Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Dier&Recht vraagt minister om invoering kalverrechten

Dier&Recht wil dat de import van kalveren drastisch wordt beperkt. Liefst ziet de organisatie de huidige kalversector verdwijnen. Vleeskalveren zouden volgens de organisatie op de melkveebedrijven moeten worden afgemest.

Dier&Recht vraagt minister Schouten in een brandbrief om de invoering van dierrechten voor kalveren per 2020. In het rapport ‘De forse groei van de kalverhouderij’ hekelt de dierenwelzijnsorganisatie de import van ruim 800.000 kalveren per jaar. Om hier een einde aan te maken, stelt de organisatie voor het aantal kalverrechten te beperken tot hooguit 125% van het aantal vleeskalveren van Nederlandse bodem. Daarbij pleit de organisatie ook voor stimulering van afmesten van vleeskalveren op het melkveebedrijf. Op deze manier zouden belangrijke stappen gezet worden in de omslag naar kringlooplandbouw en de vermindering van dierenleed.

Geen kalveren importeren en alleen rosévleeskalveren houden

Wie het rapport doorleest, komt al snel tot de conclusie dat Dier&Recht uiteindelijk het liefst de gehele kalversector ziet verdwijnen. De organisatie noemt de kalverhouderij een van de minst diervriendelijke houderijsystemen in Nederland. Dit is een opvallend verschil met de oproep van Netwerk Grondig om de import van kalveren te stoppen.

Grondig benoemt gevolgen van de kalverimport, zoals het risico op ziekte-insleep en structureel lage prijzen voor nuchtere kalveren die door Nederlandse melkveehouders worden aangeboden. Ook vragen ze zich af hoe het mogelijk kan zijn dat in 2017 160.000 melkkoeien moesten worden afgevoerd vanwege het fosfaatmestprobleem, terwijl in datzelfde jaar rond 800.000 kalveren werden geïmporteerd. Grondig noemt dit onethisch en onvoorstelbaar.

Wel pleit Netwerk Grondig voor een overgang naar het houden van alleen nog rosévleeskalveren in plaats van blankvleeskalveren. Ook in het rapport van Dier&Recht komen de rosévleeskalverhouders er beter af, al ziet deze organisatie dus het liefst dat de kalveren op het melkveebedrijf blijven. Beide organisaties zijn in ieder geval van mening dat import van grote hoeveelheden kalveren niet past in de basisprincipes van kringlooplandbouw.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En waar blijven die kalveren dan als ze niet ingevoerd worden? Geen afzet is gelijk dood schieten achter de koe? Of wat is het plan v dier en recht ?

 • ENDE902

  Ter overweging om een compleet plaatje te krijgen.
  Als ik de landbouwvoormannen moet geloven is de milieubelasting van landbouw nergens zo laag als in Nederland. Indien dit waar is, dan is het juist verstandig om kalveren naar Nederland te halen, omdat dan de milieubelasting wereldwijd juist daalt. De (verwerkte) mest moet dan wel weer geëxporteerd worden.

 • Gebageit

  En hoe gaat dier en recht zorgen voor de extra ammoniakruimte op melkveebedrijven en stalruimte als je geen meter meer mag bouwen zo als in brabant op veel plaatsen?

 • Storm

  Jammer dat netwerk grondig en NMV zich voor het karretje van Zembla en Dier & Recht heeft laten spannen. Een uitzending vol met framing en halve waarheden. Wordt niemand beter van.

 • Gijs Gans

  Jammer van Jan aantjes van nmv

 • wvb

  Dan moeten er straks in het buitenland veel jonge kalfjes worden doodgespoten. Hoe onethisch is dat?

 • tinusje

  ja idd het is 1 europa zeggen we met voedsel ook...al dat geframe dat we de wereld voeden is onzin...we voeden als provincie NL een groot deel van Europa...

 • wvb. Als men hier niet meer krijgt dan een aalmoes voor vaarskalfjes wordt er hier in nederland ook wel eens over nagedacht om dat te doen. . Pas geleden 10 euro voor roodbont vaarskalf van 44 kg. Met liefde en zorg op een dikke stro nest groot gebracht.
  Dan zou hij dus geld toe moeten krijgen op de kalveren die uit Buitenland komen. Als hij ze bij de echte mesters zet prima. Maar niet in stallen van gestopte melkveehouders waar niet de vereiste vergunningen opzitten. (intensief).

 • vofnagel

  Kalveren afmesten op het melkveebedrijf. Je hebt niet de expertise van de mester. En waar haal ik de tijd vandaan. Ik denk dat het aantal doodgeboren kalveren explosief stijgt. Ze verplaatsen de mesterijenn naar het buitenland. Zucht wat en bemoeienis weer

 • Mbmb

  En bedankt he, Netwerk Grondig en Gerard Stam.

 • Ikke82

  Geen nukas meer ophalen bij vriend jan aantjes . Kan hij aan zn eigen kringloopje beginnen. Hij mag blij zijn dat zn "afvalproduct" opgehaald wordt

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.