Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Zuivelmarkt komt omhoog en laat interventie achter zich

De zuivelmarkt trekt aardig bij van de eindejaarsdip van 2018.

Eigenlijk alle noteringen gaan omhoog. Daarbij is sinds donderdag 10 januari de interventievoorraad van mageremelkpoeder nagenoeg uitverkocht. Van de goed 100.000 ton is ruim 80.000 ton overgenomen door handelaren, tegen een opnieuw hogere verkoopprijs van minimaal € 1.554 per ton. Verse mageremelkpoeder gaat voor prijzen tussen de € 1.800 en € 1.900 van de hand.

Ondertussen trekt ook de vetmarkt weer aan. De roomprijzen zitten stevig boven de € 5 per kilo en verder stijgende prijzen worden verwacht.

Kaasmarkt lijkt dieptepunt gepasseerd

De kaasmarkt lijkt ondertussen het dieptepunt gepasseerd. Goudse foliekaas brengt in Nederland tussen de € 2,80 en € 2,85 per kilo op. In Duitsland ligt de folieprijs zo’n 5 cent lager per kilo. De markt daar wordt de laatste tijd sterk bepaald door de periodieke veilingen daar van Arla. Mozzarellakaas brengt, ondanks een zwakkere markt voor dit product, nog steeds een vergelijkbare of hogere prijs per kilo op. Dit bij een ongeveer 10% lager gehalte aan droge stof. Daarmee is het markttechnisch gezien nog altijd een erg aantrekkelijk product om te maken.

Spotprijs rauwe melk flink omhoog

Gezien alle prijsstijgingen voor bewerkte zuivel, is het niet gek dat ook de spotprijs voor rauwe melk weer flink omhoog is gegaan. Met zo’n 35 cent franco is spotmelk nog steeds lager dan de garantieprijs van FrieslandCampina, maar de afstand is klein geworden.

Grote vraag is voor iedereen in de zuivelmarkt: hoe lang blijft de positieve tendens? Gooit de brexit roet in het eten, doet een vroeg voorjaar het, of zijn er andere factoren? Voorlopig gaat de zuivelmarkt omhoog.

Prognose: hogere prijzen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De 7 vette jaren kommen d'r an Klaas!

 • Gerd

  En de Duitse boerenvereniging vertelt ons dat de melkprijs voor 2019 gemiddeld 33 cent bedraagt

 • koestal

  Schaarste aan melk door de fosfaatregels in Nederland en droogte in Duitsland

 • 33 deutsland = 38 nederland...is te doen

 • Bolder01

  Nederland 38. Ja dat moet kunnen met een vet van 3% en een eiwit van3,5% als basis. En minder. minder, minder regels,

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.