gaat!

 • Henk-

  Er is momenteel n fosfaatoverschot, ik voorspel €50/ kg in december.

 • gjh

  grappig tegenvaller voor de makelaartjes die dachten de zakken te vullen over de rug van de boer.

 • Wil wedden dat er niks gehandeld is en dat partijen gewoon uit de markt gehaald!
  Tegen sinterklaas richting 50€

 • Rub

  Niks geen onzekerheid. Op vrijdag en zaterdag schoot de prijs omhoog doordat al het aanbod laag van de markt werd gehaald. De hoeveelheid aanbod halveerde bijna. Op zaterdag wordt er amper gehandeld, deze actie was bedoeld om de handel weer aan de gang te krijgen maar gelukkig lijkt het er op dat we gaan snappen dat de prijs alleen door de handel hoog gehouden wordt.

  Er is vele malen minder aanvoer van melk aan de fabrieken, minder vee en minder jongvee. Tegenvallende producties door de droogte en minder ruwvoer in de kuil.

  kortom dieptepunt is nog lang niet bereikt!

  dat gat tussen 275 per kg vorig jaar en 121 per kg nu zegt genoeg. Vorig jaar was de handel op basis van emotie. Dat gat van 150 euro per kg kan je nog 5 jaar voor ploeteren om weer terug te verdienen.

 • farmerbn

  Ik zou nu fosfaatrechten kopen om de stal vol te zetten voordat de overheid je latente stikstof inpikt. Ben je die latente N-rechten kwijt, weet je zeker dat je stal nooit meer vol komt.

 • kleine boer

  farmerbn daar is de peildatum van 4 okt voor....

 • Als f rechten naar 50 euro gaan en grasland onder 50000 dan emigreer ik terug naar nederland

 • farmerbn

  Dus kleine boer? Niet jaloers worden op de boeren die juist wel fosfaatrechten hebben gekocht en de stal vol hebben. Vond je die boeren eerst dom, nu zijn het winnaars.

 • kleine boer

  nee farmerbn ik had in 2014 gebouwd en gelijk volgezet al zo vaak geschreven. .. Maar ik denk dat de peildatum 4 okt gebruikt word voor ammoniak.... die toen vol gezet hebben zijn de winnaars.

 • nee is niet zo..het gaat om vergunning niet om aantal dieren...degenen die nog geen fosfaat gekocht hebben blijken nu de winnaars...

 • farmerbn

  Als je een N-vergunning hebt voor 120 koeien en je hebt de laatste drie jaren maar 100 koeien gehouden, dan raak je N kwijt. Had je (te dure) fosfaatrechten gekocht en daardoor de stal vol gezet dan houd je je totale vergunde N vergunning. Fosfaatrechten kun je kopen maar N vergunning waarschijnlijk niet.

 • kleine boer

  farmerbn wat is volgens jou dan salderen? intern/ extern.....

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.