Rundveehouderij

Achtergrond

Blankvleesmarkt heeft wind in de zeilen

Het gaat crescendo met de prijzen voor blankvleeskalveren.

De markt staat er goed voor en wekelijks kruipen de prijzen verder omhoog. Ook voor volgende week worden hogere prijzen voor de kalveren verwacht.

Teruglopend aanbod

Dat het momenteel zo goed loopt in de handel met blankvleeskalveren heeft hoofdzakelijk te maken met een teruglopend aanbod. Normaal gesproken is de maand oktober voor de blankvleesmarkt eentje om te overleven. Door de groei in de afzet van het wildvlees, loopt de vraag kalfsvlees dan iets terug. Daar lijkt dit jaar geen sprake van, want er is ruimte om de prijzen voor blankvleeskalveren te verhogen.

Vraag vanuit Italië en Frankrijk

Vanuit Italië en Frankrijk komen nog altijd geluiden dat er een krap aanbod aan kalfsvlees is. Dat biedt de Nederlandse kalfsvleesexporteurs al enkele weken de ruimte om het vlees in deze markten af te zetten. Het lijkt er niet op dat de markten in Italië en Frankrijk direct verzadigd zijn, dus ook de komende weken kan hier, ten opzichte van normale weken, wat meer vlees worden verkocht.

Prijsverhoging

Door de verbeterde marktomstandigheden gaat de prijs verder omhoog. Voor blankvleeskalveren in de klasse O+P- ligt de notering nu op € 4,22 tot € 4,31 per kilo geslacht gewicht (exclusief btw). Daarmee ligt de prijs voor het eerst dit jaar boven het niveau van vorig jaar. Dat de prijs momenteel stijgt is opvallend, maar de vleeshandel kan de verhoging uitstekend absorberen.

Kanttekening

Hoewel de prijs dus flinke sprongen maakt, moet er toch een kanttekening worden geplaatst. De kostprijs is door de hoge nukaprijs van het begin van het jaar aan de hoge kant. De nuchtere kalveren zijn nu weliswaar flink in prijs gedaald, maar de duurdere kalveren van begin dit jaar komen nu aan de haken. Daarnaast is de prijs van melkpoeder behoorlijk opgelopen.

Mestleeftijd

De mestleeftijd van de blankvleeskalveren in Nederland ligt op dit moment rond de 27 weken. De verwachting is, zeker omdat het vlees relatief goed gevraagd is, dat de mestleeftijd in de komende periode nog wel iets terug gaat lopen. En daar passen ook iets hogere prijzen bij.

Prognose: hogere prijzen

Meer informatie over de prijzen van blankvleeskalveren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Blankvleeskalveren Denkavit

Of registreer je om te kunnen reageren.