Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘ElkeMelk geeft koe eigen smoel’

De organisatoren van het World Food Festival in Rotterdam hebben melkveehouder Matthijs Baan betrokken bij het festijn. Hij ontvangt festivalgangers op zijn bedrijf. Zij doen een smaaktest. Proef het verschil tussen melk van Ariana 83 en die van Bleske 28.

Matthijs Baan maakt zich er niet druk over. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober komen bussen met leerlingen en Rotterdamse gezinnen zijn erf op rijden. Hij zal het gezelschap door zijn bedrijf geleiden en “de hele boerderij laten beleven”. Hij kijkt er al naar uit. Eerst naar de koeien, vervolgens langs de melkrobots. Dan naar de pasteurinstallatie en de vul- en etiketteermachine. Tot slot de smaaktest, het hoogtepunt van de excursie, het verschil proeven tussen de melk van Ariana 83, Bleske 28 en bijvoorbeeld Geertje 73.

Vet bepaalt smaak

Natuurlijk proeven zijn bezoekers het verschil, weet Baan nu al. Het vetpercentage verschilt per koe, op zijn bedrijf van 2,5 tot 7,1%. “De ene fles wijn smaakt anders dan de andere. Dat is bij melk niet anders, vooral door het verschil in vet. Dat bepaalt driekwart van de smaak. Wie zich daar bewust van is, klokt nooit meer klakkeloos een glas melk naar binnen. Vanaf dat moment is melk voor hem of haar een bijzonder product.”

Matthijs Baan: “Melkveehouders kunnen leren van wijnboeren om hun unieke verhaal te vertellen.” - Foto: Roel Dijkstra
Matthijs Baan: “Melkveehouders kunnen leren van wijnboeren om hun unieke verhaal te vertellen.” - Foto: Roel Dijkstra

Unieke voedselervaring

Melkveehouder Baan uit het Zuid-Hollandse Molenaarsgraaf is een van de boeren die door de organisatoren van het World Food Festival in Rotterdam (11, 12 en 13 oktober) is gevraagd om bezoekers van het festival een unieke voedselervaring op te laten doen.

Voedsel moet weer een beleving worden. Bij mij gaat het om melk. Daarover is een prachtig verhaal te vertellen

Uniek verhaal

Natuurlijk zei hij ja. “Voedsel moet weer een beleving worden. Bij mij gaat het om melk. Daarover is een prachtig verhaal te vertellen. Wijnboeren kunnen dat uitstekend. In hun geval gaat het over grondsoorten, druivenrassen en over het moment van oogsten. Melkveehouders hebben ook zo’n uniek verhaal en dan gaat het ook nog eens over dieren. Dat willen mensen graag horen.”

Kennismaken met regionaal geproduceerd voedsel

Het World Food Festival is een initiatief van de gemeente Rotterdam en een aantal omringende gemeenten. LTO Noord en Glastuinbouw Nederland doen mee aan het festijn. Het tweede weekeinde van oktober kunnen burgers kennismaken met voedsel dat in de regio wordt geproduceerd. Bedrijven uit de hele keten geven acte de présence, van boeren en tuinders tot en met de verwerkers van restafval.

ElkeMelk

Dat Baan door de organisatoren is gevraagd om excursies te ontvangen, is niet vreemd. Sinds 3 maanden komt een deel van de melk van zijn ruim 100 koeien niet meer bij elkaar in de tank, maar wordt de melk van elke koe apart gepasteuriseerd en in de fles gedaan. De flessen staan onder het merk ElkeMelk in de schappen van Albert Heijn.

Smoelenboek voor koeien

Hij geeft een voorbeeld. “Neem deze fles. Op het etiket staat: Floortje 30, gemolken op 26 september om 11.06 uur. 5 sterren voor het vet. Dat betekent veel vet. Op onze website kan de koper Floortje 30 opzoeken. Ze staat tussen de andere 100 koeien in ons smoelenboek. Daar staat meer informatie over Floortje: op welke datum zij is geboren, wie haar vader en moeder zijn, hoeveel melk zij per jaar geeft en wanneer zij de laatste keer heeft gekalfd. Op deze manier geef ik mijn consumenten een speciale smaakbeleving.”

Nu zie ik mijn eigen product in de schappen staan. Mijn koeien hebben een eigen gezicht gekregen. En ik ook

Hij is er zelf een andere boer door geworden. “Ik ben nu een trotse ondernemer. Mijn koeien waren anoniem, hun melk stroomde de tank in en die wordt vervolgens leeggezogen en bij de melk van collega’s gevoegd. Nu zie ik mijn eigen product in de schappen staan. Mijn koeien hebben een eigen gezicht gekregen. En ik ook.”

Afzet moet omhoog

De vaart zit erin. 3 maanden na de start levert hij bijna 9.000 flessen per week aan Albert Heijn. Bijna een kwart van zijn melk gaat nu ‘met eigen smoel’ de deur uit. “De afzet van ElkeMelk moet omhoog om het financieel interessant te maken. We zitten in de lift. Dat komt goed. Meedoen met het foodfestival helpt daar ook aan mee.”

Eén reactie

  • kleine boer

    En dan gaat die koe naar de slacht.... en ze is niet meer anoniem..... Idee is natuurlijk prima maar er zitten rare consumenten tussen tegenwoordig ....

Of registreer je om te kunnen reageren.