HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Vraag blijft uit in fosfaatrechtenmarkt

Het is rustig in de handel in fosfaatrechten. Kopers zijn er nauwelijks en verkopers hebben geen haast met verkopen. Het hoge prijsniveau van voor de jaarwisseling is echter wel verlaten.

De huidige prijzen voor fosfaatrechten liggen rond € 170 per netto kilo fosfaat. Omdat er maar weinig wordt verhandeld, vinden handelaren het lastig om te zeggen wat nu echt als prijs kan worden genoemd in de huidige markt. De verwachting dat de handel op korte termijn aan gaat trekken, is er niet.

Nu de prijs rond € 170 per netto kilo ligt, hebben verkopers zeker geen haast hun rechten van de hand te doen. Zij hebben een hogere prijs in gedachten en hangen rustig achterover en wachten op het moment dat de prijzen richting € 200 per netto kilo gaan. Wanneer dat gebeurt, blijft ongewis, maar dat dit op korte termijn gebeurt, lijkt uitgesloten.

Prognose: weinig verandering.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  kijk de fosfaatplanners er maar eens op na. Ik denk dat veel boeren dit jaar moeite krijgen om hun fosfaatruimte te benutten zonder aankoop van (jong)vee........

 • scheelt dat vaarzen spotgoedkoop zijn.....maar niet heus

 • melkkoeienboer

  Veeaankoop zal meer regel dan uitzondering worden, gezien de huidige aantallen jongvee

 • Verstraeten heeft de cijfers vast wel paraat hoeveel jongvee er dit jaar af gaat kalven!
  Import van dure vaarzen uit Duitsland is maar voor weinigen weggelegd en als je er dan ook nog (dure) fosfaatrechten bij moet kopen!

 • kleine boer

  Stoppers genoeg dus ook vee genoeg te koop

 • Sivert&Anita

  FriCa wil toch niet meer melk, de kopers zullen toch vooral de A-ware leveranciers worden (de groeiers die bij FriCa zijn vertrokken) en op het totaal aantal bedrijven is dat effect ook maar beperkt. Ervan uitgaande dat 70% van de boeren aan FriCa levert blijft er 30% over die de fosfaatrechten van de circa 3% stoppers kan overnemen, dat levert (wel wat slordig geschat) voor deze bedrijven gemiddeld richting 10% groei op, dat is redelijk fors. Echt duur zullen de fosfaatrechten dan volgens mij ook niet kunnen worden.

 • kiepel

  Als er een nieuwe kortingsronde komt, dan staan de "emo" kopers weer in de rij.
  Degene die wel kunnen tellen kopen nu niks.

 • Bennie Stevelink

  De prijs moet nog veel verder zakken, dan is het probleem van de knelgevallen ook opgelost.

 • Alco

  De prijs is nu nog niet hoog omdat veel jongvee opfokkers en vleesveehouders willen cashen. Maar als dat opgedroogd is zal eenzelfde situatie zich voordoen als met het melkquotum.

 • Attie

  Bij vleesvee zijn ze flink aan het opschonen, diegene waar ik vorig jaar van kocht had al een aanslag op de deurmat.

 • 200113528

  de prijs kan nooit hoog zijn. rfc boeren kunnen niet groeien. Ook daar stopt een deel van de boeren. Bovendien moeten rechten binnen 5 jaar afgeschreven worden. dus alleen sterke bedrijven kunnen kopen. verder zijn veel mensen oud aan het worden.Dus daar zit het probleem. de boeren zien het als een pensioen. Ik kan het goed begrijpen. Hier zit ook het grote probleem. Boeren moeten cashen om een pensioen te hebben aan het eind van hun loopbaan. Oplossing. de inkomens moeten omhoog. De rechten zullen dus naar een peil moeten van max 100 euro. En als de minister het goed had gedaan hadden ze alleen rechten gegeven aan de voorlopers op kringloop gebied en duurzaamheid. we werken ons zelf tegen in dit kleine rot landje

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.